Sondaj: românii preferă să moară de frig, dar să aibă televizor

Sondaj: românii preferă să moară de frig, dar să aibă televizor

O treime dintre români se simte manipulată de politicieni, iar televiziunea a rămas principala sursă de informare, în ciuda ascensiunii internetului, arată un sondaj IRES

Un sondaj IRES realizat în perioada 9-11 iunie 2015, arată că 77% dintre români cred că politicienii îi manipulează, la mare distanță situându- se Uniunea Europeană (37%), corporațiile (37%), serviciile secrete (32%) și NATO (32%). În plus, mai bine de 8 din 10 dintre participanții la studiu cred că politicienii îi manipulează pe români (84%), însă numai o treime dintre ei se simt manipulați de politicieni sau de partide (30%).

Studiul a mai arătat și că românii spun că televizorul este sursa dominantă de informare privind viața politică: 70% au afirmat că preferă televiziunea pentru a se informa și doar 16% au răspuns „internetul”. Potrivit sondajului, televiziunea este principala sursă de informare și privind starea economiei, noutățile legislative, evenimentele culturale, fenomenele naturale, competițiile sportive, dar și informațiile despre viața vedetelor.

Televizorul, mai drag decât centrala termică

Potrivit studiului, românii au răspuns că televizorul este obiectul din casă care ar lipsi cel mai mult dacă s-ar defecta, un rezultat surprinzător în contextul în care doar 1% au răspuns că le-ar lipsi cel mai mult centrala termică. Mașină de spălat și frigiderul se situează pe locul doi, fiecare cu 14%, în timp ce 8% au răspuns că cel mai mult le-ar lipsi laptopul și telefonul.

Sociologul Vasile Dâncu a declarat pentru EVZ că televizorul are o influență hipnotică asupra oamenilor. „Televiziunea are un efect atât rațional, cognitiv, cât și irațional, sub liminal. Televiziunea a rămas cel mai important mijloc cu o influență hipnotică. De multe ori, nu noi ne uităm la televizor, ci televizorul se uită la noi și ne hipnotizează. Nu ne uităm la tv ca să ne informăm, ne uităm ca să ne iluzionăm, trăim compensatoriu”, a spus Vasile Dâncu, pentru EVZ.

Televiziunea încearcă să controleze lumea

Dâncu a mai spus că „telejustiția” nu este o justiție pământeană, ci una desprinsă direct din televizor. „Astăzi, când procesul de justiție este urmărit pas cu pas în ceea ce presa numește tot mai des o telejustiție, oamenii încă nu văd o justiție pământeană, cu oameni reali, ci una parcă de pe altă planetă, parcă ireală, coborâtă direct din televizor. Cei care dețin informația și o difuzează la televizor posedă o imensă putere și pot, prin intermediul imaginilor și cuvintelor, să transmită mesaje prin care încearcă să controleze lumea”, a mai scris sociologul, în revista „Sinteza”.

Sondajul a fost realizat de Institutul Român pentru Evaluare și Strategie- IRES, în perioada 9-11 iunie 2015, pe un eșantion de 820 de indivizi, cu o marjă de eroare de +/- 3, 5%.

 

Ne puteți urmări și pe Google News