Sondaj IRES 27% o văd pe Elena Udrea în fruntea PMP

Sondaj IRES 27% o văd pe Elena Udrea în fruntea PMP

47 % dintre cei chestionați cred că PMP a obținut la europarlamentare un scor mare pentru un partid nou înființat, iar 40% consideră că Elena Udrea este cea mai importantă personalitate a partidului.

Elena Udrea este cea mai importantă personalitate din PMP, cred repondenții unui sondaj IRES. Au răspuns astfel 40% dintre cei chestionați, toate celelate nume de membri ai PMP întrunind sub 3% din opțiuni.

În ceea ce privește viitorul președinte al acestui partid, 27% cred că viitorul lider PMP trebuie să fie Elena Udrea. 23% cred că acesta trebuie să fie Cristian Diaconescu, 11% îl indică pe Cristian Preda, iar 8%, pe Teodor Baconschi. Unu din cinci repondenți nu știu cine ar trebui să fie liderul PMP.  

Conform IRES, Elena Udrea este favorita celor care la alegerile parlamentare votează cu UDMR, PMP sau PNL. Cristian Diaconescu este preferat de cei care votează cu PSD-UNPR-PC, PDL sau cu alt partid. Cristian Preda este indicat drept favorit cu precădere de către votanții PDL.

Ne puteți urmări și pe Google News

De asemenea, 12% dintre cei chestionați cred că PMP poate câștiga alegerile parlamentare din 2016.

Rezultat bun la europarlamentare

Scorul de 6% obținut de PMP la alegerile europarlamentare este un rezultat bun, apreciază 51% dintre cei chestionați. Astfel, 12% au spus că este un rezultat foarte bun,  în timp ce 39% au spus că este un rezultat bun.  46% spun că rezultatul e slab. De asemenea, 47% dintre subiecți au spus că scorul de 6% este mult pentru un partid nou înființat.

Lideri locali necunoscuți

În contextul unei notorietăți generale ridicate a Partidului Mișcarea Populară  - 87% dintre repondenți spun că au auzit de acest partid - liderii locali ai acestuia sunt aproape necunoscuți publicului. Doar 6% știu cine sunt liderii PMP din localitatea lor și doar 7% spun că îi cunosc pe liderii județeni.

Sondajul a fost realizat joi, 5 iunie, pe un eșantion de 1280 de persoane și are o eroare maxim admisă de +/-2,8%.

PMP își alege astăzi președintele

Cinci candidați s-au înscris în competiția pentru șefia partidului. Deputatul Elena Udrea concurează cu Daniel Funeriu, Adrian Papahagi, Adrian Rădulescu și Gelu Vișan.

Elena Udrea și Daniel Funeriu vor candida doar pentru funcţia de preşedinte al partidului, în timp ce ceilalţi competitori și-au depus candidatura şi pentru alte funcţii. Astfel, Adrian Papahagi va candida şi pentru un post de vicepreşedinte pe strategii şi relaţii politice, Adrian Rădulescu pentru unul de secretar executiv, iar Gelu Vişan, pentru o funcţie de secretar general adjunct. Potrivit unor surse din partid, Funeriu ar fi dorit să candideze și pentru o poziție de vicepreședinte, dar a ratat termenul de înscriere.

Cinci pentru postul de strateg

Concurenţă mare, cinci pe un loc, este și pentru funcția de vicepreședinte pentru strategii și relații politice, post la care aspiră Teodor Baconschi, Adrian Papahagi, Ștefan Vlaston, Radu Mihai Cristescu și Iulia Mirescu. Pentru postul de vicepreşedinte pentru relaţiile cu mediul de afaceri vor candida Florin Secară, Marian Berdan şi Gunter Erich Wotsch. Președintele interimar al PMP, Eugen Tomac, va candida pentru funcția de vicepreședinte pentru românii de pretutindeni.

Candidaturi au mai depus: vicepreşedinte pentru politici publice - Marin Anton, vicepreşedinte pentru resurse umane - Nicolae Ivăşchescu, vicepreşedinte pentru comunicare şi imagine - Florian Dumitru Staicu, vicepreşedinte pentru administraţie publică - Gabriel Berca, vicepreşedinte pentru relaţia cu societatea civilă - Petru Movilă, vicepreşedinte pentru relaţii internaţionale - Cristian Preda.

La congresul care se va desfășura astăzi la Palatul Parlamentului, începând cu ora 11.00, sunt așteptați 110 de delegați.

Românii nu știu cu cine vor vota

Peste 80% dintre participanții la un studiu IRES, realizat pe 2 iunie,  au auzit despre anunțul de retragere al liderului PNL Crin Antonescu, iar 57% dintre cei care sunt la curent cu decizia au o părere bună și foarte bună despre aceasta.

Mai exact, 86% dintre repon­enți au spus că au auzit despre retragerea lui Antonescu, iar 57% dintre cei care sunt la curent cu decizia au o părere bună (29%) și foarte bună despre aceasta (28%).

De asemenea, 77% dintre re­pondenți au auzit de intenția lui Klaus Iohannis de a candida la președinția PNL, iar peste jumătate dintre aceștia, respectiv 54%, cred că primarului Sibiului va fi viitorul președinte al liberalilor.

Doar 27% știu ce candidat susțin

Aproape 7 din 10 români nu știu cu cine vor vota la alegerile prezidențiale din toamnă, pentru că nu se cunosc candidații, arată un sondaj realizat de IRES pe 3 iunie, pe un eșantion de 1.115 persoane. Întrebați dacă știu cu cine vor vota la alegerile prezidențiale din toamnă, 67% dintre participanții la studiul IRES au spus că nu, pentru că încă nu se cunosc candidații. Doar 27% dintre cei chestionați spun că știu sigur pe cine vor vota la alegerile prezidențiale, iar 6% au spus că nu merg la vot. Aproape 8 din 10 români declară că se vor informa cu privire la programele candidaților la alegerile prezidențiale din acest an.  

În  cazul alegerilor prezidențiale, repondenții apreciază că: programul este mai important decât personalitatea candidatului (53% vs. 23%), personalitatea este mai importantă decât partidul (56% vs. 28%), echipa pe care o aduce la conducere candidatul este mai importantă decât candidatul în sine (50% vs. 21%). În ceea ce privește importanța profesiei candidatului la alegerile prezidențiale, 54% dintre participanții la studiu consideră că aceasta este importantă, în timp ce 46% cred că aceasta nu contează.