Slujbașii statului care l-au făcut pe Voiculescu primul arendaș al țării

Slujbașii statului care l-au făcut pe Voiculescu primul arendaș al țării

„Evenimentul zilei”vă prezintă cine sunt cei care l-au ajutat pe Dan Voiculescu să controleze mii de hectare de teren. De-a lungul timpului, miniștri și înalți funcționari l-au favorizat în afacerile cu statul

Preşedintele fondator al PC, Dan Voiculescu (67 de ani), este în mijlocul unui scandal mediatic de proporții, după ce „Evenimentul zilei” şi postul B1 TV au dezvăluit mai multe afaceri controversate ale acestuia. Mii de hectare de teren agricol de primă calitate au fost arendate, prin contracte preferențiale, de firme în spatele cărora se află familia Voiculescu. Cele mai întinse terenuri arendate şi cultivate de politician sunt în Giurgiu (prin intermediul Grivco, 2.600 de hectare în comunele Goştinu şi Băneasa), în Călăraşi (prin intermediul Agro Seed Muntenia , fostă Grivco Agro, 2.000 de hectare în comuna Perişoru) şi la Mureş (prin intermediul Sanagra, 92 de hectare în comuna Sântana de Mureş).

Afacerea ratată

Site-ul investigatiimedia.ro a dezvăluit săptămâna aceasta că societatea SC EVN Windpower Development & Con struction, la care este acționar Grivco, a închiriat pe 25 de ani, de la Academia Română, alte 117 hectare de teren în comuna Topalu (Constanţa). Terenul era pentru dezvoltarea unui parc eolian, care nu a mai fost finalizat.

Ministerul cheie

Arendare ieftină, pământuri roditoare și profit maxim, pare a fi deviza lui Dan Voiculescu în afacerile agricole. O altă sursă consistentă de câştig sunt subvenţiile de la stat şi accesarea fondurilor europene. Pentru ca afacerile să nu fie periclitate, ținta sa a fost controlul Ministerului Agriculturii, ADS și APIA. Actual ministru al Agriculturii, Daniel Constantin, şi-a început mandatul în 7 mai 2012. El este preşedintele PC şi are consemnată în declaraţia de avere o datorie de 295.000 de euro către Voiculescu. Constantin a fost anterior şef la APIA, iar în perioada 2006-2009 a ocupat funcția de director general la firma Logicons, parte din grupul Grivco. Logicons s-a ocupat de consultanţă pentru atragerea de fonduri europene nerambursabile. Societatea a avut, în 2009-2010, un proiect european de 2 milioane de euro, derulat în comun cu Grivco Agro.

„Nu l-am ajutat pe Voiculescu”

Profesorul Gheorghe Sin, complicele lui Dan Voiculescu în dosarul privatizării frauduloase de la ICA, se jură că nu l-a ajutat pe Felix să pună mâna pe institut sau să primească terenuri în arendă în condiții avantajoase. Acesta este șeful Fundației „Patrimoniu” a Academiei Române și președintele Academiei de Științe Agricole și Silvice, centre universitare de la care firmele lui Voiculescu au primit terenuri în arendă în condiții foarte avantajoase. „Nu sunt vinovat. Nici nu am avere. Am doar un apartament și un Mitsubishi la mâna a doua”, mai susține acesta. Ajunge să ne spună că a aflat de privatizarea ICA de-abia după cinci ani. În schimb, procurorii DNA îl acuză că a acționat în favoarea lui Voiculescu și a subevalat bunurile ICA pentru a fi cumpărate la un preț mic de Felix.

Omul-cheie de la Domeniile Statului

Corneliu Popa a condus, între 2002-2005, Agenția Domeniilor Statului (ADS), în perioada în care ministrul Agriculturii era Ilie Sârbu (PSD). Este perioada în care Voiculescu arenda cele mai mari suprafețe. Popa este și complicele lui Voiculescu în dosarul ICA, fiind condamnat la 6 ani de închisoare. Corneliu Popa mai este trimis în judecată într-un alt dosar pentru favorizarea Mariei Schutz, fosta președintă a PSD Dolj, cunoscută ca „Șuța lui Voicu” sau „Regina Serelor”. Fostul șef al ADS a primit inițial o condamnare de 10 ani, dar procesul se rejudecă.

Menci îl știa pe Felix

Surse academice susțin că profesorul Gheorghe Mencinicopschi, director general și membru al AGA la ICA București, este cel care a susținut privatizarea institutului și i-a propus acest lucru lui Dan Voiculescu, cu care avea deja contracte de colaborare. Acesta a fost și el condamnat, pe fond, la cinci ani pentru complicitate la infracțiunea de stabilire, cu intenție, a unei valori diminuate față de valoarea comercială reală a bunurilor aparținând agenților economici la care statul este acționar.

Domeniile Statului și Ministerul Agriculturii, țintele lui Felix

Așteptat la Curtea Supremă Dan Voiculescu este aşteptat astăzi la Curtea Supremă. El a formulat cererea de strămutare a dosarului ICA de la Curtea de Apel București, la orice altă instanță din țară. Motivul: la termenul din 1 iulie al procesului, noul președinte al completului de judecată, magistratul Camelia Bogdan, nu ar fi fost imparțială. Judecătoarea a respins, atunci, opt excepții procedurale și două cereri de recuzare și a decis extinderea sechestrului asigurator pe imobile și acțiuni. În acest dosar se judecă apelul lui Voiculescu împotriva condamnării la 5 ani de închisoare cu executare. Curtea de Apel Bucureşti a stabilit următorul termen din acest proces pe 4 august. Voiculescu a primit ieri o veste proastă. Tribunalul București a respins plângerea sa împotriva controlului judiciar impus de DNA, în dosarul în care este acuzat de șantaj. Mogulul trebuie să se prezinte zilnic la secţia de poliţie şi nu poate părăsi ţara fără acordul procurorului DNA. Președintele fondator al Partidului Conservator a avut mereu două dorințe în politică: să aibă oamenii săi sau relații preferențiale la Ministerul Agriculturii și la Agenția Domeniilor Statului (ADS), instituție aflată tot în curtea ministerului de resort. Asta pentru a putea concesiona în condiții favorabile terenuri aflate în proprietatea statului.

Terenul de 2.600 de hectare din Giurgiu a fost primit de Grivco încă din anul 2001, când director la ADS era Vasile Cristinel Candeț, cel care i-a dat Insula Mare a Brăilei lui Culiță Tărâță. Ministrul al Agriculturii era prietenul lui Felix și socrul lui Victor Ponta, Ilie Sârbu. În 2005, Sanagra - firmă ce face parte din Grivco - a primit, în județul Mureș, 92 de hectare în arendă pe două decenii. Ministru al Agriculturii era Gheorghe Flutur, iar șef la ADS era Tanczos Barna. În 2007, primește 2.000 de hectare în comuna Perișoru, Călărași, prin intermediul ADS și al Academiei Române. La acea dată, ministru de resort era Decebal Traian Remeș, iar șef la ADS era Daniel Drăgan, un alt complice al lui Voiculescu în Dosarul ICA.

 

 

Recomandările noastre