Senatul i-a pasat lui Tăriceanu răspunderea pentru cazul Șova

Senatul i-a pasat lui Tăriceanu răspunderea pentru cazul Șova

Plenul a decis ca președintele Senatului să redacteze de unul singur hotărârea prin care a fost respinsă cererea de arestare a senatorului PSD

La aproximativ o lună de la votul din Senat în cazul lui Dan Şova, subiectul este departe de a fi încheiat. După ce Curtea Constituțională a publicat, vinerea trecută, motivarea deciziei prin care cerea Senatului să adopte o hotărâre privind votul în cazul senatorului PSD, conducerea Senatului a decis, ieri, ca plenul să voteze o hotărâre prin care constată că solicitarea ministrului Justiției de încuviințare a arestării lui Dan Șova este respinsă.

În acest fel, răspunderea pentru cazul Şova devenea colectivă şi nu aparţinea doar preşedintelui Senatului, Călin Popescu Tăriceanu. „Eu nu pot să semnez un document care este o hotărâre pe un vot care nu s-a dat. Senatul adoptă hotărâri. Când spunem Senatul adoptă hotărâri nu înseamnă că adoptă preşedintele, înseamnă că adoptă plenul, prin votul lui”, a explicat de altfel, Tăriceanu.

În plenul Senatului însă, lucrurile s-au schimbat radical. Pe nepusă masă, senatorul PSD Şerban Nicolae a distribuit o propunere de hotărâre prin care plenul îl mandatează pe preşedintele Senatului să redacteze hotărârea, ca urmare a votului din 25 martie şi urmare a deciziei CCR.

Ne puteți urmări și pe Google News

După o pauză de consultări, Tăriceanu a propus ca plenul să voteze hotărârea conducerii Senatului, iar, dacă aceasta pică, să redacteze el hotărârea aşa cum a propus Şerban Nicolae. Lucru care s-a și întâmplat.

Plenul a respins proiectul de hotărâre adoptat în Biroul Permanent, cu 68 de voturi împotrivă, 43 de abţineri şi 2 voturi „pentru”, astfel că Tăriceanu trebuie să redacteze hotărârea și să o trimită la Monitorul Oficial, în calitate de președinte al Senatului, cu data de 25 martie.

Președintele Senatului se supune DNA

Tot ieri, după ce DNA l-a avertizat pe președintele Senatului că refuzul de punere la dispoziția DNA a înscrisurilor constituie infracțiunea de obstrucționare a justiției, Tăriceanu nu a mai tergiversat procesul şi a anunțat că Biroul Permanent va solicita secretarului general să transmită documentele DNA până la data de 22 aprilie.

Președintele Senatului a lansat însă o ironie la adresa instituției conduse de Laura Codruța Kovesi: „Dacă se doreşte ca aceste documente să plece însoţite cu o ştampilă, considerându-se că cele de pe site nu sunt suficiente, este o modalitate care mă duce cu gândul că nu toată lumea, în ziua de astăzi, a asimilat o serie de evoluţii tehnologice care au apărut”, a spus Tăriceanu.