Şeful ANA: "Consumatorii de droguri au revenit la heroină. În alte state se preferă etnobotanicele!
- Georgeta Ghidov ăţ
- 11 octombrie 2014, 15:02
Agenţia Naţională Antidrog(ANA) are în desfăşurare un studiu, ale cărui date arată, pentru început, o revenire a consumatorilor la heroină.
Etnobotanicele sunt preferate în cele mai multe ţări din Europa, unde există deja laboratoare, însă, consumatorii din România au început să renunţe la acest gen de stupefiante. Cel puţin aşa reiese dintr-un ultim studiu, al Agenţiei Naţionale Antidrog, aflat încă în desfăşurare. Tinerii de la noi s-ar fi întors la heroină, susţine chestorul de poliţie Sorin Oprea, şeful ANA.
Problematica heroinei dar în special a etnobotanicelor s-a discutat, săptămâna trecută, într-un simpozion organizat în Turcia. Acolo, s-a concluzionat că, nu mai puţin de trei specialişti ar trebui să se ocupe de fiecare consumator de droguri, iar pentru stoparea traficului cu substanţe interzise, autorităţile trebuie să coopereze mai eficient.
„Cei peste 1.500 de spcialişti care au participat la simpozion au promovat ideea de sistem de asistenţă integrat, aşa cum există deja în România. Mai exact, ca un consumator de droguri să primească atenţia unui medic, apoi a unui psiholog, care să identifice problema, dar şi a unui asistent social, care să gestioneze problema de reintegrare în societate“, a explicat, pentru EVZ, şeful ANA, chestorul de poliţie Sorin Oprea. Potrivit acestuia, cea ma gravă problemă sesizată de către specialişti a fost cea legată de consumul de etnobotanicele.
“Simpozionul Internaţional cu privire la politica de droguri şi de sănătate publică”, a avut loc la Istanbul şi a fost organizat de Green Crescent Society, în colaborare cu Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), Biroul Naţiunilor Unite pentru Droguri şi Criminalitate (UNODC), Grupul Pompidou din cadrul Consiliului Europei, Centrul European de Monitorizare a Drogurilor şi a Dependenţei de Droguri (EMCDDA), Ministerul turc al Sănătăţii, Ministerul turc de Politici Familiale şi Sociale, Ministerul turc de Tineret şi Sport, precum şi Centrul de Monitorizare turcă pentru Droguri şi Toxicomanii - TUBIM.
Simpozionul a fost deschis de preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan şi de preşedintele Grupului Pompidou, Danielle Jourdain-Menninger.