Editura Evenimentul si Capital

Principesa Margareta: „BUNĂTATEA și IERTAREA tatălui meu au ÎNVINS TOATE RELELE secolului trecut”. Ședință SOLEMNĂ dedicată Regelui Mihai, la Parlament

Autor: | | 12 Comentarii | 1753 Vizualizari

În acest moment se desfășoară o ședință dedicată omagierii Majestății Sale, la care participă și fiicele acestuia, Principesele Margareta și Maria.

Chiar în aceste momente, Palatul României găzduiește o ședință solemnă dedicată  omagierii Majestății Sale, regele Mihai.

Fiica acestuia, principesa Maria, a fost profund afectată în momentul în care au fost transmise imagini cu discursul Regelui Mihai din cadrul Parlamentului și nu și-a putut stăpâni lacrimile. 

„Onorăm astăzi, cu profund respect, memoria unei mari personalități a istoriei noastre, Regele Mihai I al României. Loial patriei și națiunii sale, el a purtat pe umeri o grea domnie în momente foarte dificile ale istoriei noastre”, a declarat președintele Klaus Iohannis.

„Obligat să înfrunte tirania, prin actul de la 23 august 1944, Mihai I a servit cauza libertății și democrației. Apoi, opunându-se cu dârzenie acaparării țării de către comuniști, a dovedit curaj și simț al datoriei.

Destinul său tragic se confundă cu destinul din veacul trecut al poporului român.

În lungul său exil, Regele a simbolizat speranța unei Românii renăscute și libere, la care românii nu au încetat să aspire.

După căderea comunismului, a fost oprit cu brutalitate să intre în țară și să se reculeagă la mormintele iluștrilor săi înaintași. Acestor acțiuni disperate și absurde, le-a opus demnitatea și tăria caracterului său.

Pentru toate aceste merite, Regele Mihai I va rămâne în amintirea poporului român ca un mare om de stat.

Deși a domnit acum mai bine de 70 de ani, principiile sale nu aparțin trecutului, ci, dimpotrivă, sunt mai actuale ca niciodată.

Mihai I a fost un monarh constituțional care a apărat domnia legii, drepturile și libertățile individuale, a militat pentru instituții solide și pentru ca regulile să fie durabile, asumate și respectate.

Integritatea sa este un exemplu neprețuit, iar cuvintele sale sunt astăzi la fel de elocvente.

«Vom susține orice om politic», spunea Regele Mihai în urmă cu 17 ani, «indiferent de înclinația lui ideologică, atâta vreme cât el sau ea va rămâne angajat în respectarea drepturilor omului și a libertăților individuale, în eliminarea corupției, în protejarea tuturor românilor.»

Regele a apărat cu toate puterile și prerogativele sale România în vremea domniei și a făcut tot ce i-a stat în putință mai apoi, în exil, pentru reînnodarea legăturilor tradiționale ale României cu democrațiile occidentale.

Evoc aici și turneele și misiunile diplomatice pe care le-a întreprins pentru aderarea României la NATO și la Uniunea Europeană, fiind convins că alegerea strategică de a orienta țara către Occident a reprezentat reîntoarcerea firească la opțiunile înaintașilor săi.

Este datoria noastră, a tuturor, să apărăm moștenirea Regelui Mihai I.

Prețuind memoria sa, noi toți avem datoria să asigurăm o Românie stabilă, demnă și respectată în lume, prosperă și puternică, cu un stat de drept solid, în care aspirația spre libertate și prosperitate a românilor este împlinită și în care nimeni nu este mai presus de lege.

O Românie în care viața publică să fie dominată de responsabilitate, decență și competență. În definitiv, o Românie mai puternică și mai unită, pe care suntem cu toții chemați să o desăvârșim.

Fie ca amintirea Regelui Mihai I să rămână veșnică în inimile noastre!”, a încheiat președintele României. 

Pe lângă discursul solemn al președintelui, custodele coroanei regale, Patriarhul Daniel, premierul Mihai Tudose, ministrii, precum si parlamentari si ministri din Republica Moldova au avut câte un cuvânt de spus despre cel care a însemnat atât de mult pentru istoria noastră. olemnitatea la care participam aduce omagiu regelui nostru, atat de iubit de poporul roman si admirat de intreaga lume

„Rostul adunării de azi are rădăcini adânci în 150 de ani de istorie modernă, plină de pagini tragice dar și înalțătoare. Am pierdut ca și întreaga națiune, un părinte. În aceste clipe grele suntem uniți în doliul nostru, iar bunătatea și iertarea tatălui meu au învins toate relele secolului trecut”, a spus Custodele coroanei regale, cu vizibile urme de regret. „Chiar și atunci când a fost departe de țară, românii l-au privit ca pe un far luminos, iar pentru aproape un secol, regele Mihai a fost o parte din fibra statului român. Începe un nou timp pentru casa regală, cu aceleași valori și principii ca ale tatălui meu, voi continua să servesc interesele fundamentale ale României. Coroana va continua să facă tot ce este posibil alături de instituțiile fundamentale ale statului, pentru progresul țării în cadrul UE și NATO. Pe lângă activitățile de consolidare a comunităților românești, proiecte caritabile, familia mea și cu mine vom fi alături de insituțiile statului în promovarea adevăratului chip al României. Țările lumii trebuie să cunoască mai bine ce a realizat România și ce a construit după căderea comunismului. Privind în urmă putem fi mândri de progresele națiunii noastre. Vreau să vă spun că în inimile părinților mei a existat întotdeauna un mâine. Cu gândul la cel de mâine, vă mulțumesc pentru ziua de azi. Așa să ne ajute Dumnezeu”, a încheiat custodele. 

Și premierul Mihai Tudose a avut ceva de spus în cadrul ședinței dedicate regelui Mihai. „Este o onoare astăzi să fiu alături de dvs. pentru a evoca pe regele Mihai. Majestatea sa rămâne ca un apărător al intereselor autentice ale României. Gata să se sacrifice, a putut ierta cu noblețe toate nedreptățile. După 1989 a înțeles că are și va avea un rol bine definit în interiorul NATO. Eu am înțeles că responsabilitatea trebuie să stea la baza politicilor. Înțeleg că este nevoie de moderație. Regele Mihai rămâne în istorie și îi rămânem datori iar eu sunt convins că personalitatea Sa va continua să inspire”, a încheiat premierul. 

De asemenea, și discursul presedintelui Camerei Deputatilor, Liviu Dragnea a fost unul plin de emoție și regret la adresa pierderii Majestății Sale. „Parlamentul omagiază azi personalitatea regelui Mihai I. Discursul regelui din Parlament poate fi considerat testamentul politic al său. El a subliniat rolul fundamental al Parlamentului ca instituție a democrației”, a spus Dragnea. În același discurs, acesta a invocat valorile care trebuie să ne definească pe noi, românii. „Identitatea și demnitatea, nu e întâmplător ca tocmai în jurul acestor valori încercăm să construim viitorul națiunii. Regele a preluat coroana când democrația devenise un simplu cuvânt. Cu o țară grav ciuntită, a reușit ceea ce puțini ar fi putut să schimbe soarta țării și a războiului. În 1944 a decis întoarcerea armelor, contribuind din plin la victoria aliaților. A întors armele împotriva lui Hitler, dar a luptat din răsputeri și împotriva instaurării comunismului. A fost capabil să sacrifice coroana pentru a salva viața unor oameni. A fost în exil un promotor al democrației și intereselor României. După 1989, contribuția Sa și a familiei regale la integrarea în NATO și UE a fost semnificativă, chiar dacă în tradiția discreției. Până în ultima clipă a luptat pentru țara lui”, a încheiat Dragnea. 

Discursul presedintelui Senatului Romaniei, în cadrul ședinței de omagiere a regelui Mihai: „ E a treia oară când regele Mihai e prezent în Parlamentul țării. De obicei, regii deschid în fiecare an lucrările Parlamentului. O istorie vitregă și violentă nu i-a îngăduit regelui Mihai să-și îndeplinească această atribuție constituțională. A venit pentru prima oară în Parlament în 1946, iar a doua oară a venit pe 25 octombrie 2011. Voi fi mereu mândru că am inițiat atunci inivtarea Regelui. A fost o mărturie a speranței în destinul poporului român. Azi, regele e din nou în Parlamentul României, este prezent în gândul nostru, în credința noastră, în democrație. De această dată, Mihai al României nu va mai părăsi Parlamentul. Nu i-a fost dat regelui să poarte în împrejurări oficiale coroana de oțel a României. Am convingerea însă că regele poartă acum pe frunte în împărăția cerului cununa celor drepți. Dumnezeu să-l odihnească în pace”, a încheiat președintele Senatului. 
Stirile zilei

Alte articole din categoria: Politica

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro
Loading...

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate