Nu au fost impresionați că au musafiri. Senatorii și deputații au sărbătorit 10 ani de la intrarea României în NATO cu ochii în tablete și telefoane. Când au obosit, au ieșit pe hol.
Parlamentarii au avut programată, ieri, o ședință solemnă pentru a sărbători 10 ani de la intrarea României în NATO. S-au comportat ca la una obișnuită. N-au rezistat mai mult de un sfert de oră pe scaune, iar tabletele au fost mai interesante decât discursurile ținute la tribună.
● Accesul presei pe holul din fața sălii de plen a fost restricționat, parlamentarii având oaspeți de seamă: preşedintele Traian Băsescu, premierul Victor Ponta, miniștri, foşti preşedinţi, premieri, principesa Margareta, membri ai familiilor eroilor români care au căzut la datorie.
● Ora 13.30: Sosește președintele Traian Băsescu. Este întâmpinat de cei doi președinți ai Camerelor, așa cum prevede protocolul. Îl salută pe Valeriu Zgonea, pe Călin Popescu Tăriceanu, nu.
● În sala de plen, special pentru șeful statului, a fost adus un jilț.
● Traian Băsescu salută invitații. „Domnule președinte, domnule președinte!”, îl strigă Zgonea pentru a începe lucrările.
● Se intonează imnul de stat. Ioana Petrescu, ministrul Finanțelor, stă cu mâna la inimă. Urmează un moment de reculegere pentru românii căzuți în teatrele de operațiuni.
● Sunt salutați membrii familiilor acestora, prezenți într-una din loje. În haine militare, soțiile eroilor s-au ridicat pentru a primi aplauzele senatorilor și deputaților. Una dintre ele plânge în hohote.
● Premierul Victor Ponta a preferat să ia loc în banca sa de deputat, nu la prezidiu.
● Parlamentarii au fost solemni un sfert de oră. Apoi, au avut nevoie de apă, cafea, țigări și au început să iasă pe hol. ● Cei rămași în sală au fost preocupați de telefoane și tablete, prin urmare şi-au petrecut timpul pe rețelele de socializare și pe portalurile de știri.
● Crin Antonescu a ținut să mulțumească, în numele PNL, Majestăţii Sale Regele Mihai I și lui Emil Constantinescu, doi oameni ale căror merite au fost „cel mai adesea trecute în umbră”. Primește aplauze la final, mai puțin de la Tăriceanu.
● Radu Stroe și Daniel Barbu revin în sală. Andreea Paul dă declarații pe hol.
● Ia cuvântul Victor Ponta. Felicită Parlamentul pentru că a organizat evenimentul, subliniind că „aici e locul cel mai potrivit”, aluzie la faptul că a absentat la ceremonia organizată cu o zi în urmă la Cotroceni.
● „Fac un apel la Guvern, ca şi la Parlament, ca împreună să identifice cele mai bune căi de înzestrare a Armatei Române, de creştere a capacităţilor ei operaţionale”, a declarat șeful statului. Petre Roman a ațipit, Zgonea cască.
Iliescu, la braț cu Văcăroiu
● Ședința s-a încheiat. Pe hol, participanții sunt invitați la o tartină și un pahar de șampanie.
● Ion Iliescu iese din sala de plen la braț cu Nicolae Văcăroiu și rămâne la discuții cu el.
● „Haideți curaj, curaj!”, îl zorește Mircea Geoană pe reprezentatul Bisericii.„Dacă nici Biserica și Armata nu au curaj...”, continuă Geoană, zâmbind.
● Jurnaliștii, pe hol, așteaptă declarații de la Victor Ponta. „Stați o secundă, că nu vin la voi acum. Aveți publicitate!”, spune Ponta.
● Parlamentarii servesc o cupă de șampanie. Șeful statului și premierul au plecat. Zgonea ține neapărat să vină și presa. „Presa, hai!(...) Antena 3 e aici?! Hai, că a plecat președintele!”, glumește Zgonea.
Noi trupe americane la Constanța
SUA își vor extinde operațiunile pe aerodromul Mihail Kogălniceanu, din Constanța, cu „până la 600 de militari, precum și cu un număr de aeronave militare necesare pentru îndeplinirea minisunilor specifice”. Președintele Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea, a citit în plenul comun al Parlamentului o scrisoare transmisă de șeful statului, Traian Băsescu, privind solicitarea Ambasadei SUA de extindere a operațiunilor actuale la aerodromul Mihail Kogălniceanu. Solicitarea Ambasadei SUA se referă la dislocarea la aerodromul Mihail Kogălniceanu a unor elemente ale unei unități de infanterie marină denumită „Special Purpose Marine Air-Ground Task Force - Crises Response”. Prin dislocarea noilor trupe, numărul militarilor americani staționați în județul Constanța va ajunge la 1.600.