SECRETUL din spatele PROMISIUNILOR lui Kim Jong-un. NEÎNȚELEGERI NUCLEARE la nivel internațional. Ce PERICOLE va înfrunta Washingtonul

SECRETUL din spatele PROMISIUNILOR lui Kim Jong-un. NEÎNȚELEGERI NUCLEARE la nivel internațional. Ce PERICOLE va înfrunta Washingtonul

De când Coreea de Nord a anunțat că este dispusă să negocieze statutul programului de înarmarea nucleară, au început discuțiile cu privire la o posibilă întâlnire cu oficiali ai SUA. Totuși, există voci care suspectează că ar putea fi vorba de un plan tipic pentru liderul Kim Jong-un, care urmărește slăbirea sancțiunilor nucleare sau găsirea de alternative pentru perfecționarea tehnologiei nucleare și a rachetelor.

O analiză publicată în cotidianul Korea Herald amintește că, deși Kim Jong-un a anunțat, sâmbătă, spre surprinderea întregii lumi că statul său suspendă testele nucleare și de rachete și își închide situl de testare, Phenianul nu a vorbit deloc despre ce urmează să se petreacă în legătură cu arsenalul nuclear aflat deja în posesia sa.

Acest lucru nu a făcut decât să creeze și mai mult scepticism cu privire la o presupusă poziție comună a SUA și a Coreei de Nord.

Administrația prezidențială a liderului de la Casa Albă, Donald Trump, a anunțat că va accepta doar „denuclearizarea completă, verificabilă și ireversibilă” a statului condus de Kim Jong-un. Orice beneficiu, cum ar fi ridicarea sancțiunilor economice, ar veni doar după acest fapt.

Ne puteți urmări și pe Google News

Totuși, rămâne neclar dacă Nordul este dispus să se denuclearizeze, în modul cerut de Statele Unite, însemnând distrugerea oricăror arme care pot fi folosite într-un război contra aliaților statului lui Trump. În timpul călătoriei sale în China de luna trecută, Kim Jong-un a afirmat că statul său va întreprinde măsuri de denuclearizare doar odată cu măsuri „progresive și sincrone” care vin din partea Coreei de Sud și a SUA.

„Coreea de Nord a fost de acord cu un moratoriu, în cazul testelor nucleare și balistice, o acțiunea proactivă luată de Nord, dar când va intra în negocieri pe problema denuclearizării, este neclar dacă Nordul va fi atât de generos”, a comentat profesorul Koh Yu-hwan, de la Universitatea Dongguk.

Specialistul amintește că declarațiile Phenianului sunt foarte clare în privința asigurări siguranței statului, în fața unor posibile amenințări venite din Coreea de Sud și SUA.

„Nordul pare determinat să nu se denuclearizeze unilateral. Va fi nevoie de timp pentru a vedea dacă acțiunea ar putea fi obligatorie”, a adăugat expertul.