Editura Evenimentul si Capital

CUM M-AM ÎNTÂLNIT CU SEBASTIAN GHIȚĂ ÎN SERBIA. Anatomia unei minciuni de presă. POLITICĂ FĂRĂ DELICATEȚURI de Dan Andronic

Autor: | | 1 Comentarii | 22059 Vizualizari

Cred că ați aflat că m-am întâlnit cu Sebastian Ghiță în Serbia. Localizat de poliție în țara vecină, Sebastian Ghiță primise vizite din România, iar unul din cei care-i vizitase eram eu. Sau cel puțin așa suna știrea pe care Dan Tăpalagă, fostul consultant politic al Monicăi Macovei, redevenit ziarist, s-a grăbit să o scrie. “Surse de mare maximă încredere” au confirmat acest lucru pentru Hotnews, unul din vectorii luptei împotriva fake-news.

Știrea cu Ghiță-Serbia nu era nouă, fusese difuzată de duminică de Antena 3, Radu Tudor afirmând că știe sigur că fugarul se ascunde în țara în care ar fi prieten cu premierul Vucic. Măcar fostul meu coleg nu a adăugat informația că l-am vizitat. Cum au ajuns Hotnews și Antena 3 la aceeași concluzie mi-e greu să vă spun, însă știu cum am intrat eu în construcția asta falsă. 

Mă trezesc cu un telefon de la Dan Tăpalagă. Răspund, așa cum răspund oricărui telefon. Ai fost în Serbia? Te-ai văzut cu Ghiță?, scuipă el două întrebări. Nu m-am văzut cu Ghiță de când a plecat din țară, îi spun scurt. Am informația că te-ai văzut în Serbia cu Sebastian Ghiță, continuă el, neabătut, inchizitorial. Nu m-am văzut cu Ghiță, repet. Dar ai fost în Serbia? mai încearcă el, deontologic. Întrebarea nu este unde am fost, ci dacă m-am văzut cu Sebastian Ghiță, îi spun eu, ușor enervat deja. Auzeam tastele de la calculator, era clar că Tapalagă scria știrea indiferent de ceea ce îi spuneam eu. E o minciună pe care nu am de gând să o comentez decât spunând că nu m-am văzut cu Sebastian Ghiță de când a fugit, mai apuc să spun înainte de se întrerupe convorbirea. Tăpalagă era grăbit să dea “exclusivitatea”.

Nu mă văzusem cu Ghiță, iar dacă s-ar fi întâmplat acum citeați un interviu cu el. Dar nu asta era miza.

Știam tipul ăsta de făcătură jurnalistică. E din manualul de dezinformare, categoria cum se prostește poporul. Ziaristul X primește informația că Y a făcut ceva. Nu mai stă să mai întrebe încă de două ori, pentru că Sursa Primară este un om pe care nu are de gând să-l verifice. Să zicem că Dan Tăpalagă a primit informația că m-am văzut cu Ghiță în Serbia de la o sursă tip Laura Codruța Kovesi sau Liviu Dragnea. Ca să acoperim, teoretic, ambele unghiuri. Cum să-i verifici pe oamenii ăștia, și-a zis el. Așa că a mimat deontologia sunându-mă pe mine. Numai că era doar o formalitate, pentru că știrea era deja scrisă. Nu conta ce spuneam. Andronic s-a văzut cu Ghiță în Serbia. Andronic neagă. Marca Hotnews, Dan Tapalagă, garantul credibilității.

Clasica verificare a știrii din trei surse a apus demult. Acum există ziariști cultivați de instituțiile de forță, tip SRI, DNA, SIE, exact pentru momente de tipul ăsta. Cei mai fraieri primesc rechizitorii pe mail sau știri scrise la DNA și publicate fără a muta o virgulă. "Prețul"este câte un seminar sau bursă, plus aprecierea "organelor". Fără nici o legătură cu banii lui Soros. Am cunoscut câțiva ca ei.  Alții, mai apreciați, au un statut special. Sunt folosiți doar când trebuie aruncată o diversiune pe piață, cu riscul pierderii credibilității. Risc care de fapt nici nu mai există, ziariștii fiind judecați după partizanatul politic, nu după acuratețea știrii. 

Așa că știrea cu Sebastian Ghiță localizat în Serbia a circulat pe traseul Radu Tudor (Antena 3) - Dan Tapalagă (Hotnews) - ProTV - realitatea.net. După care a preluat-o toată lumea. Iar Procurorul General, IGP, Poliție, oricine a fost întrebat a negat-o. De fapt, au spus că este o știre falsă. Fake-news, cum ar zice deontologii. 

Loading...
Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: Opinii EVZ

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate