Editura Evenimentul si Capital

Se strâng bani pentru salvarea Bisericii din lemn din ”satul de marmură”. Are peste 400 de ani I FOTO

Autor: | | 0 Comentarii | 396 Vizualizari


Vezi galeria foto:

O biserică veche de mai bine de4 400 de ani, monument istoric, va fi salvată de organizatorii și participanții la un festival de blues. Inițiativa aparține unor tineri care au decis să se implice.

”Să salvăm biserica de lemn din Alun”, acesta e mesajul cu care în cadrul Festivalului Panorama Blues Festival, organizat în 4 şi 5 august în Ţinutul Pădurenilor, Hunedoara, vor avea loc strângeri de fonduri pentru lăcaşul de cult. În cea de-a doua zi a evenimentului va fi şi organizată o excursie ghidată în satul de marmură, Alun, inclusiv la biserică.

De altfel, proiectul pe termen lung al organizației SalvaSat îşi propune chiar repopularea satului. Pentru salvarea bisericii, alături de acets ONG se implică și altul, Alternative Rurale. Care a deschis şi un cont bancar, unde oricine poate contribui cu donaţii sau sponsorizări - IBAN: RO25RNCB0162019877700001, deschis la BCR.

Totul a pornit de la faptul că biserica de lemn din Alun, o biserică-monument istoric de secol XVII, din Ţinutul Pădurenilor riscă să dispară din cauza nepăsării.

Biserica din lemn din satul Alun, judeţul Hunedoara, este cea mai veche din Ţinutul Pădurenilor, conform etnografului Romulua Vuia. Poveştile locului vorbesc despre o strămutare a edificiului dintr-un sat învecinat, dar şi despre varianta construcţiei pe locul unui edificiu medieval, păstrând atât forma arhaică, unele bârne, cât şi Liturghierul slavon (Dealu, 1508) al călugărului tipograf Macarie, cea dintâi tipăritură făcută pe pământ românesc.

”Biserica este acoperită cu şindrilă care nu a mai rezistat însă timpului şi intemperiilor, astfel încât, pentru a putea fi salvată pictura pe lemn, precum şi sculpturile din interior, a fost acoperită cu folie din plastic. Din păcate, aşa cum poate ştiţi deja, deşi binecuvântat de Dumnezeu cu o aşezare într-un loc minunat, satul Alun este aproape părăsit – mai locuiesc doar cinci oameni aici, iar zeci de case construite din marmură stau cu lacătul pe poartă. Drumul către sat, din marmură şi el, e bătut doar de turiştii dornici să vadă locul de poveste sau cariera din care s-a extras marmura cu care s-a construit Casa Poporului”, transmite Sergiu Tenț, unul din cei implicați în salvarea monumentului.

Pagina 1 din 1Stirile zilei

Alte articole din categoria: Cultură

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate

X