Editura Evenimentul si Capital

O nouă HOŢIE. Detaliile "mecanismului" prin care românii au fost OBLIGAŢI să pătească cu 50% în plus montarea centralelor de apartament. Cum pot fi recuperate PAGUBELE

30% era discountul la taxa de avizare, de care ar fi beneficiat firmele care participau la această înțelegere
Autor: | | 1 Comentarii | 4010 Vizualizari

Cei care și-au montat aceste sisteme de încălzire în Capitală, județele Giurgiu, Ilfov, Olt, Vâlcea, Teleorman, dar și în alte județe din țară, ar fi fost taxați cu sute de lei în plus

În ediția de ieri, „Evenimentul zilei” prezenta câteva detalii ale anchetei Consiliului Concurenței, care anunța zilele trecute că a amendat 10 firme din domeniul distribuției gazelor naturale. Acesta ar fi umflat tarifele percepute românilor pentru montarea de centrale de apartament. Ancheta vizează perioada anterioară anului 2012, dar și o parte din 2012, când domeniul distribuției gazelor naturale era mai puțin reglementat.

Concret, distribuitorii de gaze naturale aveau mână liberă la fixarea tarifelor pe piață. Aceștia erau cei care avizau lucrările de execuție și stabileau nivelul taxei de autorizare ce trebuia plătită de firmele care doreau să monteze centrale. În cazul anchetat de Concurență, aceste taxe ar fi fost exagerate, ceea ce a condus la o creștere cu 50% a prețurilor pentru montarea centralelor, susține Concurența, care acuză o înțelegere între distribuitor și firmele executante.

Potrivit surselor EVZ, dacă tariful mediu pe piață, înainte de existența acestei înțelegeri, pentru montarea unei centrale și execuția proiectului, era de 1.700 de lei, cu TVA, pentru un apartament, acesta a urcat, în baza înțelegerii dintre distribuitor și firmele executante, la circa 2.500 de lei, cu TVA. Mai precis, în unele cazuri circa 800 de lei ar fi fost plătiți în plus de fiecare familie.

În anchetă este implicat un distribuitor, Wirom SA, care a primit de la Concurență o amendă de 788.000 de lei, și alte nouă firme, Dornacor, Sc Elisan SRL, SC Instpro, SC Melprest, SC Rodimar Eximp, SC Meliorstal, SC Metalica Prod, SC Miral Instal Company, SC TMG Conprest, amendate cu sume între 1000 și 39.000 de lei.

Detaliile „mecanismului”

Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței, a explicat pentru EVZ ce a rezultat din investigația derulată mai mulți ani de instituție. Pe scurt, distribuitorul ar fi crescut de zece ori taxa de autorizare pentru firmele executante, ceea ce a condus, automat, la creșterea costurilor de montare a centralelor. Firmele în cauză ar fi beneficiat la rândul lor de pe urma creșterii acestor tarife, deoarece primeau o reducere la plata taxei.

„Distribuitorul avea obligația (conform vechii legi a gazelor) de a presta servi cii pentru activitățile conexe în domeniul gazelor. Tarifele acestor servicii erau la latitudinea distribuitorului, nefiind reglementate. Pentru a-și maximiza profitul, SC Wirom SA a mărit tarifele de avizare, recepție și punere în funcțiune de aproximativ 10 ori, iar executanții de lucrari le-au acceptat și le-au transferat către consumator în costul lucrării finale”, spune Bogdan Chirițoiu. Firmele executante s-ar fi înțeles să practice un preț unic.

„Ca urmare, la inițiativa distribuitorului, au fost încheiate contracte prin care Wirom și executanții de lucrări s-au înțeles să practice un preț unic pentru pentru instalația standard de utilizare gaze naturale destinată consumatorilor casnici. În urma acestei înțelegeri, prețul final de realizare a unei instalații standard a crescut cu aproximativ 50%. Profitul era împărțit între distribuitor și companiile partenere, adică executanții lucrărilor beneficiau de un discount de aproximativ 30% la tariful de avizare, recepție și punere în funcțiune a instalațiilor”, a mai explicat Bogdan Chirițoiu.

Firmele executante împânzeau toată țara

Cum ajungeau românii să apeleze tocmai la aceste firme? Specialiști din domeniul gazelor naturale ne-au explicat cum decurgea, cel mai probabil, mecanismul. „Firmele executante au stabilit cum să-și împartă zonele de influență și un preț comun, mai mare decât dacă ar fi existat o concurență reală între ei”, au explicat sursele EVZ. Astfel, dacă un consumator suna la un prestator de servicii, care nu opera în zona consumatorului, existau două opțiuni: ori i se spunea că firma nu acționează în zona sa, ori i se comunica un tarif mult mai mare decât al concurentului care opera pe zona respectivă. Astfel, consumatorul era aproape obligat să apeleze la compania care „trebuie”.

Firmele amendate acoperă o mare parte din țară. Instpro are lucrări în zona de centru vest a țării, județele Olt, Vâlcea, Dornacor activează în județul Călărași, iar Melprest în București, dar și în alte zone (în funcție de distribuitorul de gaze). În rest, Elisan are sediul în Giurgiu, Rodimar și Miral Instal sediul în București, TMG Conprest, Meliorstal și Metalica Prod în Teleorman.

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: Economie

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate