Editura Evenimentul si Capital

Scriitorul Alex Ștefănescu, despre disputele cu Lucian Boia: "Dacă ar depinde de mine, i-aş retrage diploma de Bacalaureat" | "Vremea întrebărilor" cu Robert Turcescu

Scriitorul Alex Ștefănescu
Autor: | | 29 Comentarii | 10996 Vizualizari

Cunoscutul critic literar vorbește despre eternele lui dispute cu istoricul Lucian Boia și definește revolta mediocrilor față de persoanele performante.

 - Robert Turcescu: Aveți o dispută, de la distanță, e adevărat, cu Lucian Boia. Pe unde-l „prindeți”, la TV sau în conferințe publice, nu ezitați să-i criticați scrierile. Și nu numai scrierile. Ce-i reproșați lui Boia?

- Alex Ștefănescu: Din dorința de a avea succes, Lucian Boia sacrifică adevărul istoric. Își denigrează țara pentru a atrage atenția asupra lui. Este ca și cum cineva și-ar pălmui mama la o emisiune TV, în direct, pentru a face rating. Despre mistificările flagrante (prezentate ingenios ca demistificări) la care recurge acest teribilist cu părul alb a scris o carte întreagă strălucitul istoric Ioan-Aurel Pop, profesor universitar, academician, rectorul Universității Babeș-Bolyai din Cluj, recunoscut ca om de știință de o mare probitate în lumea academică europeană: „Istoria, adevărul și miturile”, reeditată la sfârșitul anului trecut, dar ignorată de admiratorii lui Lucian Boia. Existând această carte, nu trebuie să mă erijez eu în istoric, ca să demonstrez falsitatea afirmațiilor defăimătoare ale lui Lucian Boia la adresa României.

-La ce va referiți?

-Unele sunt de o stridență sesizabilă chiar și de către un nespecialist: că România nu are drepturi istorice asupra Transilvaniei, că aproape tot ce s-a realizat valoros la noi se datorează străinilor, că România s-a românizat prin măsuri abuzive... Dar unele dintre ideile aberante ale lui Lucian Boia cad în raza competenței mele. El pretinde, de exemplu, că Eminescu e un poet minor, un imitator al romanticilor germani, că i-a cucerit pe români doar prin muzicalitatea versurilor etc. Asemenea idei dovedesc o opacitate de nescuzat față de poezie (dacă ar depinde de mine, i-aș retrage lui Lucian Boia diploma de Bacalaureat).

Mi-ar trebui toate paginile acestui număr din ziarul Evenimentul zilei ca să inventariez splendorile din poezia lui Eminescu și, implicit, să dovedesc ce greșită e evaluarea făcută de Lucian Boia. De altfel, lucrez în prezent pentru Editura All, la o serie de studii, Eminescu, poem cu poem, dintre care primele două, despre „Luceafărul” și „Călin (file din poveste)”, vor fi lansate la Târgul de Carte Gaudeamus din noiembrie.

-Cum vă explicați, totuși, că Lucian Boia e în topul celor mai vânduți autori la târgurile de carte?

-Defăimarea și persiflarea românilor chiar de către români, cu un straniu masochism, este astăzi o tristă modă (având drept cauză ascunsă exasperarea pe care ne-a provocat-o de-a lungul timpului distrugerea civilizației românești − de către regimul comunist, în perioada de după război, și de către un regim comunist rezidual, în perioada postcomunistă). Deznădejdea cronică ia forma unei dorințe de autodistrugere. Sunt însă și cazuri când negativismul se explică prin tendința de a da vina pe alții pentru eșecurile proprii: „Aș fi putut eu face multe, dar poți să faci ceva cu românii ăștia?”, întreabă retoric câte un… român.

-Suntem ipocriți, noi, românii?

-Nu suntem ipocriți, suntem triști și descurajați pentru că trăim urât într-o țară în care s-ar putea trăi frumos. Avem oameni inteligenți și talentați, avem un pământ cu locuri paradisiace, avem o tradiție, avem poa te și un viitor, dar n-avem prezent. Este exact si tuația din versurile lui Octavian Goga (le citez repede, ca să nu vină Alexandru Florian și să ceară și interzicerea acestui poet): „La noi sunt codri verzi de brad/ Și câmpuri de mătasă,/ La noi atâția vulturi sunt,/ Șiatâta jale-n casă./ Privighetori din alte țări/ Vin doina să ne-asculte;/ La noi sunt cântece și flori/ Și lacrimi multe, multe…”. Vinovați de această situație sunt, indiscutabil, cei care ne conduc.

-Trebuie să-mi povestiți ceva: cum de v-ați împăcat cu Nicolae Manolescu? Nu e același Manolescu pe care-l acuzați că a cenzurat un articol anti- Ponta care ar fi trebuit să apară în Romania literară?

-M-am simțit din nou solidar cu Nicolae Manolescu în momentul în care un grup de tineri și mai puțin tineri autori (cei mai mulți lipsiți de talent) au început o campanie violentă împotriva lui, cerând să fie îndepărtat de pe scena vieții publice. Ei cred în mod hilar că, după alungarea unui om de valoare, prestigiul lui rămâne disponibil (ca o haină abandonată!) și îl poate îmbrăca altcineva. În realitate, un om de valoare, când pleacă, își ia și prestigiul cu el. Revolta mediocrilor îm potriva oamenilor de performanță face parte din eterna comedie umană. În loc să-i reproșeze lui Dumnezeu că nu i-a înzestrat cu talent literar, protestatarii noștri cer socoteală, pentru lipsa lor de succes, Uniunii Scriitorilor, președintelui ei, criticilor literari (inclusiv mie, care, culmea, mi-am cheltuit o mare parte din viață ca să descopăr tineri talentați).

-Mai aveți încredere în vreun om politic? I-ați întâlnit pe mulți de-a lungul anilor…

-Da, sunt și oameni politici (nu mulți) în care am încredere. Pe Marian Munteanu îl admir. Foarte valoros mi se pare Adriean Videanu. Traian Băsescu are, pentru mine, anvergură de personaj istoric. M-aș bucura dacă Mona Muscă ar reveni în viața politică. Regret că Daniel Funeriu n-a fost lăsat să ducă la bun sfârșit reformarea învățământului. Îmi mai plac Gheorghe Iancu, Cristian Diaconescu, Teodor Baconsky, Valentin Ionescu.

-Întrebare clasică: ce rol joacă intelectualii în politica de azi? Dacă mai joacă vreun rol…

-Din păcate, nu mai joacă niciun rol.

-Vă temeți de ceva când priviți această criză a refugiaților? Sau zâmbiți recitind din Eminescu „toate-s vechi și nouă toate”?

-Sigur că mă tem. Parcă s-a renunțat peste noapte la orice regulă. Dezordinea (manifestare a entropiei) este un atentat la esența vieții. Nu venirea unor străini mă alarmează – sunt un om prietenos – ci venirea lor ilegală.

-Îndrăznesc s-o spun pentru că v-am întâlnit de multe ori și v-am privit atent: la răstimpuri, dincolo de zâmbetul și jovialitatea cu care apăreți în public vă străbate chipul un soi de îngrijorare tăcută și cred că și o undă de tristețe. Care e cauza lor?

-Mă număr printre oamenii cărora le pasă de ceea ce se va întâmpla în țara lor după ce vor muri. Am uneori o presimțire neagră în legătură cu viitorul României. Dar mă străduiesc să trăiesc ca și cum drama României ar avea happy-end.


EVZ a lansat pagina de Facebook EVZ Premium. Urmăriţi aici o selecţie atentă a titlurilor.  

Editorii evz.ro vor publica pe pagina EVZ Premium o selecţie atentă a celor mai importante ştiri, informaţii de interes din domeniile Politic, Economic, Social, Internaţional, Sport, dar şi reportaje, interviuri, seriale.




 

Renumitul critic literar Alex Ștefănescu a vorbit, într-un interviu acordat jurnalistului Robert Turcescu, despre...

Posted by EVZ Premium on Tuesday, September 29, 2015






Alte articole din categoria: EVZ Special

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
ziare.com
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro
Tema zilei
10:13 Cristina Tarcea, șefa ICCJ despre becul schimbat la SIPA: „O fi fost un bec cu putere mare de iluminare” 07:25 Raportul privind arhiva SIPA pe înţelesul tuturor. O parte din arhiva SIPA a rămas la Ministerul Justiţiei 07:05 Ultimul șef al SIPA: „Raportul Comisiei mi se pare unul superficial” 00:00 O nouă diversiune de tip securistic marca Tudorel Toader: Falsificarea Listei SIPA | ROMÂNIA LUI CRISTOIU 00:00 Marius Oprea: Monica Macovei a primit un CD pe care se afla opisul dosarelor din arhiva SIPA 21:32 Dragnea a RĂBUFNIT după raportul publicat de EVZ. "DESECRETIZARE! E important ceea ce e în arhivele SIPA" 18:23 DEZVĂLUIRI BOMBĂ! Fostul șef al SIPA, desemnat șef la SIE 13:45 REACȚIA lui Grindeanu despre desecretizarea arhivei SIPA: „S-a făcut un pas important” 13:44 PRIMA REACȚIE a lui Toader după desecretizarea arhivei SIPA. Ce spune despre Laura Codruța Kovesi 13:17 Predoiu, despre raportul SIPA: „L-am trimis la CSAT şi l-am clasificat; Nu cunoşteam conţinutul arhivei” 12:39 Scântei: „Unele dosare SIPA au fost XEROXATE. Îi cer ministrului Toader să explice cum documente CLASIFICATE au ajuns în presă” 11:48 Preşedintele UNJR: „Ce a căutat un cadru SRI în arhiva SIPA în 2013?” 10:14 REACȚIA lui Băsescu cu privire la arhiva SIPA: Oricât încearcă „băieţii veseli” să arunce responsabilitatea la CSAT, nu merge 10:08 Dan Andronic, despre judecătorul Cristi Danileț: „Nu cred că le-a copiat el...esta MÂNA unui PROFESIONIST” 09:16 Cine A INTRAT în Arhiva SIPA. Ministerul Justiției a publicat lista 07:35 Au apărut primele pagini din RAPORTUL SECRET al ARHIVEI SIPA - FOTO 07:04 ACUM puteți citi DOCUMENTUL INTEGRAL! Am pus mâna pe RAPORTUL SECRET cu privire la Arhiva SIPA! 00:00 “Ați vrut dovezi, na Dovezi!" Jurnalistul Dan Andronic ARUNCĂ SISTEMUL ÎN AER 00:00 Ancheta DIICOT privind arhiva SIPA este în „stadiu incipient”

Articole salvate