Şcoala Viitorului funcţionează la Constanţa. Elevii liceului “Mircea cel Bătrân” fac cercetare ştiinţifică, apreciată în lume
- Feri Predescu
- 23 februarie 2015, 14:33
Elevii Colegiului Naţional „Mircea cel Bătrân” Constanţa, membri ai Centrului de Excelenţă în Fizică, coordonaţi de mentorul lor, profesorul Ion Băraru, uimesc lumea ştiinţifică din Europa şi SUA. Inventează insule artificiale în Marea Neagră, care captează atenţia NATO, şi construiesc sateliţi care depistează anomalii magnetice, ajungând în atenţia Agenţiei Spaţiale Europene.
Nimic nu li se pare imposibil „minţilor strălucite” de la liceul „Mircea”. Profesorul Ion Băraru care, în afara activităţii didactice, prelungeşte învăţătura peste program cu inventivitatea şi creativitatea sa, îi adună pe elevi în jurul său efectuând, împreună, cercetare ştiinţifică adevărată. Medaliile obţinute de „mircişti” la olimpiadele naţionale, la olimpiadele internaţionale de ştiinţe, la concursurile NASA, sunt rezultatul proiectelor lor. Când vorbeşti cu asemenea „somităţi” ai un uşor sentiment de inferioritate. Li se pare că limbajul tehnic în care îşi prezintă, firesc, proiectele este înţeles de cei din jur.
Şase dintre elevii Centrului de Excelenţă în Fizică se pregătesc să plece în Canada, împreună cu profesoara Steluţa Andrei,invitaţi la un târg de proiecte ştiinţifice. Vor prezenta un proiect de insulă artificială, la 30 kilometri de ţărmul Mării Negre, într-o zonă aleasă în mod special. „Ceea ce doresc elevii să construiască în această insulă, Euxinos, este un complex de cercetare ştiinţifică, complex educaţional, turistic, balneoclimateric, cultural, de explorarea şi exploatare maritimă, cu o autonomie totală” explică profesorul Ion Băraru. Elevii vorbesc despre resursele de valoare deosebită din Marea Neagră, de exemplu hidrogenul sulfurat, care nu sunt exploatate şi, prin demersul lor ştiinţific, preconizează „să se ajungă acolo”.
Directorul Colegiului Naţional „Mircea cel Bătrân” Constanţa, profesorul Vasile Nicoară, îşi aminteşte că primul proiect de insulă artificială în Marea Neagră a suscitat interesul NATO, în urmă cu câţiva ani. La numai două zile după prezentarea proiectului, elevii şi profesorul lor au fost invitaţi la comandamentul NATO de la Bruxelles. „ NATO are o componentă ştiinţifică şi i-a interesat că era conexat direct cu faptul că în acea perioadă insula noastră, a Şerpilor, era negociată într-o dispută cu Ucraina şi era de mare interes public, fiind un proiect practic, original, cu detalii tehnice ”, explică,pentru EVZ, profesorul Ion Băraru.
Alţi 12 elevi ai liceului se pregătesc deja să finalizeze un minisatelit, dotat corespunzător cu aparatură sofisticată, senzori, staţii emisie recepţie, care va fi lansat în atmosferă cu ajutorul unei drone, pentru determinarea parametrilor din mediul înconjurător şi transmiterea lor, la sol. O parte din componente au fost asigurate de Agenţia Spaţială Română şi Agenţia Spaţială Europeană. Asta pentru că elevii de la „Mircea” s-au calificat la etapa naţionala a concursului CanSat, urmând ca etapa europeană să aibă loc,în toamnă, în Portugalia.
Echipa care participă la concurs ştie exact ce vrea să descopere cu ajutorul minisatelitului pregătit pentru competiţie. „Una dintre misiuni, pentru care a şi fost lăudată echipa noastră, este să depistăm anomalii magnetice prin studiul cărora se pot descoperi minereuri de fier” spune Diana Catană din calasa a XI-a. Profesorul Ion Băraru le-a vorbit copiilor despre zăcămintul de minereu de fier din zona Palazu, lângă Constanţa, „mai bun decât cel din Brazilia dar este greu de exploatat fiind sub o pânză freatică”. Pe lângă măsurarea activităţilor industriale, elevii vor studia şi noxele din zona Taberei Năvodari, unde, spune profesorul Ion Băraru, „ este singura tabără de copii, din lume, amplasată lângă un combinat petrochimic”.
Toate proiectele elevilor Centrului de Excelenţă în Fizică din Constanţa sunt considerate un bun public. „ Ceea ce facem noi nu este o activitate în sine ci o legare a învăţământului cu activitatea plăcut ştiinţifică şi cu realitatea folositoare a comunităţii locale”, ne convinge profesorul Băraru. I-a convins, de altfel, prin activitatea sa ştiinţifică în care a atras atâţia elevi străluiciţi, şi pe reprezentanţii Agenţiei Spaţiale Europene care l-au desemnat, recent, „Ambasador al Spaţiului”. Deşi pare conştient că vorbele lui pot fi privite, astăzi, ca fiind exagerate, directorul liceului „Mircea cel Bătrân” nu se fereşte de ele. „Sunt proiecte şi parteneriate pentru noi şi pentru copiii liceului nostru dar şi pentru imaginea internaţională a României” spune, simplu, profesorul Vasile Nicoară.