Cristian Tudor Popescu a oferit prima reacție după ce Sebastian Ghiţă, reţinut la Belgrad în noaptea de 13 spre 14 aprilie şi plasat apoi în arest preventiv, a fost eliberat de autoritățile sârbe.
Jurnalistul a reacționat "violent" și consideră că atât justiția sârbă cât și cea din țara noastră au făcut o mare greșeală. "Cum să dispară din peisaj din Serbia ca în România? Pierde 200.000 de euro. E ridicolă această sumă! El are acces la sume de bani mari acolo unde se află. Interdicţia de a părăsi Serbia e ciudată. Cum a dispărut din România, poate dispărea şi din Serbia. Ceva îmi spune că nu va dispărea din Serbia", a declarat CTP.
Ba mai mult, CTP trage la răspundere toate instituțiile din România care au greșit în acest caz."Contribuţie nulă a Ministerului de Interne român în această poveste. Ghiţă a dorit să fie prins în Serbia pentru că acolo va beneficia de lucruri. Ăsta e primul, urmează şi alte gesturi generoase ale poliţiei sârbe. Lucrurile depind acum de relaţiile lui Ghiţă cu justiţia din Serbia. Este inadmisibil să nu fie tras nimeni la răspundere pentru că acest infractor periculos a părăsit România de sub filaj. Este o ruşine pnetru toate organele din România de la poliţie, la poliţia de frontieră, SRI şi alţii. E foarte clar de ce Ghiţă a fost prins sau s-a lăsat prins în Serbia", a mai spus el.
Imediat ce suma a fost depusă la Banca Naţională a Serbiei, judecătorul a revocat măsură de detenţie şi l-a eliberat din custodie pe Sebastian Ghiţă. Potrivit deciziei instanţei, Sebastian Ghiţă nu are voie să părăsească locuinţa temporară din Belgrad fără permisiune şi are obligaţia de a se prezenţa la secţia de poliţie de două ori pe luna, în date de 1 şi 15. De asemenea, paşaportul sau a fost reţinut de instanţa. În cazul în care Sebastian Ghiţă nu respectă termenii eliberării din arest, suma de 200.000 de euro va fi confiscată. Omul de afaceri aşteaptă o decizie privind cererea de extrădare formulată de autorităţile române.
Ciutacu după eliberarea lui Ghiță: „Jelește cu lacrimi de sânge”
Fostul deputat Sebastian Ghiţă a fost localizat şi reţinut la Belgrad în noaptea de 13 spre 14 aprilie, iar ulterior a fost plasat în arest preventiv. Ghiţă avea permis de conducere şi buletin de Slovenia şi era împreună cu fratele său în momentul capturării.
În 19 mai, Ghiţă a fost fost audiat la Curtea Supremă din Belgrad ca urmare a cererii de extrădare formulată de autorităţile române, el arătând că se opune extrădării şi invocând persecuţii politice. Avocatul său a solicitat ca măsura detenţiei să fie înlocuită cu arestul la domiciliu.
Pe numele lui Sebastian Ghiţă există două mandate de arestare în lipsă, el având cinci dosare penale în România.