Editura Evenimentul si Capital

SCANDALOS. Primele rezultate ale anchetei din clubul COLECTIV: "S-a folosit un singur extinctor". Procurorii au început urmărirea penală pentru OMOR CALIFICAT şi distrugere calificată

Aşa arată singura uşă din clubul Colectiv
Autor: | | 36 Comentarii | 24062 Vizualizari


Vezi galeria foto:

Ancheta procurorilor este în plină desfăşurare. Criminaliştii au stat aproape 12 ore în interiorul clubului Colectiv, de unde au strâns probe. Procurorii nu au pus încă pe nimeni sub acuzare pentru producerea tragediei. Mai trebuie să studieze acte, inclusiv avizele de funcţionare ale clubului, şi să audieze martori.

UPDATE. Tiberiu Niţu, procurorul general al României: „Este începută urmărirea penală cu privire la faptele de omor calificat şi distrugere calificată, pentru început. Urmează să facem alte acte, să intrăm ca să facem cercetarea la faţa locului, sunt experți înauntru. Considerentele urmează să le stabilim, de asta am preluat dosarul. Nu putem şti acum forma de vinovăţie. Vedem ce se întâmplă”.

Sunt primele declaraţii oficiale ale procurorului general al României, la doar câteva minute după ce a ajuns la clubul Colectiv. Întreaga zonă a fost izolată, pentru ca poliţiştii criminalişti să poată verifica nestingheriţi, centimentru cu centimetru, locul în care a avut loc tragedia.

Radu Gavriş, șeful Serviciului Omoruri din Poliția Capitalei: „A fost efectuată cercetarea criminalistică a celor 26 de cadavre. S-au făcut cercetările în spaţiile din jur, s-au ridicat lucruri, urmează să fie evaluate. A fost ridicată unitatea de stocarea a imaginilor, urmează să fie evaluată”.

George Găman a declarat că în interiorul clubului Colectiv s-au descoperit, pe lângă un extinctor folosit, alte două extinctoare nefolosite, el apreciind că analiza probelor care vor fi făcute la Petroşani va dura circa două săptămâni.

”Colegii de la Criminalistică vor ridica probele pe care le-am indicat şi pe care ni le vor trimite la Petroşani după ce vor finaliza constatarea la faţa locului. Am găsit un extinctor folosit, s-a înţeles greşit, şi două nefolosite. În ceea ce priveşte materialele ignifuge folosite în interior, vom cerceta la Petroşani şi vom face teste şi pe materiale similare, să vedem viteza de ardere, gaze degajate. În funcţie de când vom primi probele, ca să facem ceva de acurateţe, cred că vom prezenta concluzii în circa două săptămâni, pentru că nu vrem să ne hazardăm în ipoteze”, a spus Găman, potrivit Mediafax.

Potrivit acestuia, echipa de specialişti de la INSEMEX pe care a condus-o la Bucureşti şi-a încheiat activitatea şi a plecat înapoi spre Petroşani.

Iniţial, Găman a declarat, întrebat insistent de jurnalişti dacă în interiorul clubului Colectiv au fost descoperite extinctoare, că erau, fiind găsit ”unul mic, folosit”, şi că au fost identificate, pe marginea scenei, locurile unde au fost puse artificiile.

”Munca noastră de-abia de-acum începe, vom contribui la cercetarea la faţa locului. Am găsit urme textile, urme de materiale arse sau pe jumătate arse, aşteptăm să vedem ce tip de articole pirotehnice s-au folosit”, afirma George Găman.

El preciza că burete de antifonare era pus şi pe tavan, nu doar pe stâlpii de lângă scenă.

Întrebat dacă în local au fost găsite extinctoare, el a răspuns: ”Extinctoare erau. Era unul mic, folosit”.

De asemenea, întrebat dacă doar atât, Găman a răspuns afirmativ.

Întrebat de jurnalişti dacă au fost identificate locurile unde au fost puse artificiile de la care a pornit incendiul, directorul INSEMEX Petroşani a răspuns că da, pe marginea scenei.

Totodată, directorul Găman a spus că experţii INSEMEX vor descrie mecanismul producerii evenimentului, după ce vor expertiza toate materialele găsite în interiorul clubului.

"Am rugat colegii de la Criminalistică să ridice probele şi să ni le transmită. Nu pot să vă spun deocamdată cât de inflamabile erau materialele. Le vom expertiza şi vom vedea", a mai spus Găman.

Echipa de şase specialişti de la Institutul Naţional de Cercetare - Dezvoltare pentru Securitate Minieră şi Protecţie Antiexplozivă (INCD-INSEMEX) Petroşani investighează, alături de reprezentanţii altor instituţii, cauzele care au dus la izbucnirea incendiului de la Club Colectiv, din Bucureşti.

INSEMEX Petroşani, înfiinţat în anul 1949, este specializat în efectuarea cercetărilor în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă pentru medii potenţial explozive şi/sau toxice.

Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: Fapt divers

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate