Șanse mai mari pentru români la joburile UE

Șanse mai mari pentru români la joburile UE

Mai multe agenții europene recrutează în această perioadă viitori angajați pe perioadă determinată. Ofertele sunt variate.

Peste 2.000 de români și-au văzut visul cu ochii și ocupă diferite poziții în instituțiile europene, unde salariile încep de la 3.000 de euro pentru asistenți și ajung și la 4.000-5.000 de euro, pentru administratori.

În această perioadă, multe dintre agențiile europene au deschis sesiune de recrutare de personal temporar. La ACER (agenția în domeniul energiei) se poate aplica, până pe 12 octombrie, pentru joburi precum cel de analist de monitorizare sau translator. La Banca Centrală Europeană sunt vacante posturi de statisticieni, auditori și asistenți, iar la Centrul European pentru prevenirea și controlul bolilor este nevoie de juriști, analiști financiari și contabili.

Alte posturi declarate vacante sunt cele de șef de serviciu de presă pentru Consilul Economic și Social European și cercetători la Institutul european pentru egalitatea de gen. „Este posibil ca românii să aibă șanse mai mari decât locuitorii din alte țări europene mai mici, unde nu prea există personal care să ocupe aceste funcții. În acest fel, se eliberează locuri și cresc șansele candidaților serioși și bine pregătiți”, a explicat Gigi Mihăiță, expert în formare la Institutul European din România (IER), instituție aflată în coordonarea Ministerului de Externe.

Ne puteți urmări și pe Google News

Selecție în două etape, plus interviu

Recrutarea personalului pentru aceste posturi are loc în două etape. În prima, este vorba despre un test online în care se verifică logica și capacitatea de raționament numeric și abstract. Cei care trec de prima etapă merg la Bruxelles, unde, într-un centru de evaluare, se testează abilitățile de a lucra în echipă, cele de analiză şi de sinteză, dar şi de comunicare orală. „Mai există însă o etapă, cea de-a treia – a interviului cu viitorul angajator – pe care mulți o neglijează, dar care este esențială”, explică, la rândul ei, dr. Mihaela Stroe, project manager la Euroconcurs. Perioada maximă a unui contract este de șase ani. Mai multe informații pot fi obținute la adresa http://europa.eu/ epso/apply/jobs/temp/index_ en.htm#chapter18.