Salvador Dali, la Castelul Nababului

Salvador Dali, la Castelul Nababului

Castelul Cantacuzino, din Buşteni, găzduieşte, până la 4 octombrie 2015, 159 de opere ale lui Salvador Dali.

Încadrate de rafinament și emoție, cele peste 150 de opere ale excepționalului artist Salvador Dali, sunt expuse pentru prima dată la Castelul Cantacuzino din Bușteni, oferind celor ce pășesc în incinta domeniului princiar, o ambianță nobilă și plină de mister. Capodoperele lui Salvador Dali, expuse sub titlul „Welcome into my brain”, vor încânta vizitatorii prin desăvârșirea lor, dar mai ales prin emoția estetică pe care o degajă fiecare exponat în parte.

În expoziţie sunt lucrările semnate de Dali care au ilustrat marile capodopere ale literaturii universale ca „Divina Comedie”, „Bătrânul și marea”, „Pantagruel”, „Tricornul”, precum și ineditele cărți de Tarot. Cei de la castel anunţă cu mândrie, că  expoziția dedicată lui  Salvador Dali va fi succedată în următorii doi ani de o serie uimitoare de expoziții valoroase: schițele originale de Henri Matisse, litografii de Marc Chagall precum și picturi deosebite realizate de renumiții artiști Picasso, Toulouse-Lautrec și Renoir. Cantacuzinii

Castelul Cantacuzino din Bușteni, de o mare valoare arhitectonică , istorică , documentară și artistică, a fost construit în 1911 la cererea prințului  Gheorghe Grigore Cantacuzino (Nababul), fost ministru al României între 1899-1900,1904-1907. A fost reşedinţa sa de vară şi una din cele trei palate pe care le-a construit între anii 1901-1913. Celelalte două sunt Palatul Cantacuzino din Bucureşti, de pe calea Victoriei (azi Muzeul „George Enescu”) şi Micul Trianon, de la Floreşti -Prahova.

   Castelul, construit în stil neoromânesc, este înconjurat de un parc ale cărui alei te poartă spre grotă, cascade și fântâni arteziene. Sala de primire adăpostește o colecție de heraldică unică în România. Edificiul, realizat în piatră cioplita și cărămidă, după planurile arhitectului Grigore Cerchez, se întinde  pe o suprafață de 3148 mp.

   Repertoriul decorativ conferă ambianței interioare un pronunțat caracter romantic. Vitraliile, stucomarmura, consolele, plafoanele cu grinzi aparente și pictate, balustradele din lemn, piatră sau fier forjat, feroneria turnată în bronz și bogat ornamentată reprezintă o măiestrie a meșteșugului artistic. Șemineele realizate din piatră albă, ornamentate cu mozaicuri policrome, împlinesc atmosfera de reședință boierească, sporind valoarea edificiului.

  Cine vizitează castelul poate vedea şi colecția de heraldică, reprezentând blazoanele familiilor de boieri încuscriți cu Cantacuzinii, dar și o friză de picturi votive cu iluștrii membri ai familiei Cantacuzino din ramura munteană.

 

 

Ne puteți urmări și pe Google News