Salina TURDA are propria unitate de cazare şi noi PLANURI de extindere
- Teodora Cimpoi
- 29 mai 2016, 12:41
Salina Turda a deschis propria unitate de cazare printr-o investiție de circa un milion lei, iar în curând se va deschide şi o bază medicală. Numărul de turişti a crescut considerabil după modernizarea salinei, iar printre clienţi se află inclusiv şefi de stat, miniştri sau ambasadori.
„Prin reablitarea și modernizarea modernizarea hotelului Potaissa vrem să contribuim la modernizarea infrastructurii turistice a municipiului Turda. Salina Turda are astfel propriul hotel care beneficiază și de un centru SPA. În curând vom deschide și baza medicală din cadrul centrului SPA. Încercăm să oferim servicii integrate turiștilor prin facilitățile pe care le avem combinate cu microclimatul salin, cu beneficiile medicale ale acestuia”, a spus Simona Baciu, directorul Salinei Turda, citat[ de Agerpres.
În anul 2015, Salina Turda a fost vizitată de aproape 550.000 de turiști, cel mai mare număr înregistrat de la reabilitarea sa, în 2010. Circa 30% dintre turiști vin din străinătate. La modernizarea salinei s-a lucrat în perioada 2008-2010.
Investițiile viitoare au ca scop în special extinderea circuitului vizitabil al salinei, darea în folosință a minei Iosif, cunoscută actualmente ca „Sala Ecourilor”. În acest loc, turiștii sunt încântați că orice cuvânt strigat are cel puțin 16 ecouri.
„În bugetul de investiții pe anul 2016 intră finalizarea hotelului, dotările acestuia, dotările din baza de tratament a hotelului, bază pe care sper să o finalizăm în acest an, deci putem vorbi de investiții totale de 4 milioane de lei”, a precizat Simona Baciu.
Şefi de stat, miniştri şi ambasadori, printre vizitatori
În salină și hotel lucrează în prezent circa 140 de angajați, majoritatea tineri cunoscători de mai multe limbi străine. Există, de asemenea, angajați sezonieri, cetățeni străini, printre care un luxemburghez. Cei mai mulți turiști străini vin din Ungaria, din Israel, Anglia, SUA, Spania, China, Japonia, Polonia, Germania, Mexic.
Salina Turda atrage, de asemenea, vizitatori din zona ambasadorilor, miniștrilor străini, șefi de stat, muzicieni de renume. Mulți dintre ei, spune Simona Baciu, vin în vizită privată.
„În 2015, profitul net al Salinei Turda a fost de 2,6 milioane de lei. Prin asta susținem orașul, bugetul municipiului Turda pentru că jumătate din profit merge spre bugetul municipiului. Iar din banii proveniți de la salină, în general, se alocă pentru infrastructură, pentru că marile deficiențe le avem în infrastructură. Unitățile de cazare din Turda au crescut mult și sunt solicitate mai ales de cei care vin pentru turism medical”, a precizat Simona Baciu.
Pe turismul medical, durata medie de ședere este de 10-14 zile. Pe turism de agrement, durata medie este de 3-4 zile. În Salina Turda, circa 30% dintre vizitatori sunt copii și 10%, pensionari.