S-au pus liceenii cu burta pe carte sau doar au „simulat”?

S-au pus liceenii cu burta pe carte sau doar au „simulat”?

Primele rezultate ale simulării examenului de Bacalaureat arată o creștere a procentului de promovabilitate, față de 2014.

La clasa a XII-a, au obținut note de trecere la probele simulării 66,49% din elevii bucureșteni. Mai exact, la Limba și Literatura Română au promovat 64,24% dintre elevi, la Limba Maternă - 80,65%, la proba obligatorie profilului, 58,66% și la proba scrisă la alegere a profilului și specializării, 62,44% dintre elevi. Potrivit datelor de la Ministerul Educației, numărul elevilor din București care au obținut note mai mari de 5 a crescut cu aproximativ 20%, față de anul trecut.

La clasa a XI-a, 55,24% dintre elevi au obținut note peste 5. La limba română, 52,78, Limba Maternă 67,01% și la proba obligatorie profilului 45,95%.

„Aș scoate simularea”

Ne puteți urmări și pe Google News

„Există două explicații pentru care s-au obținut rezultate mai bune la simularea din acest an. Fie s-au mai pus elevii cu burta pe carte, fie subiectele au fost mai ușoare. Oricum, eu nu văd importanța acestor examene de simulare, mai ales că notele nu sunt trecute în catalog. Din punctul meu de vedere, ca professor, eu aș elimina aceste examene și aș lăsa elevii să se concentreze, strict, pe examenul de bacalaureat”, ne-a declarat Simion Hăncescu, președintele Federației Sindicatelor Libere din Învățământ.

Elevii s-au obișnuit cu rigorile examenului

„Creșterea numărului celor care au luat note de promovare, în acest an, nu este foarte spectaculoasă și este cam la același nivel cu examenul de Bac din sesiunea iunie-iulie, de anul trecut. Elevii de clasa a XII-a au învățat mai mult, pentru că ei au intrat deja în febra examenului ce se va da în vară. În ceea ce privește notele la clasele a XI-a, acolo sunt mai slăbuțe, unde elevii nu s-au pus încă pe învățat. Scopul principal al simulării a fost însă familiarizarea elevilor cu rigorile unui astfel de examen. Spre exemplu, în anii trecuți au fost elevi eliminați sau lucrări anulate din cauza nerespectării regulilor. Elevii trebuie să cunoască fiecare detaliu în parte, de la întorsul colțului la pagină, până la a avea grijă să nu deterioreze lucrările”, ne-a declarat Marian Banu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Școlar al Municipului București.

Notele obținute de elevi la simulările de la Bacalaureat nu vor fi publicate în catalog, dar rezultatele vor fi analizate la nivelul fiecărei unități de învățământ, prin discuții individuale cu elevii, dezbateri la nivelul clasei, ședințe cu părinții, precum și la nivelul consiliului profesoral. Dacă elevii de clasa a XI-a mai au la dispoziție un an de zile pentru a învăța, cei de clasa a XII-a vor susține examenul de maturitate în luna iulie. Pentru a promova examenul, elevii de clasa a XIIa trebuie să susțină probele de evaluare a competențelor și toate probele scrise și să obțină cel puțin nota 5 la fiecare dintre acestea, iar media generală la probele scrise să fie cel puțin 6.

Rezultate mai bune și în județe

În județul Iași, rata de promovare la simularea examenului de Bacalaureat a fost de 46,05%, în creștere cu 4 procente față de anul trecut. În județul Brașov, 42% din elevii claselor a XII-a au obținut note de trecere, cu 10,7% mai mulți decât anul trecut. În Timiș, 29,37% dintre elevii de clasa a XII-a au luat medii de 5 și peste 5 la probele scrise, procent cu 4,29% mai mare decât anul trecut, când a fost de 25,08%.