Editura Evenimentul si Capital

CĂLIN POPESCU TĂRICEANU, despre soarta TVR: „Soluția nu este să amânăm decesul!”

Autor: | | 1 Comentarii | 471 Vizualizari

Comisiile de cultura si buget ale Parlamentului, reprezentanti ai ministerelor, reprezentanti ai presedintiei, dar si premierul Dacian Ciolos au discutat despre salvarea financiara a Televiziunii Române

Situaţia de la TVR a intrat în discuţia Comisiilor de cultură şi buget ale Parlamentului. Există şi un proiect de modificare a legii de funcţionare a Societăţii Române de Televiziune asupra căruia parlamentarii sunt chemaţi să decidă. Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat că încă de săptămâna trecută, în urma unei discuţii cu premierul Dacian Cioloş, a decis să aibă loc acestă întâlnire. Situaţia financiară a SRTv s-a agravat considerabil, în urma executărilor silite cerute de o parte dintre angajaţi, pentru obţinerea unor indexări salariale, după cum relatează Ştirile TVR. Suma pe care ar trebui să o achite TVR către angajaţi în procesele de majorare a salariilor cu indicii preţurilor de consum, la care se adaugă plata diferenţelor salariale rezultate în urma acestei majorări, se ridică la 62 de milioane de lei, potrivit surselor citate.

„Să găsim o soluţie în asa fel încât TVR să poată să funcţioneze nestingherit. N-am să ezit să mă refer la necesitatea unei instituţii puternice care să aibă un rol educativ. Când în politică se amână deciziile, ele vin peste noi. Cred că reuniunea de aici găzduită de Senat ne va permite să discutăm şi să găsim soluţiile. Sper ca până la sfârşitul acestei zile să găsim măcar o parte dintre soluţiile care să facă televiziunea să funcţioneze. Dar acest lucru nu se poate face numai cerând bani, ci şi evaluând managementul.Mă uit la radio care a reușit să se descurce. Eu nu cred că o instituție este condamnată a priori la moarte”, a spus președintele Senatului.

Televiziunea publica a terminat anul 2015 cu pierderi cumulate estimate la 689 milioane de lei, mai mici cu doar opt milioane fata de anul precedent, potrivit unor date preliminare prezentate in 28 ianuarie de sefa interimara a institutiei, Irina Radu.

La discuție au participat Călin Popescu Tăriceanu – președintele Senatului, Valeriu Zgonea – președintele Camerei Deputaților, Georgică Severin – președintele pentru cultură și media a Senatului,  Gigel Știrbu – președintele comisiei de cultură din camera deputaților, deputatul Virorel Ștefan – președedintele pentru buget, finanțe și bănci de la Camera Deputaților.

Totodată, din partea Guvernului a venit Premierul Dacian Cioloș, Ministrul Finanțelor - Anca Paliu și purtătorul de cuvânt al executivului, Dan Suciu. Din partea TVR a fost prezentă Irina Radu - președitnele director interimar, Claudiu Lucaci - șeful știrilor TVR și Petru Camelia Pătru – directorul departamentului economic al televiziunii.

Situația TVR este deosebit de gravă. Insituția nu-și poate plăti salariile la sfârșitul acestei luni (28 februarie fiind data de salariu). În urma executărilor silite, aproape 1000 de angajați au câștigat în instanță indexarea salariilor din 2008.

Cioloş: Cheia e la Parlament

După aproximativ două ore de dezbatere în care conducerea TVR a solictat găsirea unor soluții pentru televiziunea publică, premierul Cioloș a spus că soluțiile trebuie să vină dinspre Parlament, iar executivul va găsi modalitatea să se aplice. Prim-ministrul a subliniat că Televiziunea Română se află sub patronajul parlamentului, iar guvernul poate să aplice doar ceea ce parlamentul dispune. El a atras altenția că situațiile dezbătute, precum și mărirea bazei de colectare poate fi aplicată în câteva luni, dar TVR nu mai dispune de timpul necesar.

O altă soluție ar fi alocarea unor sume din partea guvernului pentru ajutorul Televiziunii Române, dar o rectificare nu se poate face înainte de luna iulie. Până atunci trebuie găsite măsuri pentru a închide robinetul spune premierul și subliniază că TVR în forma actuală ar acumula alte datorii.

„Suntem într-un moment în care trebuie să luăm decizii pe termen foarte scurt, dar cred că Parlamentul trebuie să îşi asume şi nişte decizii care să rezolve problema pe termen mediu şi lung. Aş sugera şi o discuţie mai pe fond pentru a lua nişte decizii strategice, de orientare”, a spus premierul. „Noi vedem nevoia unor solutii pe termen scurt, foarte scurt pentru a iesi din aceasta spirală în care TVR acumulează datorii. Ştergerea datoriilor nu este posibilă pentru că ar fi considerat ajutor de stat, este o problemă legală şi este şi o problemă legată de management”.

Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: Fapt divers

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate