Editura Evenimentul si Capital

Romii din Transilvania, atac dur la premierul Grindeanu!:”Mergem cu coviltirile la Bruxelles”

Romii ameninta ca vor merge la Bruxelles
Autor: | | 9 Comentarii | 1114 Vizualizari

În loc să petreacă și să se bucure de ziua lor, romii din Transilvania amenință Guvernul Grindeanu că vor face tot posibilul ca neajunsurile lor să fie cunoscute de toată lumea, inclusiv de cei de la Bruxelles, întrucât, spun aceștia, situația etniei nu a cunoscut nicio îmbunătățire în ultima vreme,ba mai mult chiar s-a înrăutățit.

Mai mult, romii cer de îndată demisia Guvernului Grindeanu și amenință că vor face demersuri către Comisia europeană ca România să nu fie primită în Spațiul Schengen. Astfel,reprezentanții asociațiilor rome din Transilvania printre care: Asociația Romilor din Transilvania, Fundația Roma Umanitate, Fundația Sindy Humanitas, Gipsy Media , Asociația Romilor Gabori, Asociația Interetnică a Romilor din România ,Asociația Pentru Incluziune Socială a Romilor Nord Vest, Partidul Alianța Democrată a Romilor filiala jud, Cluj doresc să transmită un mesaj de felicitare tuturor romilor din Transilvania și din toată România cu ocazia zilei de 8 aprilie, Ziua Internațională a Romilor.

Romii transilvăneni atrag atenția Guvernului asupra situației deplorabile în care se regăsește majoritatea populației de etnie romă. Aceștia spun că actuali guvernanți au promis la începutul mandatului că vor implementa diverse programe de sprijinire a etniei rome, însă aceste promisiuni nu s¬-au concretizat în nici un fel.

”Dorim să vă atragem atenția asupra unora din promisiunile din Programul de Guvernare 2017-2020 referitoare la etnia rom[. Ați promis rezolvarea problemelor legate de dreptul de proprietate asupra terenurilor şi locuinţelor deţinute de romi şi implementarea unor programe de reabilitare a locuinţelor din zonele locuite de romi prin asigurarea energiei electrice, a apei potabile, a canalizării, a gazului metan, a salubrităţii. V-am votat că ne-ați promis eficientizarea măsurilor ce vizează aspecte sectoriale (accesul pe piaţa muncii, promovarea de activităţi generatoare de venit, accesul la servicii medicale, reducerea abandonului şcolar, promovarea valorilor artistice, crearea unor programe de educaţie civică, prevenirea infracţionalită . Imbunătăţirea situaţiei romilor şi continuarea politicilor de reducere a decalajelor dintre populaţia romă şi societate în ansamblu. Vom susține adoptarea Legii-cadru privind statutul minorităţilor naţionale din România şi înfiinţarea instituţiilor care fac obiectul acesului romilor la educație”, a declarat, pentru EVZ, Aurel Pascu (foto), liderul romilor din Transilvania.

Acesta spune că romii pe care-i reprezintă nu mai pot avea încredere în actuala guvernare și amenință cu proteste de amploare în cazul în care situația lor nu va fi îmbunătățită.

Mai mult, aceștia cer demisia premierului Sorin Grindeanu. ”Situația a celor aproximativ 1,5 milioane de romi este una deplorabilă. Guvernul actual a irosit de la începutul mandatului său energii nemăsurate pentru implementarea diverselor ordonanțe care au ținut prima pagină a ziarelor. Despre situația romilor nu dorește nimeni să vorbească și se încearcă ascunderea sub preș a problemelor unei întregi comunități. În această situație, noi, romii din Transilvania, cerem demisia actualului Guvern pentru neîndeplinirea promisiunilor din Programul de guvernare 2017-2020. Deasemenea doresc să menționez că vom sesiza inclusiv Comisia Europeană și ne declarăm împotriva primirii României în spațiul Schengen până la soluționarea tuturor problemelor legate de minoritatea roma”,mai spune Aurel Pascu. Ziua Internaţională a Romilor se sărbătoreşte în fiecare an pe 8 aprilie. Ideea de a marca o astfel de zi a luat naştere la Londra, în 1971, la primul Congres Internaţional al romilor.

Aceștia intenționează ca, în cel mai scurt timp, să își spună păsurile la Bruxelles. Conform informațiilor obținute de EVZ, romii din Ardeal vor organiza o caravană cu căruțe specifice etniei, care va porni din Piața Victoriei din București, având ca destinație finală Parlamentul European. Caravana va poposi în mai multe capitale ale Uniunii Europene: Budapesta,Viena,Praga,Paris. Căruțele cu coviltir vor avea fi ”tapetate” cu imagini ilustrând condițiile romilor din România și mesaje către oficialii europeni. Totodată, romii vor proiecta, la fiecare popas, un mic fimuleț cu viața acestora în țara noastră.

Pagina 1 din 1Stirile zilei

Alte articole din categoria: Social

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro
Loading...

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate