Editura Evenimentul si Capital

De ce nu-și permite România statut de neutralitate

Autor: | | 23 Comentarii | 3171 Vizualizari

Statele Unite și Federația Rusă execută un balet periculos, cu arme nucleare sub crinolină, lângă 4 vulcani de pe harta lumii, iar noi, deși ne doare stomacul pentru implicațiile geopolitice din Ucraina, suntem spectatori.

Și asta deoarece nici măcar nu ne-a durut stomacul pe toți, sau nu în același timp. Este exclus ca România să aibă vreo posibilitate de a utiliza quinta royală pe care – culmea! – acum 27 de ani o avea servită. Și asta deoarece ca să negocieze cu marile puteri avea nevoie de o rețetă de unde lipsesc ingredientele pricipale: lideri și conturi pline - cu glumițe, simpozioane și comunicate nu se face istorie! Lideri am fi putut avea dacă dincolo de miuțe s-ar fi ivit o sumă de români, de toate culorile politice, care să danseze Călușarii – nu Csardas, Kazaciok, Menuet sau Cadril, după interes mărunt.

Am fi avut lideri dacă dincolo de bătaia pensiilor, a codurilor juridice și a numirilor în funcții cheie ar fi adăugat pe foaia de parcurs ceva sfânt: interesul național cu termene de etapă, obiective imediate, medii, pe termen lung. Dar strategiile au fost mereu tărâmul interzis al minților încuiate care ne bântuie de 27 de ani. Motivul? L-a sintetizat Moromete: „asta devine după facultăți”. Am fi putut avea și conturile pline! Doar că politicianul și-a trimis toate trupele pe fronturi mititele, fiind preocupat de o singură necunoscută: pe ce insulă își va odihni vara următoare tubul digestiv. Nefiind os de domn sau moștenitor de fabrici și uzine - dimpotrivă, urmaș ideologic al jefuitorilor de „moșieri”-, politicianul roman a trebuit să-și asigure averea din țâța țării.

ACUM poți vota pentru TOPURILE EvZ. POLITICIENII și EVENIMENTELE anului 2017

Așa că atunci când n-a făcut-o cadou unor companii străine care căutau profit, căci așa e capitalismul, sau n-a închis ramuri ale industriei pe șpăgi gigantice, ca să nu le concureze, a îndesato în buzunarele unor clienți care au asigurat finanțarea partidului. Așa am rămas fără petrol, fără cărbuni, etc. În curând rămânem și fără pă- mânt. În Transilvania asta e o dramă, căci a fost eliberată pentru întregire, nu pentru a fi retrocedată bucată cu bucată, prin fals, încălcarea unor decizii internaționale, și nici pentru a fi acum vândută prin singura lege din lume care permite așa ceva. Dacă după 1989 jucam, nu ne prostituam, ne-am fi putut permite un statut de neutralitate. Dar ce am fă- cut noi? Ne-am gudurat la picioarele rușilor, care erau obișnuiți. Apoi, obișnuiți cu slugărnicia, ne-am aruncat la picioarele americanilor. Le-a trebuit mult până să aibă încredere în noi, s-au obișnuit greu cu ideea că o țară cu atâtea atuuri, cu un potențial de bogăție enorm, nu-i privește în ochi și nu vrea să le strângă mâna, să le fie parteneră, ci să-i servească.

Cred că americanii ar fi înțeles obiectivul nostru național, România Dodoloață. Am fi putut fi Elveția care le convenea aici, în coasta rușilor. Dacă mai mare, cu atât mai bine! Pe baza munților blindați cu bunkă- re de aur, Elveția își permite să-și întrețină statutul formal. Putem discuta despre cât de neutră este în realitate, de ce n-a atacat-o Hitler, dar ceva este cert: cheltuie anual pentru armată 7.5 miliarde de dolari, are 800 de blindate, 350 de avioane militare și poate mobiliza în 4 ore 650.000 de soldați. Știu că unora vi se pare comparația forțată, dar vă provoc să meditați un pic! E bine, totuși, că i-am ales pe americani! Vecinătatea rușilor - pentru politicienii care n-au citit – a adus României numai belele, în timp ce poziția președintelui Wilson pentru autodeterminarea popoarelor a contribuit la Marea Unire. Cine sunt acești doi hegemoni? Unul ne apără, celălalt ține în gheare o bucată de pământ românesc pe care am abandonat-o.

Pagina 1 din 2Loading...

Alte articole din categoria: Opinii EVZ

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
Tema zilei
15:37 IMAGINI EXCLUSIVE din Trenul Regal care se îndreaptă spre Curtea de Argeș. Foto de colecţie în articol 13:23 SCANDAL POLITIC chiar în timpul doliului naţional. CHIAR NU EXISTĂ RESPECT pentru memoria Majestăţii Sale? 12:13 Carmen Iohannis a surprins pe toată lumea! Cum a apărut aceasta la FUNERALIILE REGALE. Foto în text! 11:16 Ce scriu PUBLICAȚIILE INTERNAȚIONALE despre funeraliile Regelui Mihai. Mesaje PLINE DE EMOȚIE și solemnitate 11:07 Regele Mihai. Românii își iau RĂMAS-BUN de la Majestatea Sa! Trenul Regal a părăsit Gara Băneasa 11:07 Ultimele zile din viața Regelui Mihai. Mărturiile emoţionante ale maicilor care au avut grijă de Majestatea Sa până în ultima clipă 10:46 IMPRESIONANT! Cartierul General NATO, gest plin de EMOȚIE pentru Regele Mihai 10:09 CULISELE EXPULZĂRII Regelui Mihai în decembrie '90. Whisky, SRI, Doi și-un Sfert, Iliescu, Roman, Pleșu... Dezvăluiri spectaculoase! 09:30 Regele Mihai, ţinta unui DEMERS RUŞINOS AL PDSR, într-o IMAGINE-EVENIMENT, publicată în EVZ. Foto în articol 08:39 Funeralii REGALE și Capitală „PARALIZATĂ”! Ce zone vor fi închise 20:41 O ultimă UMILINŢĂ pentru Regele Mihai. Legea NU INTERZICE prezența Coroanei de Oțel la funeralii 20:37 Regele Mihai. ADEVĂRUL CE TREBUIE ŞTIUT de români. Un general de Securitate L-A TRANSFORMAT DIN REGE ÎN DOMN. Mărturii istorice 16:07 Dan Negru ATACĂ TELEVIZIUNEA după moartea Regelui Mihai. Prezentatorul A CEDAT NERVOS 14:59 FUNERALIILE REGELUI MIHAI. CFR Călători suplimentează trenurile spre Curtea de Argeș 13:15 Regele Mihai, regretat de liceenii din Constanța 18:00 TOP greșeli pe care să nu le faci la funeraliile Regelui Mihai. „Nu e actor ca să fie aplaudat, nu aplaudăm moartea...” 17:58 Nicolae TULBURĂ LINIȘTEA Casei Regale: „NU mă las VOI VENI ÎNAPOI” 08:10 IMAGINILE unui DESTIN NEMERITAT! Cum arăta BAGAJUL cu care Regele Mihai a plecat din România - Foto 07:52 Sicriul cu trupul neînsuflețit al Regelui Mihai ajunge miercuri în România 11:58 SCANDAL la PRIVEGHIUL Regelui Mihai! Două TELEVIZIUNI naționale se CEARTĂ lângă SICRIUL monarhului

Articole salvate