România, sacrificată pe tabla de șah SUA - UE: Analiza fără perdea a unui fost ministru de Externe

România, sacrificată pe tabla de șah SUA - UE: Analiza fără perdea a unui fost ministru de Externe

Fostul ministru de Externe Titus Corlățean a apreciat că România nu este primită în spațiul Schengen și nu reușește să scape de monitorizarea MCV din cauza intereselor politico-financiare ale marilor puteri.

Corlățean a spus într-un interviu acordat RFI că raportul MCV, publicat, recent de Comisia Europeană, conține o contradicție flagrantă.

„Textul ăsta din raportul MCV, sincer, am stat aşa, l-am citit, vreau să-l citesc şi cu mai mare atenţie, mai nuanţat e o contradicţie in terminis. Pe de o parte spune că ne-am apropiat de obiectiv, deci am mai făcut nişte paşi înainte, ne-am apropiat, dar mai avem încă mult de făcut şi suntem aparent mai departe decât am fost la raportul trecut. Este evident că e o chestiune de natură politică, nu de natură tehnică. Or cercul ăsta vicios în care România se găseşte de ani de zile, între tot felul de interese europene şi euroatlantice ne-a ţinut blocat pe avansarea pe diferite proiecte (...). Este total imoral să ceri în continuare României să fie un contributor atât de important în materie de securizare de frontiere, în materie de misiuni Frontex, să-şi deplaseze oameni, logistică, resurse în sudul mediteranean, să fim după Germania constant al doilea contributor pe misiuni Frontex şi în acelaşi timp să mă ţii la uşa Spaţiului Schengen, în timp ce alţii nu sunt contributori, în timp ce alţii ridică ziduri de protecţie, sârmă ghimpată în faţa refugiaţilor sau migranţilor”, a spus fostul ministru de Externe.

Potrivit acestuia, faptul că România nu a mai vrut să cumpere din Olanda fregate la preț dublu a reprezentat un motiv pentru opoziția oficialilor olandezi la intrarea României în spațiul Schengen.

 „(...) dincolo de formulele diplomatice, o spun foarte răspicat: e foarte multă făţărnicie şi sunt foarte multe interese ale autorităţilor olandeze (...)", a spus acesta.

„Când fac afirmaţia pe care am făcut-o în termeni atât de neobişnuiţi şi de tranşanţi, mă refer şi la interesul mai multor europeni, în general, dar şi al Olandei, ca România să nu-şi cheltuiască 2% din PIB pentru apărare, deci inclusiv achiziţii de armament, numai cu americanii, ca s-o spun foarte direct. Aici este vorba de interese extrem de pragmatice. Şi atunci când de exemplu după lucrul total neobişnuit, potrivit regulilor europene, din perioada Guvernului tehnocrat, s-au stabilit ca principiu tot felul de chestiuni legate de achiziţia de corvete olandeze, la un preţ mai mult decât dublu, faţă de cel cu care olandezii şi-au vândut corvetele unui stat nemembru NATO, mă refer la Indonezia, fără a se solicita respectarea procedurilor de achiziţie publică, atunci când Guvernul actual a stabilit şi e o poziţie absolut corectă, să fie un dialog competitiv, să fie o licitaţie publică, asta din câte cunosc eu, a stârnit nemulţumiri. Or una spunem şi alta fumăm, cum se spune pe stradă”, a spus Titus Corlățean.