România printre cele mai expuse ţări la atacurile informatice. Hackerii plănuiesc atent atacuri de amploare

România printre cele mai expuse ţări la atacurile informatice. Hackerii plănuiesc atent atacuri de amploare

Hackerii și-au schimbat comportamentul aceștia își plănuiesc acțiunile cu multe luni înaintea marilor atacuri, spre deosebire de trecut, când executau lovituri mai rapide, cu recompense mai mici. În clasamentul celor mai expuse ţări din punct de vedere al atacurilor informatice, România ocupă locul 25

Numărul atacurilor de securitate de mare amploare este în creştere la nivel mondial, de la unul singur în anul 2012 la opt anul trecut. Peste 552 de milioane de date personale confidenţiale au fost expuse în 2013 la nivel mondial, iar numărul breşelor de securitate a crescut la nivel mondial cu 62% faţă de anul anterior, potrivit raportului Internet Security Threat Report realizat de Symantec. 

România, printre cele mai expuse ţări

România se situează pe locul 25 la nivel mondial în clasamentul celor mai expuse ţări din punct de vedere al atacurilor informatice, cu o poziţie mai sus în clasament comparativ cu 2012, când a ocupat poziţia 26. În lume, clasamentul este condus de SUA, urmată de China, India, Olanda, Germania, Rusia, Marea Britanie, Brazilia, Taiwan şi Italia.

Ne puteți urmări și pe Google News

La nivelul EMEA România este clasată pe locul 11 în rândul ţărilor către care sunt direcţionate cele mai multe atacuri informatice, după Olanda - ţară care înregistrează cel mai mare număr de atacuri informatice din regiune -, Germania, Rusia, Marea Britanie, Italia, Spania, Franţa, Polonia, Turcia şi Ungaria. 

Din punctul de vedere al atacurilor iniţiate, România se situează pe locul 14 în lume după atacurile de tip spam, cu 2,3% din volumul total al atacurilor de acest tip fiind iniţiate din România.

De asemenea, conform raportului Internet Security Threat Report realizat de Symantec, România ocupă locul 21 la nivel mondial din punctul de vedere al atacurilor de tip phishing pe care le generează, cu un procent de 1% din totalul atacurilor pornind din România. 

Cum să te protejezi de cyber-atacatori

Odată cu volumul sporit de date partajate prin intermediul dispozitivelor inteligente, aplicațiilor și serviciilor online (ținte preferate de infractorii cibernetici), există câteva acțiuni pe care o companie sau un utilizator le poate întreprinde ca măsuri de securitate, fie împotriva unui mega atac, fie împotriva atacurilor cu țintă fixă sau împotriva spam-ului. 

Symantec recomandă utilizarea următoarelor bune practici pentru utilizatori: 

Fii în temă cu tehnologia: Parolele sunt cheia domeniilor proprii. Folosește aplicații software de management al parolelor pentru a defini parole unice și puternice pentru fiecare website în parte și actualizează dispozitivele – inclusiv smartphone-urile – cu soluții software de securitate. 

Fii vigilent: Analizează documentele bancare și extrasele de cont pentru neregularități, tratează cu precauție mesajele e-mail neașteptate sau nesolicitate, fii circumspect în legătură cu ofertele online care sună prea bine pentru a fi adevărate – de cele mai multe ori sunt reclame false. 

Cunoaște-i pe cei cu care lucrezi: Familiarizează-te cu politicile magazinelor și serviciilor online care îți solicită datele personale sau bancare. Vizitează website-urile oficiale ale companiilor în mod direct (nu prin intermediul unui click pe link-ul primit pe e-mail), dacă este necesar să oferi informații de natură sensibilă.