Editura Evenimentul si Capital

ROMÂNIA LUI CRISTOIU. Cum au intrat liderii PNL în rahat ca să-i facă pe plac lui Klaus Iohannis

Autor: | | 25 Comentarii | 8464 Vizualizari

Moțiunea de cenzură depusă de PNL împotriva lui Victor Ponta, premieră în istoria politicii românești, deoarece nu s-a cerut demisia Guvernului, ci doar demisia premierului, a căzut cu strălucirea unui foc de paie.

Eșecul la vot era previzibil.

Aritmetica parlamentară spunea cu mult înaintea momentului de marți dimineață că Guvernul Victor Ponta va supraviețui și acestei încercări venite dinspre Opoziție.

Deși dezinformările copilărești lansate de PNL pe site-urile fomiste lăsau să se înțeleagă negocieri de culise angajate cu alte partide decît PSD din Coaliția majoritară, pe zi ce trecea devenea tot mai limpede că nu se întreprindea nimic serios în acest sens.

Ar fi fost și greu de crezut că Gabriel Oprea are puseuri de sinucigaș, renunțînd la locul important din actuala Guvernare de dragul ochilor deloc căprui ai Alinei Gorghiu.

Au mai fost și alte Moțiuni picate cu brio de cînd s-au concubinat două partide – PDL și PNL – pentru a ieși, prin cezariană, un monstru politic – așa-zisul PNL.

Nici una însă n-a lăsat impresia unui eșec devastator ca această Moțiune.

Dacă luăm în considerare și lamentabila inițiativă a lui Vasile Blaga de a aduce cu autocarele din țară, pe banii furați de la ANRP în timpul Guvernării PDL, bani trecuți cu vederea de Binomul SRI-DNA, Poliția Politică prezidențială, vom avea imaginea celui mai mare eșec politic al PNL de la scrutinul prezidențial încoace.

Pe marginea acestui eșec va boci îndelung și cu oftaturi – sînt sigur – toată presa care așteaptă famelică venirea PNL la guvernare pentru a primi și ea o ciozvîrtă.

Nu-mi propun să mă alătur bocitoarelor cu interes de bani negri.

Cred că s-ar impune o analiză necruțătoare a acestui eșec pentru a vedea care-i sînt cauzele, atît cele ținînd de momentul Moțiunii, cît și cele ținînd de politica PNL în general.

Cauzele imediate țin, desigur, de tema Moțiunii.

Știind că Moțiunea va pica la vot, liberalii au justificat depunerea ei prin nevoia de a dovedi electoratului lor, dar și românilor în general că sînt veritabili senzori la stările de spirit din țară.

Din acest punct de vedere, peste tot în lume, o Moțiune de cenzură, ca de altfel o Moțiune în general, trebuie să exprime o stare de spirit a poporului, o revoltă, o nemulțumire măcar.

Chiar dacă Moțiunea pică, ea își face efectele favorabile pentru cei care au depus-o atît prin conștiința electoratului că partidul de Opoziție a pus degetul pe rană, cît și prin noua lovitură dată partidului de Guvernămînt.

Deși n-a picat, Guvernul s-a mai erodat un pic.

Să luăm la bani mărunți Moțiunea de cenzură.

Pe cristoiublog.ro am semnalat ciudățenia întruchipată de Moțiune:

„ Moțiunea de cenzură a PNL vizează nu Guvernul Ponta, ci un singur om din Guvernul Ponta:

Premierul.

Textul Moțiunii nu cere demisia întregului Guvern. Textul Moțiunii de cenzură cere demisia doar a premierului Victor Ponta:

«Așadar, stimați parlamentari, dragi români, Victor Ponta trebuie să plece din fruntea Guvernului, pentru că...»”

Urmează niște bla-bla-uri patetice ca o ceapă, luate de pe Facebook-urile Alinei Gorghiu și al lui Cătălin Predoiu despre nenorocirile întruchipate de prezența lui Victor Ponta în fruntea Guvernului.

Nici un cuvînt despre Guvernul Ponta, despre celelalte partide care alcătuiesc Coaliția majoritară.

De unde tragem concluzia că activitatea Guvernul e excelentă din punctul de vedere al Moțiunii de cenzură.

Disocierea între Victor Ponta și ceilalți miniștri se manifestă și în apelurile adresate lui Gabriel Oprea și Liviu Dragnea nu să plece de la Guvernare, cum ne-am aștepta de la o Moțiune de cenzură, ci să se desolidarizeze de Victor Ponta:

«Domnule Gabriel Oprea, vrem să ne spuneți tuturor, acum, care este interesul național care reclamă menținerea lui Victor Ponta cu prețul decredibilizării acestei țări. Puneți în balanță promisiunea făcută lui Ponta și interesul acestui popor. Ce alegeți?! Domnule Liviu Dragnea, vorbeați recent de resetarea clasei politice, de o nouă politică. Sprijinindu-l pe Ponta, nu faceți decât să vindeți iluzii românilor.»

Ce vor Liberalii prin Moțiunea de cenzură?

Să plece Victor Ponta, dar să rămînă Guvernul Coaliției PSD-UNPR, ALDE!

Pentru că Guvernului nu i se poate reproșa nimic.”

Cum s-a ajuns la această bizarerie?

Nu numai din funambuleasca incapacitate a conducerii PNL de a produce o ruptură în politica de clișee de pînă acum – Moțiuni, texte proaste pe facebook, trăncăneli prin studiourile tv –, dar și din necesități obiective. Guvernul Victor Ponta merge bine din punct de vedere social-economic sau cel puțin asta e imaginea larg răspîndită în România de azi. E greu să depui o Moțiune împotriva unui Guvern care beneficiază, în materie de administrare a țării de una dintre cele mai bune imagini postdecembriste.

Dacă pînă și autorii Moțiunii sînt convinși că Guvernului nu i se poate reproșa nimic, să vedem de ce trebuie totuși să cadă Victor Ponta.

Ce a făcut Victor Ponta pentru ca PNL, în numele românilor să-i ceară demisia printr-o Moțiune de cenzură?

A fost trimis în judecată.

Trimiterea cuiva în judecată nu înseamnă nimic sau mai precis nu spune nimic despre respectivul.

Potrivit Comunicatelor DNA și Diviziei Presă a Binomului SRI-DNA, Victor Ponta fost trimis în judecată pentru corupție.

În chip curios, Moțiunea nu insistă pe acuzația Victor Ponta corupt, Victor Ponta jefuitor al Poporului, Victor Ponta care s-a îmbogățit prin mită, ci pe faptul c-a fost trimis în judecată.

Toată Moțiunea se ridică pe temeliile credinței că trimiterea în judecată a lui Victor Ponta e o mare nenorocire pentru țară, un dezastru, ceva echivalent cedării Ardealului sau tăierii pensiilor și salariilor:

„Am cerut convocarea Parlamentului pentru a discuta despre cum vrem, dar în primul rînd despre cum doresc românii să arate România, mîine. Constatăm cu toții că sîntem singura țară din lume în care există un prim-ministru inculpat trimis în judecată, aflat încă în funcție.

Partidul Național Liberal a decis să depună, de îndată, această moțiune de cenzură împotriva Guvernului pentru că situația actuală, cu un premier trimis în judecată, compromite o națiune întreagă. În orice altă țară din UE premierul și-ar fi dat demisia în momentul următor începerii urmăririi penale, adică acum mai bine de trei luni de zile.

În acest moment, România are un prim-ministru care în orice cancelarie europeană este privit doar ca un inculpat. Au apărut chiar exemple concrete de miniștri luați în derîdere de omologii lor din cauza acestui politician, care se vrea de neînlocuit. Toți oficialii europeni știu că Victor Ponta se află în boxa acuzaților.”

De ce trebuie demis Victor Ponta?

Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: Opinii EVZ

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate