Judeţe blocate, drumuri paralizate şi şcoli închise, iar meteorologii pun sare pe rană: vreme geroasă până miercuri, cu temperaturi minime de până la -26 de grade Celsius. Cod galben în toată ţara
Nici bine n-am scăpat de ninsorile abundente din week- end-ul trecut, că meteorologii vin cu veşti şi mai rele. Începând de astăzi şi până miercuri, toată România va fi cuprinsă de un ger de crapă pietrele, iar întreaga ţară se va afla sub un cod galben. Temperaturile din timpul zilei se vor situa frecvent între -16 şi -10 grade, iar noaptea minimele vor fi cuprinse între -26 şi -15 grade.
În plus, cerul va fi noros şi va ninge temporar în cea mai mare parte a ţării, moderat în Moldova şi local în Transilvania şi în zonele de munte. Noaptea, izolat, în zonele joase vor fi condiţii de ceaţă asociată cu depunere de chiciură. De miercuri, temperaturile vor mai creşte, dar vremea se va menţine în continuare rece. Maximele vor fi cuprinse între -16 şi -4 grade.
Pentru ziua de astăzi, în Capitală, meteorologii anunţă vreme geroasă, atât pe timpul zilei, cât şi noaptea, cu condiţii de fulguială. Vântul va sufla slab şi moderat, iar maxima va atinge -11 grade. Din cauza faptului că timp de 14 ore de la ridicarea codului portocaliu, Cătălin Homor, director la Drumuri, a fost de negăsit, premierul Grindeanu i-a cerut ministrului Transportului, Răzvan Cuc, să-l demită. O altă „victimă“ a proastei gestionări a situaţiei de criză este Zorinel Niculcea, prefectul de Giurgiu, a cărui demisie a fost cerută de ministrul de Interne, Carmen Dan.
Bulgaria şi Turcia, sub nămeţi
Istanbul este sub zăpadă. Stratul gros de omăt paralizează viața celei mai mare metropole din Turcia, fiind afectat traficul aerian și rutier. Meteorologii anunţă că ninsorile nu vor înceta şi va urma şi un val de frig năprasnic. Nici vecinii bulgari nu sunt feriţi de condiţiile vitrege ale acestei ierni. Mai mult, 16 autoturisme erau blocate, ieri, pe traseul Dobrici-Balcik-Durankulak- Vama Veche.
Școli și universități închise
Lista județelor unde sunt suspendate cursurile școlare:
● Luni, 9 ianuarie: Botoșani, Buzău, Brăila, Călărași, Constanța, Dolj, Galați, Giurgiu, Ilfov, Ialomița, Iași, Olt, Maramureș, Neamț, Suceava, Teleorman, Timiș, Tulcea, Vaslui, Vrancea și București.
● Marți, 10 ianuarie: Botoșani, Buzău, Brăila, Constanța, Dolj, Galați, Ilfov, Ialomița, Iași, Olt, Maramureș, Neamț, Suceava, Teleorman, Timiș, Vrancea și București. Lista universităților care au decis suspendarea activităților didactice luni și marți:
● Institutul Teologic Penticostal din București
● Universitatea „Ovidius” din Constanța
● Universitatea Maritimă din Constanța
● Universitatea Politehnică din București
● Universitatea Tehnică de Construcții din București
● Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară din București
● Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București
● Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I. L. Caragiale” din București
● Universitatea „Emanuel” din Oradea (Cristina Vladu)
Copiii Codului Roșu, născuți cu ajutorul paramedicilor și drumarilor din Constanța
Viscolul năprasnic, ninsorile abundente, temperaturile extrem de scăzute au fost sortite nașterii a șase copii din Constanța veniți, astfel, pe lume în plin cod portocaliu și roșu. Iar primele chipuri pe care unii dintre nou-născuți le-au întrezărit nu au fost mamele, ci paramedicii SMURD care au fost nevoiți să asiste mamele la aducerea pe lume a micuților.
FOTO: Femeia din Orzaru a dat naştere unei fetiţe cu ajutorul paramedicilor
Ionuţ a venit pe lume într-o şenilată
Cea mai aventuroasă venire pe lume este a lui Ionuț Andrei, care a ales să se nască în noaptea de Sfântul Ion într-o șenilată a Regiei Județene de Drumuri și Poduri. Utilajul a rămas blocat în nămeți, la 6 km de Băneasa. Până la desfundarea drumului cu frezele, cei doi paramedici, dar și șoferul șenilatei, care plângea de emoție, au ajutat-o pe mamă să nască, îndrumați prin stație de medicul coordonator de la centrul ISU. Ieri dimineață, povestea s-a repetat în cătunul Orăzaru, izolat în nămeți.
FOTO: Paramedicul emoţionat că a reuşit să o ajute pe Florentina Ursoi să nască
Utilajele de la Drumuri Județene au reușit să ajungă la timp acasă la o tânără pe care o apucaseră durerile facerii. Paramedicii din șenilată și-au făcut și de această dată datoria. Toți cei șase copii născuți în diverse zone ale județului Constanța au fost transportați, cu eforturi supraomenești, dar cu bine, la spital, ajutați de aceiași salvatori.
FOTO:Florentina Ursoi şi fiul ei, Ionuţ, care a văzut lumina zilei într-o şenilată
Firea a încălzit ciorba pentru săraci
Gara de Nord a fost luată cu asalt de săracii Bucureştiului, ieri, în jurul orei 11. Gabriela Firea, primarul general al Capitalei, şi Gabriel Mutu, edilul sectorului 6, au împărţit mâncare oamenilor străzii. Dintr-o dubiţă parcată chiar în faţa intrării de la Casa de bilete, Firea a tras obloanele de la maşină şi a oferit ciorbă de porc caldă, în timp ce Mutu le-a servit sandvişuri şi ceai cald. Nerăbdători, tremurând de frig şi abia ieşiţi din canale, oamenii fără adăpost au aşteptat în linişte să le vină rândul la mâncare.
100 de oameni au primit mâncare
Printre obişnuiţii zonei, la rând s-au aliniat şi alţi oameni, majoritatea în vârstă, la fel de amărâţi ca şi ceilalţi, dar şi angajaţi ai unei firme de pază, în jur de 100 de persoane. Toţi erau animaţi de dorinţa de a-şi potoli foamea. După ce au stat minute în şir la coadă să primească de-ale gurii, pe o vreme de nu îţi venea să dai niciun câine afară din casă, oamenii străzii au mai avut parte şi de o altă surpriză. De această dată, dintr-o altă maşină, le-au fost împărţite haine groase, mănuşi, căciuli, fulare şi bocanci care să îi protejeze, în zilele următoare, de temperaturile deosebit de scăzute care se anunţă în Bucureşti. „În prezent, în Bucureşti, nu mai sunt oameni fără adăpost pe străzi, doar cei din zona Gării de Nord. Pe multe dintre aceste persoane le-am convins să vină în centrele sociale şi în adăposturi, măcar până trece gerul“, a declarat Gabriela Firea, primarul general al Capitalei.
În Teleorman, un spital era izolat și trei drumuri județene închise
În timp ce guvernul propus de Liviu Dragnea se preocupa de soarta drumurilor închise din țară şi schimba șefi de le diverse instituții, în județul Teleorman unde nu a fost cod partocaliu sau galben de viscol, un spital era izolat și mai multe drumuri județene închise. În fiecare iarnă când ninge există drumuri care se închid, deși autoritățile din Teleorman plătesc câteva milioane de euro anual către celebra firmă Teldrum pentru deszăpezire.
Ieri, în judeţul Teleorman erau închise circulaţiei trei drumuri județene, respectiv DJ 506 Bragadiru – Bujoru, DJ 504 Alexandria – Cernetu și DJ 612 A, cât şi Spitalul de Pneumoftiziologie Roșiorii de Vede. Deficiențe s-au semnalat duminică de dimineață și la alimentarea cu energie electrică, aproximativ 750 de abonați din șase localități neavând electricitate. Primarul comunei Mârzănești, o comună afectată de închiderea drumurilor, Viorel Mihăilă, ne-a spus că DJ 504, de la Alexandria la Cernetu este blocat de câte ori ninge. „De trei zile stă Poliția la Alexandria și aici la Cernetu să nu intre nimeni. Azi noapte am mers și noi cu utilajele noastre să scoatem două mașini care s-au încumetat să plece. De astăzi nu mai este Poliția, dar au oprit accesul și de la Alexandria și de aici, de la Cernetu”, a declarat primarul pentru „Evenimentul zilei”.
O sută de milioane de lei pentru Teldrum
Societatea Teldrum a câştigat anul trecut licitaţia pentru deszăpezirea drumurilor naţionale din judeţul Teleorman pentru următorii patru ani. Valoarea contractului atribuit de Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale fostei societăţi a Consiliului Judeţean Teleorman, se ridică la 34.998.136 de lei fără TVA. Contractul a fost atribuit pe 9 septembrie 2016, Teldrum fiind singurul ofertant. Potrivit e-licitatie. ro, lucrările de deszăpezire nu pot fi subcontractate, acesta fiind Lotul 3 din cele zece loturi în valoare totală de 136.666.117 de lei fără TVA. Precedentul contract de deszăpezire pentru anii 2013-2016, a fost în valoare de 68 de milioane de lei și câștigătorul a fost tot firma Teldrum, cea care a licitat singură și în 2013.