Rezultatul faptului că românii sunt plătiți prost - ROMÂNIA și POLONIA: Singurele țări din zonă aflate în top 15 destinații pentru investitori

Rezultatul faptului că românii sunt plătiți prost - ROMÂNIA și POLONIA: Singurele țări din zonă aflate în top 15 destinații pentru investitori

România a urcat anul trecut pentru prima dată în top 15 cele mai atractive ţări din Europa privind numărul proiectelor cu investiţie străină atrase în 2014, conform raportului anual EY - European Attractiveness Survey. Magnetul care îi atrage pe investitori în România este deocamdată forța de muncă ieftină.

Raportul a sondat opiniile a 808 executivi de top. În 2014, în acest clasament erau prezente ţări ca Polonia, Serbia şi Republica Cehă, anul acesta singura ţară din Europa Centrală şi de Est care mai este prezentă în top 15 alături de România este Polonia.

În 2014, România a reuşit să atragă 62 de proiecte FDI în 2014, cu 19% mai mult decât în 2013.

În plus, România a devenit a şasea ţară din Europa după numărul de job-uri create de investiţiile străine, devansând Spania, Turcia şi Slovacia, cu 10.892 noi locuri de muncă generate de investiţiile străine. România a atras la fel de multe job-uri noi ca Germania, înregistrând o creştere de 77% a numărului job-urilor create prin FDI faţă de 2013t.

„Investitorii străini se uită cu interes către ţara noastră, dar de multe ori din perspectiva forţei de muncă ieftine care există aici. Important este ca în perioada următoare să depăşim această percepţie şi să atragem acele investiţii care generează locuri de muncă înalt calificate şi bine plătite şi care să motiveze specialiştii români să rămână în ţară şi să producă plus-valoare aici”, declară Bogdan Ion, Country Managing Partner EY România Europa de Vest este cea mai atractivă destinație pentru investiții, devansând China și America de Nord în 2014

Investiţiile străine directe au atins în 2014 un nou record în Europa, cu 305 miliarde USD atrase în regiune, înregistrând o creștere de la an la an de 36%, în pofida încetinirii creşterii globale.

În cursul anului trecut, 43 de ţări europene – inclusiv Rusia şi Turcia – au atras un număr de 4.341 de proiecte, marcând o creştere de 10% faţă de 2013 şi generând un număr de 185.583 de locuri noi de muncă (+12%).

Conform studiului EY, Europa de Vest a atras 50% din investiţiile globale în anul 2014, un procent în creştere faţă de 45% cu un an înainte. Europa de Vest devine astfel cea mai atractivă destinație pentru investiții și depăşește China, care a cunoscut o scădere de 6% a numărului de proiecte și a ajuns la 38% în 2014. Creşterea procentului investiţiilor derulate în America de Nord, care a ajuns la 39% faţă de 31% în 2013, a plasat regiunea pe locul doi în topul atractivității, împingând China pe locul al treilea.

Clasificare după ţară: Cine câştigă cursa europeană a atractivității?

Mai mult de jumătate din proiectele de investiții străine directe (52%) şi peste 30% din locurile de muncă generate de acestea în Europa au fost adjudecate de trei destinaţii europene: Marea Britanie, Germania şi Franţa.

Marea Britanie continuă să ocupe prima poziție în privința proiectelor FDI şi a locurilor de muncă generate. Turcia intră în top 10 destinaţii atractive pentru investiții după numărul de proiecte FDI, ocupând locul nouă şi înlocuind Finlanda pe această poziţie. Pe celelalte poziții în top 10 sunt prezente: Spania, Belgia, Olanda, Polonia, Rusia şi Irlanda.

Sectoare cheie pentru FDI în Europa

Revenirea economică, deprecierea monedei Euro şi scăderea preţurilor la energie au contribuit la revenirea interesului pentru sectorul de producție din Europa. Împreună, toți aceşti factori au generat o creştere de 20% a proiectelor de investiții străine directe şi a locurilor de muncă din sectorul de producţie, mai scrie în studio.

Alimentate de redresarea sectorului industrial şi de explozia comerţului electronic, operaţiunile de logistică şi cele de execuţie au cunoscut şi ele o creştere de 27%.

Serviciile au avut o evoluție diferită, în funcție de sectoarele de activitate din care au provenit: serviciile de software au înregistrat o creştere de 27% a proiectelor de investiții atrase, serviciile de intermediere financiară – o creştere de 37%, iar operaţiunile de back-office – o creştere de 15%, marcând creşteri puternice comparativ cu serviciile de afaceri care au înregistrat o scădere de 24% şi cele de cercetare şi dezvoltare, cu o scădere de 1%.

Cei mai mari investitori

În contextul în care investițiile companiilor europene reprezintă jumătate (51%) din proiectele FDI din Europa, iar cel al multinaţionalelor americane un sfert (25%), companiile din China le-au depăşit în investiții pe cele din Japonia şi au devenit al cincilea cel mai mare investitor în Europa în 2014.