REZULTATE ALEGERI SUA 2016. Mărturia unei studente românce din New York ,,Nu cred că vă imaginați câtă tensiune există aici ”

REZULTATE ALEGERI SUA 2016. Mărturia unei studente românce din New York ,,Nu cred că vă imaginați câtă tensiune există aici ”

Maria Muller este studentă la New York University. Povestea ei peste ocean a început să se scrie în urmă cu doi ani. Este conștientă că trăiește o zi istorică pe care o va povesti ani buni de acum înainte.

Cu toate că nu poate vota se bucură pentru cei care o fac şi încearcă să înţeleagă cât mai multe din procesul electoral pe care îl trăieşte. Americanii fierb, iar reţelele sociale au luat-o razna, o întreagă planetă urmăreşte cea mai controversată bătălie politică din ultimii zeci de ani.

Profesorii  discută numai despre asta

La cursurile la care a mers, Maria a avut parte de o surpriză. În România, politica în şcoli este strict interzisă, dar în America profesorii îşi consiliază elevii direct în timpul orelor. ,,Nu cred că vă imaginați câtă tensiune există aici acum din punctul asta de vedere. Numai despre asta se vorbește. La fiecare clasă a mea de azi (am avut 4) s-a vorbit despre asta. Profesorii nu se sfiesc să abordeze acest subiect, pentru că știu cât de important este pentru toată lumea, mai ales în condițiile în care mulți dintre colegii mei votează pentru prima oară mâine și sunt foarte entuziasmați să își exercite acest drept.”

Hillary Clinton, preferată de majoritate

Prima femeie care are şanse să se transforme în cel mai puternic om din lume produce emoţii printre americani. ,, Profesoara mea de actorie a început să plângă de fericire la gândul că Statele Unite ar putea avea o femeie președinte. Probabil că nu mai sunt multe alte părți ale Statelor Unite în care se întâmplă chestia asta, dar în NYC, este un fel de înțelegere comună că lumea votează cu Hillary. Colegii mei postează "#ImWithHer" la aproape orice post de pe Facebook sau de pe Instagram. Nu mi-e deloc rușine să spun că și eu aș vota, dacă aș putea, tot cu ea. Evident. Absolut evident. Mă emoționează gândul că USA ar putea să aibă, de mâine încolo, o femeie președinte. Și nu e numai faptul că e femeie. Dacă ar fi numai asta, nu ar fi suficient; deși numai ideea în sine că s-ar putea întâmplă e un pas înainte. Mai este și faptul că nu are rival. Candidatul partidului republican nu îi este rival. Sau cel puțin nu ar trebui să îi fie. Sunt mânioasă (și nu sunt singură deloc) că el a ajuns până aici. Nu îmi vine să cred. Sunt atât de multe motive pentru care el nu ar trebui să fie candidat la această funcţie, dar nu voi intră în ele acum, pentru că sunt prea multe și m-ar apucă furia. Pe cât de entuziasmata sunt că Hillary ar putea fi președinte, pe atât de speriată sunt că s-ar putea să nu se întâmple.”

Ne puteți urmări și pe Google News

În NYC, gândul că Trump câştigă îi îngrozeşte

,,Sunt foarte speriată. Și toată lumea e. Pentru că UȘĂ va regresa în mod dramatic dacă partidul republican câștiga alegerile. Nu vreau să mă gândesc la asta și toată lumea aici încearcă să gândească pozitiv, dar nu putem să spunem că nu există o mică posibilitate că democrații să piardă. Și ar fi tragic. ”

Referiri politice chiar şi în spectacolele de teatru pentru copii

,,Săptămâna trecută am fost la un spectacol pe Broadway. E un spectacol pentru copii. Am fost de-a dreptul surprinsă de faptul că s-au făcut cel puțin 2 referiri la alegeri și la faptul că este ridicol că s-a ajuns până aici. Că el a ajuns până aici. Nu îmi venea să cred că se menționează aceste probleme în timpul unui spectacol pentru copii. Mai mult decât atât, când actorul principal a făcut o referire deloc subtilă la candidatul republican și la toate defectele lui, lumea a început să aplaude și să aprobe zgomotos. Inclusiv eu. Eram satisfăcută că o așa mare problemă este luată în considerare de industria Broadway, dar mă întrebăm totuși cât de departe s-a ajuns dacă faptul că unul dintre candidați este ridicol trebuie insinuat într-un spectacol pentru copii. Toți oamenii de aici sunt în același timp entuziasmați, furioși, fericiți, supărați, curioși și plini de speranța. Subiectul asta plutește în aer peste tot. Dar vom află mâine, în sfârșit, cum va arată soartă Statelor Unite pentru următorii ani: cu prima femeie președinte sau...nu?”, încheie Maria.