Editura Evenimentul si Capital

REZIDENȚII RUP TĂCEREA. „Se fură la fiecare nivel al sistemului medical!”

NESIMȚIRE. Statul vrea ca medicii, deși au stomacul gol și dorm pernunde apucă din cauza salariilor mizere, să fie totuși capabili să vindece pacienții
Autor: | | 18 Comentarii | 16534 Vizualizari

Realitatea cutremurătoare din sistemul sanitar românesc este „diagnosticată” de medici rezidenți, de înalt profesionalism, din echipa prof. dr. Gheorghe Burnei. Preluare din DOCTORUL ZILEI

Doctorul Iulian Laurențiu Țiripa este rezident în anul trei la Spitalul Clinic de Urgențe pentru Copii „M.S.Curie”, din București. Este pasionat de meserie, un excelent profesionist format de prof. dr. Gheorghe Burnei, din echipa căruia și face parte. Rezidentul Țiripa este și un om direct, dintr-o bucată, care nu se ascunde după cuvinte, dimpotrivă. De loc, este din Brăila și, la cei 28 de ani ai săi, încă nu și-a făcut un rost, în înțelesul comun al cuvântului: nu tu casă, nu tu masă, nu tu soție. Pentru că sistemul medical românesc nu îi permite. Are oferte de la mai multe clinici din străinătate și ar putea pleca oricând, mai ales că este foarte supărat pe politicieni și pe cei care au puterea de decizie în Sănătate.

„Sistemul medical ia foarte mulți bani de la populație”

„Eu nu provin dintr-o familie care mă poate ajuta foarte mult, părinții mei se descurcă destul de greu, au făcut sacrificii, deci, cum a zis domnul acela, înalt demnitar, sunt niște «curve», niște «curve» care s-au chinuit și se chinuiesc foarte mult ca să-mi fi asigurat până acum doar strictul necesar. Eu locuiesc cu fratele meu, cu cumnatul meu și cu nepotul. Ei sunt cei care mă susțin financiar și mă ajută. Nu-mi permit să stau cu chirie, mănânc din oala fratelui meu, la propriu. E jenant! Consider că am ajuns la vârsta în care noi trebuie să fim părinți, nu să stăm la mâna părinților. Consider că pentru munca, pe care pe care o facem, sacrificiul, riscul pe care ni-l asumăm, trebuie să fim răsplătiți. Nu sunt de acord cu cei care spun că nu sunt bani în sistemul medical. Cei care au făcut auditul sistemului sanitar românesc știu că există foarte mulți bani. Sistemul ia foarte mulți bani de la populație: o dată ia de la salariat și mai mult ia de la angajator. Bani există, problema e să nu se mai fure!”, răbufnește rezidentul.

„Se fură la fiecare nivel”

Doctorul Țiripa spune că, din cauza hoției, la pacient se întorc foarte puțini bani. „Ideea e că se fură de la fiecare nivel, din momentul în care pleacă banul de la asigurat, până în momentul în care ajunge la pacient. În realitate, se întorc către pacient doar 5-10 la sută din banii din sistemul medical, inclusiv, practic, către salariile noastre. Soluția este să nu se mai fure! Dacă nu s-ar mai fura, ar fi suficienți bani și pentru aparatură, și pentru salarii, și pentru medicamente, și pentru orice. E jenant să auzim că sistemul nu are bani, dar vedem cum se fac licitații pe niște sume exorbitante pentru tot felul de mizilicuri. E jenant să vedem cum papuci de unică folosință ajung la 100 de euro bucata. E un sistem atât de ușor de parazitat. Soluția ar fi să faci o autoritate de control să stopeze furturile, să creezi niște inspectori incoruptibili, să le dai un salariu extrem de mare și să nu își riște un asemenea job pentru o mizerie de șpagă”, spune dr. Laurențiu Țiripa.

Rezidenții nu au loc la „Prima Casă”

Șansele lui la casă sunt aproape zero. „E imposibil să-ți iei casă ca medic rezident, Am încercat programul «Prima Casă», dar cu salariul meu... M-au întrebat dacă nu am o prietenă, o soție care lucrează în alt domeniu mai bine plătit. Nu a fost cazul. Mi-au zis că mă încadrez în 6.000 de euro, ori știți foarte bine cât costă o casă. Apoi, statul nici măcar sporurile nu ni le dau. În fiecare zi noi operăm cu raze, dar statul consideră că noi nu ne iradiem! Mie, unul, mi s-a acrit de țara asta! Eu nu mai pot! Am, așa, o mândrie «stupidă » să nu le mai cer părinților bani! Am o mândrie să nu mai locuiesc cu familia fratelui meu în casă. Deja am propunerea de a pleca în străinătate, în Germania și Austria, pe care probabil o voi onora, atâta timp cât suntem încurajați să plecăm, prin faptul că nu se iau măsuri și nu ni se creează niște condiții de viață. Foarte mulți colegi și prieteni au plecat deja. Toți mi-au zis că nu doresc să se întoarcă. Ei lucrează 8 ore pe zi, li se plătesc orele suplimentare, gărzile, nouă nu! La noi se consideră că ești într- un sistem de formare și, practic, se consideră că munca ta nu trebuie plătită. Rușinos!”

Medici, stat, pacienți sunt la fel de vinovați!

Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: Sănătate

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate