Revoluționarii cer demisia Guvernului: „Ponta îl plagiază pe Ceaușescu“

Revoluționarii cer demisia Guvernului: „Ponta îl plagiază pe Ceaușescu“

Câteva sute de revoluționari au protestat ieri în fața Guvernului României, supărați că și-ar putea pierde indemnizațiile.

Măsurile Guvernului luate în ultimele zile ale anului trecut au generat nemulțumiri profunde. Modificările legislative care ating statutul de revoluționar pe care îl au mii de români care, în decembrie 1989, au luptat în stradă pentru democrație au stârnit furie.

Revoluția, cu cap de afiș și figuranți

S-au adunat vreo 500 în fața Executivului. „Jos Guvernul Ponta!”, au scandat, nemulţumiţi de emiterea Ordonanţei de Urgenţă nr 341 care le retrage titlurile de revoluționari celor care au luptat în stradă după data de 22 decembrie. Practic, li se retrage indemnizaţia de revoluţionar celor care au avut un rol după 22 decembrie 89.

Ne puteți urmări și pe Google News

Mai mult, revoluționarii sunt nemulțumiți de faptul că vor fi obligați să obțină, pentru indemnizații, noi certificate prin care să ateste că au avut „un rol determinant” la Revoluție, după cum a decis Guvernul. „În această ordonanță sunt două sau trei paragrafe care le dau dreptul falșilor revoluționar să își facă carnet de luptător «cu rol determinant» pentru obținerea banilor. Prin eliminarea celor care au luptat după 22 decembrie, în locul adevăraţilor revoluţionari pot intra impostorii, apropiaţi ai Guvernului, securişti, parlamentari şi aşa mai departe”, a explicat, pentru Evenimentul zilei, revoluţionarul Roşca Mircea, venit să protesteze tocmai din Turda.

Ordonanță dată pe furiș

Păziţi de jandarmi, revoluţionarii nu s-au lăsat impresionaţi nici de aceştia, nici de gerul cumplit şi au strigat „Jos Guvernul Ponta”. Cei implicați consideră că a fost aleasă data de 29 decembrie pentru emiterea Ordonanței ca să evite protestul. „Dar nu le-a iețit guvernanților. Ne-am strâns din toată țara!”, ne-a spus un protestatar. „În toată lumea, luptătorii pentru libertate sunt cinstiţi, sunt respectaţi. La noi sunt batjocoriţi, suntem sacrificați pentru a se face economie, pentru un singur personaj care a chemat armata rusă în ajutor, din cauza lui noi suntem persecutați”, s-a plâns protestatarul Stanciu Marian, referindu-se la fostul președinte Ion Iliescu. Bărbatul e din Târgoviște și a fost împușcat în decembrie 1989: „Am o rană la picior cu care mă chinui de 25 de ani“.

Printre protestatarii din fața Guvernului s-au aflat și mai multe femei care au ieşit în stradă în decembrie 89. Printre lacrimile provocate de pierderile suferite la revoluţie, Tudor Virginia, o femeie dinTârgovişte ne-a povestit: „Am ieșit în stradă, am fraternizat cu Timișoara și astăzi suntem tratați așa! Văd că Ponta îl plagiază pe Ceaușescu!”.

O altă problemă pe care au ridicat-o revoluţionarii a fost aceea a oraşelor martir. Un revoluţionar din Ploieşti ne-a declarat că oraşul său nu este declarat oraş martir, chiar dacă au fost peste 80 de victime la Revoluţie. Prin acest lucru, conform celor declarate de acesta, nu sunt indemnizaţii distribuite dacă orașul nu e martir.

Ei cer abrogarea, premierul promite control

Câțiva revoluționari au amenințat că intră în greva foamei dacă nu sunt luați în seamă. Astfel că o delegație a Asociațiilor de Revoluționari a intrat în sediul Guvernului pentru negocieri cu reprezentanți ai Executivului, conduși de ministrul delegat pentru Dialog Social, Liviu Pop. Deși protestatarii au solicitat abrogarea Ordonanței, ministrul Pop le-a promis că s-ar putea face modificări doar în Parlament, pe traseul legislativ, caz în care s-ar putea face „eventuale corecturi”. De asemenea, ținând cont de obiecțiile revoluționarilor, tot ieri, premierul Victor Ponta a cerut Corpului de Control să verifice activitatea Secretariatului de Stat pentru Revoluționari începând din 1990, în special privind modul în care au fost eliberate certificatele de revoluționar. Negocierile dintre protestatari și reprezentanții Guvernului Ponta vor continua astăzi, începând cu ora 12,00, la Cabinetul ministrului delegat pentru Dialog Social.