ANALIZĂ: Cheia debarcării lui Dragnea din a treia funcție în stat

ANALIZĂ: Cheia debarcării lui Dragnea din a treia funcție în stat

Revocarea din funcție a președintelui Camerei Deputaților, Liviu Dragnea (PSD), acțiune pregătită de formațiunile parlamentare din opoziție, poate fi declanșată legal doar cu ajutorul PSD-ului. Adversarii liderului social-democrat au pornit o acțiune politică despre care aritmetica parlamentară arată că nu are șanse de reușită.

  • Contextul: Formațiunile din opoziție, în frunte cu PNL, susțin schimbarea lui Liviu Dragnea din fruntea Camerei Deputaților din cauza problemelor pe care acesta le are în justiție. Condamnat penal în dosarul Referendumul, liderul Camerei Deputaților este trimis în judecată în dosarul angajărilor de la DGASPC Teleorman și DNA i-a deschis un nou dosar penal pentru constituirea de grup infracțional organizat. 

Potrivit Regulamentului Camerei Deputaților, propunerea de revocare a președintelui acestui for „se face în scris de către liderul grupului parlamentar care l-a propus şi căruia îi aparţine funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor”, adică de liderul grupului deputaților PSD, Ioan Munteanu.

Cu alte cuvinte, doar PSD poate propune demiterea lui Dragnea din fruntea Camerei Deputaților.

A doua variantă este ca Liviu Dragnea să își depună demisia din funcție, posibilitate pe care acesta a exclus-o.

Ne puteți urmări și pe Google News

Dacă totuși s-ar ajunge într-una din primele două situații, revocarea se realizează „cu votul majorităţii deputaţilor prezenţi, cu asigurarea cvorumului legal”, prin vot secret cu bile. Dacă propunerea de revocare este aprobată de plenul Camerei Deputaţilor, se organizează alegerea unui nou preşedinte.

Există și o a treia cale pe care PNL a ales să meargă: modificarea Regulamentului Camerei Deputaţilor, astfel încât revocarea preşedintelui să poată fi făcută şi la iniţiativa unei treimi din numărul deputaţilor. Pentru acest demers de schimbare a Regulamentului, partidele din opoziție au nevoie de majoritatea voturilor din Camera Deputaților, însă majoritatea parlamentară este deținută în prezent de coaliția de guvernare PSD-ALDE.

Funcția de președinte al Camerei Deputaților, ocupată în prezent de liderul PSD Liviu Dragnea, este a treia funcție din ierarhia statului român. În situația în care Președintele României se află în imposibilitatea de a-și îndeplini atribuțiile, conducerea interimară a statului îi revine Președintelui Senatului și dacă acesta refuză sau la rândul său nu poate îndeplini atribuțiile, președinte interimar al României devine președintele Camerei Deputaților.