Reversul majorărilor salariale. Bugetul sărăcit anunță creșteri de taxe

Reversul majorărilor salariale. Bugetul sărăcit anunță creșteri de taxe

Majorările salariale, dar și reducerile de taxe decise anul trecut încep să își producă efectele. Cine plătește factura?

Toate majorările salariale de anul trecut, dar şi reducerile de taxe aprobate de Guvernul condus de Victor Ponta, încep să se vadă deja în execuţia bugetară pe anul acesta.

În loc să punem deoparte bani albi pentru zile negre, aşa cum recomandă analiştii financiari, în contextul în care situaţia geopolitică, dar şi finanţele globale sunt în fierbere, în primele două luni ne-a rămas în conturi un excedent de aproape trei ori mai mic decât în aceeași perioadă a anului trecut. Astfel, excendentul bugetar a fost de 0,8 miliarde de lei, adică 0,10% din PIB. Cea mai mare presiune a venit de la cheltuielile de personal, care au crescut cu aproape 22%, arată datele Ministerului Finanţelor. Ca să mai reducă din presiune, noul Guvernul a redus cu 3,7% cheltuielile cu bunuri şi servicii.

Explozia consumului

Ne puteți urmări și pe Google News

După toate majorările salariale decise în 2015, salariile în sectorul public au crescut în ianuarie 2016 față de începutul anului trecut cu 22,3% în termeni nominali. Privații s-au chinuit să țină pasul, dar în acest sector creșterea a fost de doar 10,3%, arată un studiu al băncii ING. „Nimeni nu este împotriva majorărilor salariale în educaţie şi sănătate, dar toată lumea ar vrea să vadă şi o creştere a calităţii serviciilor”, ne-a declarat Ciprian Dascălu, economistşef al ING.

Deficitul comercial e în creștere, din moment ce consumul intern mai mare se susține din importuri

O nouă majorare a salariului minim pe ţară, de la 1.050 la 1.250 lei, este prevăzută pentru data de 1 mai, ceea ce ar putea duce la disponibilizări, notează analistul.

Se taie de la alții ca să aibă ce da

În plus, parlamentarii vin cu noi idei costisitoare, deşi e clar că nu mai sunt bani la buget. „Orice măsuri care costă trebuie să fie compensate de alte măsuri de reducere a altor cheltuieli sau de creştere a unor venituri”, a declarat, în Parlament, ministrul Finanţelor, Anca Dragu.

Pe de altă parte, majorările salariale vor menţine consumul ridicat, ceea ce va pune şi mai multă presiune pe balanţa comercială. Deja importurile sunt tot mai mari, iar exporturile au slăbit. Creșterea consumului s-a văzut în încasările mai mari cu 4% din TVA, în primele două luni faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, în ciuda reducerii semnificative a cotei, de la 24 la 20%, respectiv la 9% în turism. Veniturile din accize au crescut cu 5,9%. Per total, veniturile au crescut cu 4,7%.

Consecințe inevitabile

„O agendă populistă înainte de alegeri amenință serios stabilitatea macroeconomică pe termen scurt. Deși ne așteptăm la o consolidare fiscală după alegeri, care să reducă datoria publică, ne temem că va fi nevoie de majorări de taxe, dat fiind că unele măsuri, cum ar fi majorările salariale, ar avea costuri politice prea mari dacă se renunță la ele”, mai notează economistul-șef al ING. Potrivit acestuia, n-ar fi exclusă o creștere a taxei pe proprietate sau accelerarea majorării prețurilor la energie.