Editura Evenimentul si Capital

RETROSPECTIVĂ 2014: Anul în care dezastrele naturale au făcut MII de victime în întreaga lume

Inundații în Argentina
Autor: | | 0 Comentarii | 375 Vizualizari

Dezastrele naturale din acest an - cutremure (urmate sau nu de valuri tsunami), inundaţii, erupţii vulcanice, alunecări de teren, secetă - nu au atins, din fericire, proporţiile unora din anii precedenţi. Dar inundaţiile reprezintă unul din riscurile naturale majore în lume. Între 1996 şi 2005, circa 80% dintre dezastrele naturale mondiale au fost de origine meteorologică sau hidraulică, inundaţiile fiind cele care produc cele mai multe pagube. Anul 2014 nu a fost deloc sărac în astfel de fenomene, cauzate de precipitaţiile abundente şi revărsările de ape.

În mai 2014, mai multe inundaţii au afectat o zonă întinsă din Europa Centrală şi de Sud-Est, îndeosebi Serbia şi Bosnia-Herţegovina. Precipitaţiile din cele două ţări au fost cele mai mari din ultimii 120 de ani, de când se fac măsurători meteorologice. Până la 20 mai, aproape 80 de oameni au murit ca urmare a inundaţiilor, iar alte sute de mii au fost siliţi să îşi părăsească locuinţele.

Italia a fost afectată în acest an de mai multe inundaţii. În luna august, patru persoane au murit şi alte 20 au fost rănite în urma unei inundaţii subite provocate de ploile puternice, în apropierea oraşului Treviso din nord-estul Italiei. Astfel de episoade, cunoscute ca inundaţii subite, sunt imprevizibile şi se pot solda cu numeroase victime. Numărul regiunilor afectate de inundaţii în Italia s-a dublat în ultimii 10 ani, ajungând de la patru la opt, a atras atenţia organizaţia ecologistă Legambiente, care a făcut apel toamna trecută la majorarea cheltuielilor pentru prevenirea acestui fenomen.

La 6 noiembrie au fost închise monumentele simbolice ale Romei - Colosseumul şi Forumul Roman -, autorităţile temându-se de ploile abundente, motiv pentru care şi elevii din capitala italiană au rămas acasă, amintește Agerpres. Prin aceeaşi situaţie trecuseră şi galeriile Uffizi din Florenţa, precum şi muzeele San Marco şi Palazzo Davanzati, care au fost închise după puternica furtună care a afectat oraşul toscan şi împrejurimile acestuia. Furtuna cu vânturi puternice, care a produs şi inundaţii, s-a soldat cu rănirea a 20 de persoane. Italia a fost afectată în lunile octombrie şi noiembrie de valuri succesive de vreme rea. Inundaţiile, creşterea nivelului apelor şi alunecările de teren au dus la moartea unui bărbat la Genova, a unei femei la Trieste (nord-est) şi a două persoane la Grosseto (centru). Peste Sicilia a trecut un mic uragan mediteranean care a provocat pagube materiale. Alte zone din Europa în care s-au înregistrat inundaţii, alunecări de teren şi vânturi puternice au fost Franţa, Portugalia, Marea Britanie, Grecia şi Bulgaria, afectate în luna octombrie de uraganul Gonzalo. India şi Nepal, ţări afectate periodic de ploi torenţiale şi revărsări de râuri, au înregistrat în 2014 situaţii catastrofale în urma inundaţiilor. Alunecările de teren şi inundaţiile sunt obişnuite în Nepal şi în Asia de Sud-Est în perioada musonică, mai ales în lunile iulie şi august, însă forţa furtunilor din perioada verii a fost mai mare decât de obicei.

În luna august, numărul persoanelor care şi-au pierdut viaţa în urma inundaţiilor din Nepal a depăşit o sută, alte 126 de persoane au fost date dispărute, iar 17.000 de familii au fost nevoite să îşi părăsească locuinţele. În India, aproape 50 de persoane şi-au pierdut viaţa în statul indian Uttar Pradesh afectat de inundaţii, în timp ce nivelurile mari ale apelor au ameninţat circa o jumătate de milion de persoane care trăiesc în zonele afectate. Ploile torenţiale şi creşterea nivelului a trei râuri în urma deschiderii unor baraje în ţara vecină Nepal au provocat inundarea a 1.500 de localităţi din nouă districte ale statului indian Uttar Pradesh, situaţie pe care guvernul local a descris-o ca „fără precedent”.

Inundaţiile care au lovit la începutul lunii septembrie nordul Indiei şi Pakistanul s-au soldat cu cel puţin 480 morţi şi peste 200.000 de persoane blocate de ape în regiunea Caşmir. Aceste zone suferă în fiecare an inundaţii masive ca urmare a ploilor aduse de sezonul musonic, dar mai ales în acest an cantităţile de apă căzute au fost extrem de mari, deşi nu s-a atins nivelul înregistrat în anul 2010.

Din cauza ploilor abundente căzute în august la Hiroshima (sud-vestul Japoniei), s-au înregistrat alunecări de teren soldate cu pierderi de vieţi omeneşti şi mari pagube materiale. Bilanţul dezastrului a indicat 39 de morţi 51 de dispăruţi şi 67 de răniţi. Precipitaţiile şi alunecările de teren au dus chiar la modificarea formei muntelui din zonă.

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: Internaţional

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro
Loading...

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate