Rețeta supraviețuirii după pensie: Un alt loc de muncă

Rețeta supraviețuirii după pensie: Un alt loc de muncă

Există foști bugetari care pentru a-și completa pensia de mizerie pe care o primesc de la stat, au ales să-și găsească de lucru și după împlinirea vârstei standard de pensionare.

Mulți dintre foștii angajați din sistemul sanitar și cel educațional aleg să-și prelungească vârsta de pensionare, speriați de nivelul scăzut al pensiei pe care ar urma să o primească. Cei care optează pentru pensie, de cele mai multe ori se reangajează în instituții private unde continuă să lucreze pentru un ban în plus.

Gheorghe Georgescu, 68 de ani, a lucrat ca asistent medical principal la Spitalul „Carol Davila” din București până în 2008 când s-a pensionat pentru limită de vârstă. După ieșirea din activitate, a continuat însă să lucreze în regim de plată cu ora la o școală sanitară de stat unde primea circa 500 de lei pe lună. „Răsplata era foarte mică, dar aveam nevoie de bani pentru a supraviețui”, explică fostul asistent medical a cărui pensie este de 1.100 de lei. Un alt motiv pentru care Gheorghe Georgescu a continuat să lucreze este acela al păstrării tonusului. „Acum, activez în serviciile de consultanță. Nu mă pot baza pe un câștig anume, sunt solicitat atunci când este nevoie de mine, însă mai beneficiez de bonuri de benzină, mai sunt chemat la tot felul de întâlniri în afara orașului unde mi se asigură cazarea și masa”, detaliază Georgescu rețeta supraviețuirii după pensie.

794 lei, pensia medie în România

Maria Apostol, 61 de ani, a fost învățătoare la o școală din București. După ieșirea din activitate i s-a oferit șansa ocupării unui post similar la o școală privată. „Am acceptat pentru că plata era foarte bună față de ce primeam la stat”, explică învățătoarea. Chiar dacă nu ar fi avut oportunitatea unui alt job în sfera privată, pensionara spune că tot ar fi trebuit să-și găsească un alt loc de muncă pentru că nu s-ar fi putut întreține cu pensia de la stat.

„Atât eu, cât și soțul meu suntem cadre didactice de o viață întreagă. Pensiile sunt mici, ca și salariile pe care le-am avut, așa că suntem condamnați să muncim în continuare”, conchide Maria Apostol.

Ce categorii de vârstnici au voie să muncească

Legislația din România permite cumularea pensiei cu salariul doar pentru persoanele care au ieșit la pensie pentru limită de vârstă. O altă categorie de pensionari care pot lucra part-time este cea a persoanelor cu handicap de gradul III. Pensionarii pe caz de boală, încadraţi în grad I sau II, nu au voie să muncească. În caz contrar, sunt puşi să restituie sumele primite cu titlul de pensie, aşa că mulţi aleg să lucreze la negru.

Nivelul pensiei medii în România este 794 de lei, potrivit statisticii oficiale, numărul pensionarilor fiind de 5.201.200 de persoane.

Ne puteți urmări și pe Google News