Republica Moldova: VLAD FILAT are statutul de ÎNVINUIT. Procesul a fost amânat pentru duminică. Rrocurorul Adriana Beţişor: „Ne consultăm şi cu un procuror DNA. Cu PROCURORUL DIN ROMÂNIA facem consultaţii, ARE MAI MULTĂ EXPERIENȚĂ”
- Cristina Mathias
- 17 octombrie 2015, 16:21
Liderul PLDM, Vlad Filat, reținut joi de CNA, trebuia să fie adus astăzi la Judecătoria Buiucani unde se va decide dacă ex-premierul va fi sau nu arestat. Procurorii cer 30 de zile de arest pentru Vlad Filat. Judecătorii decid acum dacă procesul va putea avea loc, în lipsa lui Vlad Filat. Avocatul politicianului spune că acesta se simte rău.
„Astăzi, judecătoria Buiucani a acceptat demersul apărătorilor în ce priveşte amânarea procesului pentru mâine ora 9:00 Motivul este că nu am reuşit să facem cunoştinţă cu materialele. Avem două volume de studiat. Regretăm că se repetă acelaşi scenariu din Parlament, Filat nu a avut acces la Comisia Juridică, şi nici apărătorii. Astăzi s-a încercat ca rapid să fie aplicat arestul preventiv. Am demonstrat instanţei că nu poate fi încălcat procesul. Eu sunt şeful unei echipe de avocaţi, cu mine lucrează un jurist din SUA şi altul din România. Nu putem să pregătim apărarea într-o oră.
El a depus cerere în cadrul izolatorului pentru a fie examinat de un medic. Este dreptul lui. Şi judecătoria are dreptul de a analiza dosarul fără prezenţa acestuia. Deocamdată are statul de învinuit.
Au fost anumite încălcări procedurale, în mare parte vreau să ştiţi un lucru, în Republica Moldova nu a mai avut astfel de acte de încuviinţare în privinţa unui deputat. Astfel deputaţii trebuie să fie foarte atenţi când votează scoaterea imunităţii. Unii experţi spun ca hotărârea Parlamentului trebuia să fie publicată înainte ca acesta să fie reţinut. S-a încălcat grav dreptul la apărare pentru că noi avocaţii nu am avut acces la Comisia Juridică, unde să depunem memorii şi unde Filat trebuia ascultat", a zis avocatul Igor Popa.
Procurorul Adriana Beţişor a declarat: „Solicităm arestul preventiv pentru 30 de zile. Există temei pentru arest, precum şi înscrisurile găsite în cadrul percheziţiilor. Au fost interogaţi martori, urmează să facem o investigaţie în ansamblu. Este o cauză complexă.
După ce s-a încheiat şedinţa în care a fost analizat un demers al avocatului lui Vlad Filat, Bețișor a răspuns jurnaliştilor la câteva întrebări.
Cele mai importante declaraţii
„Sunt înscrisuri care atestă aspecte, inclusiv cu companiile care au figurat în cazul fraudelor de la BEM".
Întrebată fiind ce probe s-au găsit acasă la Filat, procurorul a zis: "Au fost găsite suficiente înscrisuri pentru a ne permite nemijlocit evaluarea acestora, tangenţa cu ceea ce examinăm, cu ceea ce aţi văzut şi voi, autodenunţul care stă deja publicat. Mai mult, sunt multe alte aspecte şi temeiuri de solicitare a aplicării măsurii preventive precum potenţialele influenţări a persoanelor care urmează să le atribuim o calitate procesuală în cauza penală pe care o investigăm".
Întrebată despre audierea unor martori, Adriana Beţişor a spus: „Au fost interogaţi martori şi vor mai fi interogaţi alţii. Urmează să facem o invetigaţie în ansamblu pe fiecare aspect care prezintă importanţă pentru obiectul examinării cauzei penale. Este o cauză destul de complexă. Lucrăm un grup enorm de urmărire penală".
Fiind întrebată de statutul pe care îl are Ilan Shor, Beţişor a spus:
„Să facem o disensiune clară în ceea ce priveşte Ilan Shor. El este învinuit într-o cauză penală, acolo unde Procuratura Anticorupţie după cum foarte bine cunoaşteţi a depus demers prin care a solicitat măsura preventivă, aplicarea măsurii preventive în mod analogic şi faţă de acesta. Însă în cauza în care investigăm acum cauza Filat, respectiv dânsul are un alt statul procesual. Reieşind din faptul că legea îi permite nemijlocit ca în cazul în care o persoană care vine şi face un denunţ cu privire la o infracţiune cu privire la o infracţiune de corupţie, până ca organul de urmărire penală să afle despre aceste circumstanţe, el beneficiază de alte protecţii. În ceea ce-l privește pe Ilan Shor este învinuit pe o altă cauză penală. Facem consultaţii şi cu procurorul DNA din România venit în Moldova".
Dacă la acest caz participă cumva şi procurorul DNA venit din România, Beţişor a declarat: „Cu procurorul din România facem consultaţii, deoarece dânsa o practică mai bogată în fraudele bancare, are mai multă experienţă şi mai mulţi ani lucraţi în domeniu. Facem o consultaţie la general. Este un suport binevenit". CITEȘTE MAI MULT PE evz.md