REPARAȚIE ISTORICĂ. Liceul Militar Tudor Vladimirescu, din Craiova, va fi reînfințat după 17 ani

REPARAȚIE ISTORICĂ. Liceul Militar Tudor Vladimirescu, din Craiova, va fi reînfințat după 17 ani

Până în 1998, am avut cinci licee militare. Au rămas trei și, de anul acesta, vor fi patru. Pe lângă cel care va fi reînfințat la Craiova, mai funcționează cele de la Breaza, Câmpulung Moldovenesc și Alba Iulia. Liceul Militar de Marină din Constanța a fost desfințat și el, în aceeași zi, prin Ordinul de ministrului Apărării de pe atunci, Constantin Dudu Ionescu, în ultima sa zi de mandate, pe 16 aprilie 1998.

Prin desfințarea celor două licee militare, acum 17 ani, s-a făcut, evident, o economie, dar s-a pierdut în mare parte recrutarea multor copii talentați, dar cu posibilități materiale modeste. Iată că anul acesta se repară o nedreptate istorică făcută învățământului militar din România. Din acest an, la Craiova va fi reînființat Colegiul Naţional Militar “Tudor Vladimirescu”, cu profil matematică-informatică și predare intensivă în limba engleză. Cifra de școlarizare pentru admiterea în clasele a IX-a va fi de 120 de locuri, examenele urmând să înceapă vineri, 27 mai. Instituția va fi condusă de un comandant militar, secondat de un director adjunct, civil.

Colegiul se va înscrie pe traiectoria performanţei şcolare, ștacheta fiind deja stabilită de realizările celorlalte trei colegii naţionale militare care, în ultimii patru ani, în baza rezultatelor obţinute la examenele de Bacalaureat – unde promovabilitatea a fost de 99 la sută -  au reuşit clasarea, într-un top naţional, în primele 10 unităţi de învăţământ de profil din ţară. Colegiul „Tudor Vladimirescu” din Craiova se va afla în coordonarea Statului Major General, asemenea celor din Alba Iulia, Câmpulung Moldovenesc și Breaza. 

A fost înființat în 1881 și desfințat în 1999

Ne puteți urmări și pe Google News

Liceul militar din Craiova a fost inaugurat, în prezenţa Regelui Carol I, în anul 1885, evacuat apoi la Iaşi în timpul Primului Război Mondial și relocat în Craiova în anul 1918. De-a lungul timpului, unitatea de învățământ a fost desființată în anul 1948, reînființată 30 de ani mai târziu și închisă din nou în 1998. Școala militară a avut dascăli de prestigiu, printre care s-au numărat Luca Preda, George Pascu şi V. Mihăilescu, decorat cu ordinul „Mihai Viteazul”. În istoria sa, unitatea de învățământ a fost vizitată de Regele Carol al II-lea, prim-ministrul Armand Călinescu și generalul Constantin Pantazi, fost ministru de război.

Liceele militare printre victimele tranziției

Până în 1999, în România funcționau cinci licee militare: Liceul Militar de Marina „Alexandru Ioan Cuza” - din Constanța, Liceul Militar de Aviație „Tudor Vladimirescu”, la Craiova, Liceul Militar „Dimitrei Cantemir”, din Breaza, Liceul Militar „Mihai Viteazu”, de la Alba Iulia și Liceul Militar „Ștefan cel Mare”, din Câmpulung Moldovenesc. Din 2000, au rămas doar ultimele trei, motivul desfințării primelor două fiind acela că nu mai este necesară școlarizarea unui număr așa de mare de cadeți, întrucât Armata era în plin proces de tranziție de la o armată în care încorporarea era obligatorie pentru toți băieții de 18 ani apți medical, către una de militari profesioniști.