Cum a renăscut ARMATA japoneză în ultimii 70 de ani. La această oră este una dintre cele mai PUTERNICE din lume

Cum a renăscut ARMATA japoneză în ultimii 70 de ani. La această oră este una dintre cele mai PUTERNICE din lume

În urmă cu 75 de ani, Japonia a declanșat unul dintre cele mai devastatoare atacuri navale din istoria SUA asupra flotei de la Pearl Harbor. Între timp a reușit să-și modernizeze armata și să devină una dintre cele mai importante puteri militare ale lumii, spun experții.

Renașterea armatei japoneze are loc în ciuda prevederilor Constituției, impuse după al Doilea Război Mondial de Statele Unite, care limita forțele armate doar la scopuri defensive.

De fapt, spun analiștii, restricția pentru apărare a făcut ca armata din Japonia să fie mai puternică decât ar fi fost dacă această prevedere nu exista, scrie CNN.

„Un pilot pentru un pilot, o navă pentru o navă, Japonia poate sta umăr la umăr lângă oricine”, declară un profesor de istorie militară de la Colegiul armatei SUA, John T. Kuehn.

Ne puteți urmări și pe Google News

Japonia are un buget militar care este doar un procent din ce au alte țări, dar reușește să-și clădească o armată puternică, în timp ce dinamica de securitate din regiune se schimbă.

Kyle Mizokami, editor al blogului Japan Security Watch, spune că alianța Japoniei cu SUA este cea care face ca Țara Soarelui Răsare să fie o putere extraordinară în 2016.

„SUA și Japonia sunt cele mai apropiate două puteri militare din lume. Sunt chiar mai apropiate decât SUA și Marea Britanie”, susține Mizokami, într-un email trimis CNN.

Cele două armate se antrenează împreună, în aer, pe apă sau pe pământ, aproape săptămânal, spune expertul.

Pe de altă parte Kuehn a explicat că prezența tehnologiei americane, precum scutul antirachetă Aegis, care poate doborî rachete balistice, în dotarea armatei japoneze, este o forță greu de contracarat.

Pentru că Tokyo a trebuit să se concentreze asupra capacităților de apărare, nu a fost nevoită să cheltuiască bani pe sisteme ofensive, acum poate avea o armată mai puternică decât cea care a atacat în 7 decembrie 1941.

Forța submarinelor japoneze este un prim exemplu legat de cum funcționează acestea, spune un analist de la Universitatea din Berlin, Corey Wallace.

„Guvernul japonez, începând din 1950, a investit cu grijă în programul pentru submarine și practic și-a perfecționat nu doar tehnologia, ci și procesul de achiziție”, a spus expertul.

Spre deosebire de submarinele de atac ale forțelor navale americane, care transportă rachete pentru a ataca ținte la sol, Japonia se concentrează strict asupra mării și acest lucru le permite să păstreze costuri mai reduse.