Editura Evenimentul si Capital

A fost Regele Mihai șantajat de ruși? România lui Cristoiu

Sovieticii aveau să-i aprindă Regelui nu doar o biată țigară, ci chiar tronul și țara
Autor: | | 32 Comentarii | 18987 Vizualizari

În scurtul, dar atît de bogatul meu popas la Moscova, pe drumul de la București la Stalingrad, am zărit pe una dintre măsuțele din Ambasada noastră în Federația Rusă un cărțoi al cărui titlu m-a făcut să tresar: Prizonieri de război români în Uniunea Sovietică. Documente 1941-1956, editat de Ministerul Afacerilor Externe al României, Institutul Diplomatic Român, pe de o parte, și Agenția Arhivelor Federale ale Rusiei și Arhivele Militare de Stat ale Rusiei, pe de alta, apărut în 2013 la Monitorul Oficial. Mai întîlnisem volumul respectiv în casa unui demnitar, dar nu reușisem să pun mîna pe el. În cele peste opt sute de pagini, format mare, ale volumului, sînt reproduse documente de excepție despre una dintre cele mai dureroase realități românești din secolul al XX-lea: Prizonieratul în Uniunea Sovietică al celor căzuți prizonieri pe frontul de Est.

Prezența volumului la Ambasada României la Moscova se explica atît prin cei care căutaseră documentele – istoricii Laurențiu Constantiniu, Ilie Schipor și Vitalie Văratic – cît și prin implicarea în întreprinderea de cercetare a ambasadorului român în Federația Rusă, excelența sa Vasile Soare.

Pariul lui Stalin

Dintre toate documentele din volum mi-a sărit în ochi, chiar de la simpla răsfoire, unul de valoare excepțională pentru o preocupare a mea mai veche: De a cerceta pariul lui Stalin de la un moment dat pe Carol al II-lea pentru încheierea unui Armistițiu cu țara noastră.

Urmare a acestei preocupări, am scris Adevărata moarte a lui Carol al II-lea, inclus într-un volum de eseuri tipărit în 2011 la editura Adevărul. Bazat pe documente în exclusivitate, eseul aborda o realitate mai puțin cunoscută, dacă nu chiar deloc cunoscută din destinul lui Carol al II-lea după abdicarea din septembrie 1940: Negocierile cu Moscova, prin intermediul ambasadorului rus în Mexic, Konstantin Umanski, în vederea unui Armistițiu dintre Români și Uniunea Sovietică semnat în schimbul revenirii fostului Rege în fruntea țării.

Propunerile fostului Rege

După ce, în cadrul unei strategii abile, ambasadorul rus îi dă semnale semnificative prin soția ambasadorului ceh în Mexic, în istorica zi de 6 mai 1944, Carol al II-lea îl trimite pe Ernest Urdăreanu la ambasada Rusiei cu propuneri privind Armistițiul: Operațiunea, coordonată de Moscova, de deschidere și a variantei cu fostul rege, a fost descrisă de mine în carte amănunțit. Din cele scrise și publicate acolo, desprind în vederea republicării Propunerile Majestății Sale adresate Moscovei:

„I. Constituirea unui guvern provizoriu român în Moldova, teritoriu ocupat de trupele rusești. II. Avînd în vedere că fiul său Mihai, prizonier al nemților și al guvernului Antonescu, se găsește în imposibilitatea de a apăra interesele națiunii, regele Carol se va declara regent al României. III. Scopul guvernului astfel constituit va fi de a asigura pacea (și colaborarea internațională în viitor) cu U.R.S.S pe bazele următoare:

A. U.R.S.S. garantează integritatea teritoriului român. B. U.R.S.S. garantează regimul social existent (dinastic) în România. C. U.R.S.S. se angajează să ajute România pentru recuperarea integrală a Transilvaniei. D. Renunțarea bilaterală la pagubele de război.”

Stalin și Beria au jucat România în cel mai diabolic mod cu putință FOTO: PINTEREST

Sub semnul șantajului

Deși Konstantin Umanski, prudent, declară că va contacta Guvernul Uniunii Sovietice, părînd surprins de inițiativa lui Carol al II-lea, pe 9 iunie 1944 îl invită pe Urdăreanu la ambasadă pentru a-i transimite răspunsul dat de Moscova:

„Guvernul sovietic nu consideră ca imposibilă o colaborare cu Regele Carol. Răspunsul definitiv va fi dat de Guv. Sovietic la sfîrșitul lui Iunie sau începutul lui Iulie.” Carol al II-lea se și vede pe tron. Despre asta notam în carte: „Regele n-avea de unde să știe că, la mii de kilometri depărtare, rușii negociau și cu alte forțe autohtone, după principiul cine oferă mai mult. Cu guvernul Antonescu, căruia îi trimiseseră pe 3 iunie 1944 răspunsul al Condițiile de Armistițiu.

Cu grupul conspiratorilor – generali, comuniști, oameni ai Palatului – căruia i se impune, în noaptea de 13/14 iunie 1944, autoritatea lui Emil Bodnăraș. Cu Iuliu Maniu, care acceptă în 11 iunie 1944 Condițiile de Armistițiu așa cum le dictaseră sovieticii. Cu Gheorghe Tătărescu, care-i contactase pe ruși prin intermediul lui Eduard Beneș, tot la începutul lui iunie. Fiecăruia dintre ofertanți, Moscova îi spune să aștepte momentul potrivit, cînd va primi un răspuns. În realitate, negocierile cu o forță politică internă sînt folosite ca șantaj în relațiile cu celelalte forțe. (...) Oferta din Mexic era mană cerească pentru șantajarea lui Mihai I!”

Diversiunea din Moldova

Concomitent, ruși, lansează o Diversiune pe Frontul din Moldova: „Pe 23 iunie 1944, Mihai Antonescu expediază ambasadelor din Ankara, Lisabona, Madrid și Stockholm o Comunicare prin care cere diplomaților români să spună adevărul despre comportamentul rușilor în Moldova. Punctul 6 din lista abuzurilor rusești se referă la următoarele: «Se face propagandă pentru Regele Carol II și împotriva Regelui Mihai (...)».

Știrea primită de Carol al II-lea în Mexic își are izvorul într-o manevră rusească.

Pe frontul din Moldova, serviciile secrete ale Armatei Roșii făceau agitație pe tema Carol al II-lea – din nou Rege al României.”

Anchetați de Beria

Carol al II-lea a așteptat semnul venit de la Moscova pînă la știrea cu 23 august 1944. Atunci își dă seama c-a fost tras pe sfoară A fost vorba doar de o Manevră? Răspunsul ni-l dă documentul de senzație din cartea despre Prizonierii români în Uniunea Sovietică: „Comunicatul special al lui L.P. Beria către I.V. Stalin, cu privire la atitudinea generalilor români prizonieri de război faţă de fostul rege al României, Carol [al II-lea], marcat: Strict secret. Nr. 503/b din 24 mai 1944”.

În Mexic preocuparea rușilor față de varianta Carol al II-lea se manifestă la nivelul unui ambasador. Potrivit acestui document, varianta Carol al II-lea e luată în calcul la cel mai înalt nivel.

Lavrenti Beria e în 1944 al doilea om după Stalin ca putere în Uniunea Sovietică. Anchetarea generalilor români prizonieri în URSS e o operațiune dictată de la nivelul șefului NKVD-ului. Rezultatele Operațiunii speciale sînt comunicate nimănui altcuiva decît lui Stalin.

Le-ar fi plăcut!

Prima parte a documentului, care poate fi consultat în întregime în volumul de documente, sintetizează declarațiile generalilor români: „La 22 mai a.c., a avut loc o discuţie cu prizonierii de război români, generalii Mazarini, Lascăr, Dimitriu, Nedelea şi Brătescu, despre atitudinea lor faţă de fostul rege al României Carol [al II-lea], care trăieşte în emigraţie, precum şi despre atitudinea faţă de el a diverselor grupuri politice şi militare din România.

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: Opinii EVZ

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI
Tema zilei
19:10 DECIZIE UNANIMĂ a CEx PSD: SUSȚINERE pentru Dragnea și Dăncilă; ACCELERAREA modificărilor la Legile justiției și Coduri; CONSOLIDAREA Curții Constituționale - DOCUMENT 17:17 UPDATE - PSD pleacă la RĂZBOIUL TOTAL. SUSȚINERE UNANIMĂ pentru Dragnea, după CONDAMNARE, în LUPTA IMEDIATĂ contra Statului Paralel 17:00 Reacţie DURĂ a ICCJ după declarațiile social-democraților. Replica lui Toader: „ Să ne cunoaștem și sa ne respectăm competențele” 15:49 Protest al USR în fața biroului lui Dragnea. Ce i-au transmis liderului PSD 14:35 Orban, apel la PSD înainte de CEx. „Trebuie să aleagă între a fi FIDELI României și a fi SLUGI” 10:22 MIRCEA BADEA și CONDAMNAREA lui DRAGNEA. Reacție UIMITOARE din partea prezentatorului cu privire la șeful PSD 09:52 Pentru salvarea PSD și a guvernării, Liviu Dragnea trebuie să facă pasul înapoi! Gândul lui Ion Cristoiu 09:47 Cum putea SCĂPA DRAGNEA de CONDAMNARE. DEZVĂLUIRI de ULTIMĂ ORĂ din partea avocatului BOMBONICĂI PRODANA 09:30 Primarul PSD din Cavnic ȘTERGE PE JOS cu Dragnea: Să își dea DEMISIA din toate funcțiile deținute! 09:21 Firea a DEZVĂLUIT ce decizii va lua PSD după noua CONDAMNARE a lui DRAGNEA 09:16 ATAC ACID din interiorul PSD: Dragnea să își dea DEMISIA de la șefia Camerei Deputaților! 09:02 Cu ce argumente îl APĂRĂ Fifor pe DRAGNEA 08:57 REACȚIA lui MIHAI FIFOR la CONDAMNAREA liderului PSD. Ministrul Apărării susține că GUVERNUL îl preferă pe DRAGNEA la CONDUCERE 08:26 Sorina Matei, despre DRAGNEA și MODIFICAREA LEGILOR: „N-AI CUM CU ĂȘTIA!” 07:14 Ce se întâmplă în PSD după CONDAMNAREA lui DRAGNEA? PRIMA REACȚIE venită din VÂRFUL PARTIDULUI 22:16 Liderii PSD FAC SCUT în jurul lui Dragnea! Reacție de ULTIMĂ ORĂ din partid. Întrunire de URGENȚĂ în CEx 19:59 „Dacă nu DEMISIONEAZĂ, partidul va fi PULVERIZAT!” Ion Cristoiu anunță APOCALIPSA în PSD, după sentința lui Dragnea 19:44 EXPLOZIV - Dragnea a DEMISIONAT din TOATE FUNCȚIILE după ce a fost CONDAMNAT în 2015. Ce va face acum liderul PSD? 18:51 Băsescu, PRIMA reacție după CONDAMNAREA lui Dragnea. „ACUM!” „Pricepi că nu mai poţi administra discreţionar ţara şi trebuie să demisionezi” 11:49 SENTINȚA ICCJ pentru Liviu Dragnea: CONDAMNARE la 3 ani și 6 luni, ACHITARE pentru fals intelectual. Celelalte decizii din dosar

Articole salvate