Editura Evenimentul si Capital

Reacţiile europarlamentarilor românilor după Brexit. Preda: "Trebuie să avem în minte interesul cetăţenilor români". Buşoi: Liderii politici ai UE trebuie să facă schimbări profunde la nivelul instituțiilor europene

Autor: | | 2 Comentarii | 239 Vizualizari

Marea Britanie va ieşi din Uniunea Europeană, au decis cetăţenii britanici urmare a unui referendum care a avut loc ieri.

Europarlamentarul Cristian Preda a declarat că prioritatea României în perioada următoare, în contextul în care Marea Britanie va părăsi Uniunea Europeană, va fi grija pentru cetăţenii români care se află în Regatul Unit, dar şi pentru cei care vor să meargă acolo la muncă sau studii.

”Cred că în negocierile pe care le vom avea cu Marea Britanie va trebui să avem în minte foarte clar şi situaţia românilor care sunt în acest moment în Regatul Unit şi, respectiv, situaţia celor care doresc să meargă să muncească acolo. Ieşirea Marii Britanii nu va cenzura aspiraţiile, nu va opri dorinţele altor cetăţeni români de a merge şi de a munci, eventual de a trăi, în Marea Britanie. Trebuie să fim atenţi la aceste două categorii şi să obţinem maximum din negocieri. De pildă, în negocierea apartenenţei Marii Britanii la piaţa unică, în tot ceea ce înseamnă condiţiile de şedere, condiţiile de studiu, de instalare în Marea Britanie. Aspectele legale, juridice sunt foarte numeroaseşi cred că trebuie să avem în minte interesul cetăţenilor români”, a spus Cristian Preda, citat de Mediafax.

Europarlamentarul spune că una dintre consecinţele directe pentru România ale ieşirii Regatului Unit din UE va fi că ţara noastră va prelua mai devreme preşedinţia Uniunii. ”Pentru România există o consecinţă instituţională foarte clară şi anume aceea că va trebui foarte probabil să asigurăm preşedinţia Uniunii Europene mai devreme decât era prevăzut. Probabil că va trebui să asumăm mai devreme această preşedinţie pentru că britanicii trebuiau să prezideze Consiliului Uniunii în a doua jumătate a anului 2017, ori în acest moment este cu totul exclus ca acest lucru să se mai întâmple, nu poate conduce Uniunea Europeană o ţară care îşi negociază ieşirea”, a  spus Cristian Preda.

În ceea ce priveşte impactul asupra celorlate state membre, Preda a spus că referendumul din Marea Britanie ”se vede foarte prost”.

”Se vede foarte prost de la Bruxelles, se vede foarte prost şi din celelalte 27 de capitale europene pentru că şi celelalte 27 de capitale şi Bruxelles-ul au susţinut tabăra remain, tabăra celor care doreau rămânerea Marii Britanii. Şi sigur că vedem în victoria Brexit o înfrângere. Însă cred că în acest moment trebuie să fim calmi şi să avem curajul să găsim împreună o soluţie pentru ca ieşirea Marii Britanii să rămână un fenomen izolat, nefericit, dar izolat”, a mai spus europarlamentarul Cristian Preda.

Potrivit unui comunicat de presă, Cristian Buşoi a afirmat că liderii politici ai UE trebuie să facă schimbări profunde la nivelul instituţiilor europene.

"

Liderii UE nu mai pot sta cu capul în nisip ca struțul. Liderii UE trebuie să le arate cetățenilor că sunt prezenți, că sunt hotărâți să țină Europa unită, trebuie să le garanteze cetățenilor stabilitate și, poate cel mai important, trebuie să își asculte cetățenii. Dacă liderii UE nu vor reuși să comunice cu proprii cetățeni, vor fi cu siguranță și alte exit-uri. Este un moment pe care partidele extremiste din Uniunea Europeană îl vor exploata la maximum. Nu mai reprezintă un secret pentru nimeni că, după criza economică și criza imigranților, cetățenii europeni nu mai au încredere în UE. Iar votul britanicilor este un semnal pentru cât de rău este percepută UE", a spus Cristian Buşoi.

 Brexitul este "un un act de automutilare politică şi economică pentru Marea Britanie", în urma căruia România pierde "un aliat-cheie în politica la Răsărit al UE şi în materie de afinităţi transatlantice", a declarat pentru Mediafax şi europarlamentarul S&D Sorin Moisă.

"Marea Britanie este una din ţările care au influenţat enorm destinul politic al omenirii şi civilizaţia occidentală. Faptul că a ales să iasă din UE este un vot de neîncredere în UE cu consecinţe negative la nivel planetar. Din păcate este şi un act de automutilare politică şi economică pentru Marea Britanie, un moment de orbire colectivă. De astăzi trebuie să reînceapă munca de salvare prin reinventare a UE", a spus Moisă, membru al Comisiei pentru comerţ internaţional a Parlamentului European.

În urma Brexitului, "România pierde un aliat-cheie în politica la răsărit al UE şi în materie de afinităţi transatlantice", crede Moisă.

"România va trebui să găsească, devenită al şaselea stat membru ca mărime din UE, modalităţile optime de a-i proteja pe românii din Marea Britanie", a mai spus, pentru MEDIAFAX, europarlamentarul S&D Sorin Moisă.

 Europarlamentarul Victor Negrescu a scris, vineri, pe Facebook, că reacţiile lui la rezultatul referendumului din Marea Britanie sunt revoltă, dezamăgire şi determinare, susţinând că este timpul ca Estul Europei şi mai ales România să preia un rol de leadership în consolidarea UE.

”Revoltă, dezamăgire şi determinare - sunt reacţiile mele la rezultatul referendumului din Marea Britanie. Revoltă pentru că un grup de populişti şi extremişti au reuşit să manipuleze dezbaterea publică din Marea Britanie şi să convingă o majoritate a britanicilor că UE este cauza tuturor problemelor din economia şi societatea lor, ignorând beneficiile evidente ale apartenenţei la Uniune. Dezamăgire pentru că unitatea şi viitorul proiectului european suferă acum o lovitură îngrozitoare. Ceea ce înseamnă că prosperitatea Europei, securitatea noastră comună, lupta împotriva sărăciei şi inegalităţilor în UE sunt acum puternic ameninţate. Determinare pentru că am decis să lupt în continuare pentru drepturile cetăţenilor români în Marea Britanie şi în Uniunea Europeană! Este timpul ca Estul Europei şi mai ales România să preia un rol de leadership în consolidarea UE şi deschiderea sa către cetăţeni”, a scris Victor Negrescu (PSD) pe Facebook.

El a mai afirmat că o prioritate pentru România este să lupta pentru viziunea proprie privind politica Europei, precum dreptul la mobilitatea forţei de muncă, politica de coeziune sau apărarea frontierelor de Est.

Pagina 1 din 2


Tag-uri:

Alte articole din categoria: Politica

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate