Reacţiile europarlamentarilor românilor după Brexit. Preda: "Trebuie să avem în minte interesul cetăţenilor români"

Reacţiile europarlamentarilor românilor după Brexit. Preda: "Trebuie să avem în minte interesul cetăţenilor români"

Marea Britanie va ieşi din Uniunea Europeană, au decis cetăţenii britanici urmare a unui referendum care a avut loc ieri.

Europarlamentarul Cristian Preda a declarat că prioritatea României în perioada următoare, în contextul în care Marea Britanie va părăsi Uniunea Europeană, va fi grija pentru cetăţenii români care se află în Regatul Unit, dar şi pentru cei care vor să meargă acolo la muncă sau studii.

”Cred că în negocierile pe care le vom avea cu Marea Britanie va trebui să avem în minte foarte clar şi situaţia românilor care sunt în acest moment în Regatul Unit şi, respectiv, situaţia celor care doresc să meargă să muncească acolo. Ieşirea Marii Britanii nu va cenzura aspiraţiile, nu va opri dorinţele altor cetăţeni români de a merge şi de a munci, eventual de a trăi, în Marea Britanie. Trebuie să fim atenţi la aceste două categorii şi să obţinem maximum din negocieri. De pildă, în negocierea apartenenţei Marii Britanii la piaţa unică, în tot ceea ce înseamnă condiţiile de şedere, condiţiile de studiu, de instalare în Marea Britanie. Aspectele legale, juridice sunt foarte numeroaseşi cred că trebuie să avem în minte interesul cetăţenilor români”, a spus Cristian Preda, citat de Mediafax.

Europarlamentarul spune că una dintre consecinţele directe pentru România ale ieşirii Regatului Unit din UE va fi că ţara noastră va prelua mai devreme preşedinţia Uniunii. ”Pentru România există o consecinţă instituţională foarte clară şi anume aceea că va trebui foarte probabil să asigurăm preşedinţia Uniunii Europene mai devreme decât era prevăzut. Probabil că va trebui să asumăm mai devreme această preşedinţie pentru că britanicii trebuiau să prezideze Consiliului Uniunii în a doua jumătate a anului 2017, ori în acest moment este cu totul exclus ca acest lucru să se mai întâmple, nu poate conduce Uniunea Europeană o ţară care îşi negociază ieşirea”, a  spus Cristian Preda.

În ceea ce priveşte impactul asupra celorlate state membre, Preda a spus că referendumul din Marea Britanie ”se vede foarte prost”.

”Se vede foarte prost de la Bruxelles, se vede foarte prost şi din celelalte 27 de capitale europene pentru că şi celelalte 27 de capitale şi Bruxelles-ul au susţinut tabăra remain, tabăra celor care doreau rămânerea Marii Britanii. Şi sigur că vedem în victoria Brexit o înfrângere. Însă cred că în acest moment trebuie să fim calmi şi să avem curajul să găsim împreună o soluţie pentru ca ieşirea Marii Britanii să rămână un fenomen izolat, nefericit, dar izolat”, a mai spus europarlamentarul Cristian Preda.

 Brexitul este "un un act de automutilare politică şi economică pentru Marea Britanie", în urma căruia România pierde "un aliat-cheie în politica la Răsărit al UE şi în materie de afinităţi transatlantice", a declarat pentru Mediafax şi europarlamentarul S&D Sorin Moisă.

"Marea Britanie este una din ţările care au influenţat enorm destinul politic al omenirii şi civilizaţia occidentală. Faptul că a ales să iasă din UE este un vot de neîncredere în UE cu consecinţe negative la nivel planetar. Din păcate este şi un act de automutilare politică şi economică pentru Marea Britanie, un moment de orbire colectivă. De astăzi trebuie să reînceapă munca de salvare prin reinventare a UE", a spus Moisă, membru al Comisiei pentru comerţ internaţional a Parlamentului European.

În urma Brexitului, "România pierde un aliat-cheie în politica la răsărit al UE şi în materie de afinităţi transatlantice", crede Moisă.

"România va trebui să găsească, devenită al şaselea stat membru ca mărime din UE, modalităţile optime de a-i proteja pe românii din Marea Britanie", a mai spus, pentru MEDIAFAX, europarlamentarul S&D Sorin Moisă.

 Europarlamentarul Victor Negrescu a scris, vineri, pe Facebook, că reacţiile lui la rezultatul referendumului din Marea Britanie sunt revoltă, dezamăgire şi determinare, susţinând că este timpul ca Estul Europei şi mai ales România să preia un rol de leadership în consolidarea UE.

”Revoltă, dezamăgire şi determinare - sunt reacţiile mele la rezultatul referendumului din Marea Britanie. Revoltă pentru că un grup de populişti şi extremişti au reuşit să manipuleze dezbaterea publică din Marea Britanie şi să convingă o majoritate a britanicilor că UE este cauza tuturor problemelor din economia şi societatea lor, ignorând beneficiile evidente ale apartenenţei la Uniune. Dezamăgire pentru că unitatea şi viitorul proiectului european suferă acum o lovitură îngrozitoare. Ceea ce înseamnă că prosperitatea Europei, securitatea noastră comună, lupta împotriva sărăciei şi inegalităţilor în UE sunt acum puternic ameninţate. Determinare pentru că am decis să lupt în continuare pentru drepturile cetăţenilor români în Marea Britanie şi în Uniunea Europeană! Este timpul ca Estul Europei şi mai ales România să preia un rol de leadership în consolidarea UE şi deschiderea sa către cetăţeni”, a scris Victor Negrescu (PSD) pe Facebook.

El a mai afirmat că o prioritate pentru România este să lupta pentru viziunea proprie privind politica Europei, precum dreptul la mobilitatea forţei de muncă, politica de coeziune sau apărarea frontierelor de Est.

”Statul român trebuie să se implice pentru apărarea drepturilor românilor împotriva schimbărilor legislative ce cu siguranţă vor avea loc. Dreptul la muncă şi drepturile sociale trebuie menţinute pentru românii din Regatul Unit!”, a adăugat europarlamentarul.

 Europarlamentarul Norica Nicolai a declarat, vineri, pentru MEDIAFAX că Marea Britanie va pierde cel mai mult în urma părăsirii familiei europene, nu Uniunea, iar românii care se află acum cu forme legale în Regatul Unit nu vor avea de suferit.

”Sigur, există o îngrijorare şi asta generată de efectul de contagiune al Brexitului, dar nu sunt foarte multe îngrijorări pentru că Tratatul prevede posibilitatea de retragere. Cu siguranţă, Uniunea nu cred că va avea prea mult de suferit, mai mult Marea Britanie: pe pierderea liberului schimb în Uniunea Europeană, pe structura economică, pe exporturi, City-ul londonez riscă să piardă în favoarea Frankfurt-ului, o serie de instituţii europene urmează să-şi relocheze sediul din Marea Britanie, cetăţenii vor avea de pierdut”, este de părere Norica Nicolai.

În ceea ce priveşte consecinţele pentru ţara noastră, Nicolai spune că românii din Marea Britanie nu vor avea de suferit. ”Pentru România consecinţele sunt identice cu cele pe care le poate avea Uniunea Europeană. Chestiunea forţei de muncă româneşti în Marea Britanie se va reglementa în timp, nu va fi un impact imediat. Să nu se aştepte nimeni ca muncitorii români care lucrează cu forme legale să părăsească Marea Britanie. Este o lecţie pe care liderii politici şi europeni şi nu numai au primit-o şi din care trebuie să înveţe ceva”, a mai spus europarlamentarul.

Întrebată dacă ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană ar putea avea un efect de domino în contextul în care partidele eurosceptice din ţări precum Franţa, Italia sau Olanda au început să ceară referendumuri de părăsire a Uniunii, Norica Nicolai este optimistă. ”Categoric nu! Marea Britanie nu a fost foarte legată de nucleul dur valoric al Uniunii Europene. Nu a acceptat niciodată zona euro, a avut întotdeauna rezerve la foarte multe din directive, le-a şi formulat, perioade de tranziţie foarte mari - să ne amintim că le-au trebuit peste şapte ani ca să accepte libera circulaţie a forţei de muncă, chestiune care ne afectează pe noi românii în mod direct. Cu siguranţă, cântărind beneficiile Uniunii Europene ele sunt mult mai mari pentru toate statele decât despărţirea. Regatul Unit va fi o ţară care rămâne singură şi va trebui să facă faţă singură provocărilor, inclusiv globalizării şi a ascensiunii multinaţionalelor. Este o ţară mult mai vulnerabilă decât o Uniune care acţionează ca un bloc”, a concluzionat europarlamentarul Norica Nicolai.

 Europarlamentarul Cătălin Ivan (PSD) a susţinut că ziua de vineri este una tristă pentru Europa şi o zi cu consecinţe catastrofale pentru Marea Britanie, afirmând că urmează o perioadă lungă de decizii importante, căutari, negocieri, presiuni, din care UE va trebui sa iasă mai puternică.

”Avem în dimineaţa asta imaginea clară a pericolului pe care politicieni populişti îl reprezintă pentru destinul unei naţiuni. O zi tristă pentru Europa. O zi cu consecinţe catastrofale pentru Marea Britanie. O zi neagră chiar şi pentru democraţie”, a scris pe Facebook europarlamentarul Cătălin Ivan.

El a mai afirmat că Uniunea Europeană nu va mai fi aceeaşi de acum înainte, ci va trebui să fie mai puternică, în condiţiile în care va supravieţui valului extremist, naţionalist, xenofobic ce va urma plecării Marii Britanii.

”Urmează o perioadă lungă de decizii importante, căutari, negocieri, presiuni, din care Uniunea Europeană va trebui sa iasă mai puternică”, a adăugat Ivan.

 

Ne puteți urmări și pe Google News