Războiul Su-și - bătălia sunniți-șiiți – faza pe atacuri cu rachetă balistică a rebelilor hutiți din Yemen, înarmați de Iran, împotriva Arabiei Saudite | PULSUL PLANETEI

Războiul Su-și - bătălia sunniți-șiiți – faza pe atacuri cu rachetă balistică a rebelilor hutiți din Yemen, înarmați de Iran, împotriva Arabiei Saudite | PULSUL PLANETEI

În ajunul sosirii președintelui american Donald Trump la Ryad, în capitala Arabiei Saudite, rebelii hutiți din Yemen, musulmani șiiți susținuți de către Iran împotriva Consiliului de Cooperare al Golfului, a monarhiilor sunnite, condus de Arabia Saudită, au tras o rachetă balistică cu rază lungă de acțiune de tip Volcano 2 către capitala vecinului din Nord.

 Tirul s-a produs ca reacție la bombardarea de către coaliția internațională condusă de saudiți a capitalei Sanaa, cotropită și controlată de rebeli hotiți încă din 2014, împreună cu teritorii extinse din Yemen.

Ca în precedentele lansări de rachete balistice, și de această dată Arabia Saudită, cea mai puternic înarmată dintre țările sunnite, a interceptat tirul. Însă marea descoperire este aceea a bătăii rachetei balistice, a lungimii tirului care, de această dată a adus lovitura interceptată la 180 km sud-vest de Ryad, reușind să parcurgă cea mai lungă traiectorie și să ajungă cel mai aproape de capitala Arabiei Saudite din toate tirurile anterioare, sporind preocuparea în legătură cu forța scutului antirachetă și antiaerian saudit și cu creșterea de capabilități balistice ale Yemenului prin transfer din Iran, respectiv cu perspectiva ca, la un moment dat, aceste rachete chiar să lovească orașul Ryad.

Hutiții au recunoscut tirul și au revendicat lovitura ratată, interceptată de către saudiți, însă întreprindereaa anunță noi tiruri viitoare către capitală și teritoriul saudit care ar putea să nu mai fie interceptate și să atingă ținta în Ryad. Până la nivelul lunii aprilie, rebelii hutiți au tras nu mai puțin de 47 847 rachete către teritoriul saudit între care 48 rachete balistice până în prezent, începând cu martie 2015, atunci când a izbucnit războiul în Yemen iar hutiții împreună cu militarii loiali fostului președinte Saleh, au preluat capitala și au instalat o guvernare nerecunoscută. Tirurile au dus la uciderea a cel puțin 130 de militari și civili din sudul Arabiei Saudite, potrivit raportului generalului Ahmed Assiri, purtătorul de cuvânt al coaliției arabe.

Ne puteți urmări și pe Google News

Războiul din Yemen, acolo unde Iranul a lăsat mănușile și s-a implicat direct și deschis prin livrare de arme către hutiți, a făcut déjà peste 8 000 de morți și peste 45 000 răniți din martie 2015. Efectele indirecte ale războiului asupra civililor sunt foarte importante, potrivit ONU, 19 milioane de persoane sunt pradă foametei extreme, respectiv peste 60% din populație.

Vizita președintelui american la Ryad vine să marcheze un nou avertisment global la adresa Iranului, implicat în celebra dispută suniți – șiiți pe care a ridicat-o la nivelul Războiului Sfânt, în încercarea de a destabiliza lumea arabă. Perși de origine, iranienii șiiți mai susțin o componentă revoluționară împotriva monarhiilor sunnite, încercând să exporte revoluția islamică și să înlăture formulele de monarhii absolute din Golf, cu precădere regimul wahabit al Casei Saud, care conduce statul constituit pe pământurile sfinte ale Islamului, ce conține leagănul nașterii Profetului Mahomed și cele mai importante localități ale vieții sale, Mecca și Medina

. Implicarea Iranului în peninsula arabă se traduce în susținerea minorității șiite din statele arabe – însă chiar majoritate în Bahrein, de exemplu, unde s-a încercat răsturnarea revoluționară inspirată de Teheran și lansată de Hezbollah, miliția șiită pro-iraniană din Liban, a monarhiei al Khalifa. Însă implicările agresive și violente iraniene se întind pe tot cuprinsul Orientului Mijlociu, iar ciocnirile se extind și la nivelul Golfului Persic, și pe regiunea strâmtorii Hormuz până la Bab El Mandeb, la intrarea în Marea Roșie. Ele se petrec între vase iraniene și navele marinei statelor litorale, dar și cu marina SUA, chiar în Golful Persic, acolo unde nu rareori mișcările agresive ale Gardienilor Revoluției Islamice amenință integritatea vaselor americane și tensionează lucrurile până la explozie.

Cu recenta afacere pe care urmează să o perfecteze Donald Trump la Ryad, transfer de armament în valoare de 100 miliarde de dolari, Arabia Saudită își va consolida poziția de cea mai bine echipată armată din Orientul Mijlociu după Israel, dar și de rival absolut și bine plasat tehnologic în fața Iranului. De altfel, una dintre înțelegerile despre care vorbesc analiștii, este aceea de obținere a dobândirii armei atomice odată ce Teheranul va avea acces la această armă, iar Arabia Saudită are contacte constante și aprofundate cu Pakistanul pe această direcție. Dezvoltarea rachetelor balistice și eventuala nuclearizare a Orientului Mijlociu ar fi ultimele ingrediente pentru a arunca în aer regiunea și lumea întreagă, déjà răvășită de efectul războaielor cu armamente convenționale.