Războiul FEMEILOR pentru scaunul de PREMIER al Marii Britanii. Cine sunt cele două candidate: între ISLAM și CREȘTINISM

Războiul FEMEILOR pentru scaunul de PREMIER al Marii Britanii. Cine sunt cele două candidate: între ISLAM și CREȘTINISM

Viitorul premier al Marii Britanii va fi o femeie, a doua din istorie, după Margaret Thatcher. Parlamentarii Partidului Conservator, de guvernământ, au desemnat prin vot două femei, care se vor lupta pentru postul de prim-ministru. Viitoarea șefă a Cabinetului de la Londra va avea misiunea de a activa Articolul 50 din Tratatul de la Lisabona și de a negocia ieșirea țării din Uniunea Europeană.

Pentru funcția de premier se luptă două femei foarte diferite. Iată-le prezentate în cele ce urmează:

Urmașa lui Thatcher – exponenta dreptei tradiționale creștine

Andrea Leadsom, ministru de stat al Energiei, este o fostă bancheră în City și una dintre cele mai vocale reprezentante ale taberei „Leave”, care a manifestat pentru ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană.

Ne puteți urmări și pe Google News

Într-o conferință de presă, pe 7 iulie, ea a pledat pentru „prosperitate, nu austeritate” și a cerut „proscrierea pesimiștilor”, care au cântat prohodul economiei britanice, imediat după Brexit, arătând că aceasta a rămas stabilă.

Deși Leadsom este puțin cunoscută printre alegătorii de rând, fervoarea ei pro-Brexit și referințele excelente pe care le are, în urma activității ei în City i-au atras respectul conservatorilor.

Este o sceptică față de propaganda încălzirii globale, militând împotriva subvenționării fermelor eoliene, cerând ca piața să fie aceea care decide opțiunile energetice. Când a fost numită ministru al Energiei, întrebarea ei adresată oficialilor din instituție a făcut vâlvă:

„Este reală schimbarea climatică?”

Rivalii au acuzat-o pentru faptul că a recurs la companii off-shore, pentru a reduce – în mod legal – taxele de moștenire.

În vârstă de 53 de ani, Andrea Leadsom este o creștină devotată și o familistă convinsă. Toate weekendurile și le petrece la țară, alături de familie și spune că nimic nu o relaxează decât să gătească pentru soțul ei și pentru cei trei copii ai lor.

A fost unul dintre cei cinci parlamentari conservatori care nu au votat pentru legalizarea căsătoriilor homosexuale și a promis că, dacă va fi aleasă, va solicita un nou vot pentru re-legalizarea vânătorii de vulpi, unul dintre cele mai tradiționale sporturi britanice.

Leadsom, care nu a mai fost până acum ministru și a devenit membră a Parlamentului abia acum șase ani, declară că se dorește a fi o continuatoare a lui Margaret Thatcher.

Iată ce declara pentru Sunday Telegraph:

„Ca persoană, a fost întotdeauna amabilă și politicoasă, iar ca lider a fost de oțel și hotărâtă. Cred că este combinația ideală și îmi place să cred că așa sunt și eu.”

Ea a promis că, dacă va ajunge prim-ministru, va activa imediat Articolul 50, care declanșează procedurile de scoatere a țării din Uniunea Europeană, programate să dureze timp de doi ani.

Leadsom este împotriva libertății absolute de circulație, însă a promis că drepturile și privilegiile cetățenilor UE care locuiesc acum în Marea Britannie nu vor fi atinse.

Admiratoare a Sharia și partizană a Rămânerii în UE

Theresa May, ocupă funcția de Home Secretary (echivalentul ministrului de Interne în alte țări) de șase ani. Este un oponent al imigrației, deși a militat – discret – în favoarea Rămânerii în UE.

Politiciana de 59 de ani a încercat să facă o echilibristică abilă între a rămâne fidelă lui David Cameron și taberei pro-UE, și a le oferi satisfacție și conservatorilor care doreau ieșirea din UE și acțiuni ferme împotriva imigrației.

May a tăiat din drepturile sindicatelor din Poliție și a autorizat mesajele publicitare prin care britanicii care cunoșteau un imigrant ilegal erau încurajați să sune la un telefon verde.

Cu toate acestea, ea este autoarea unei declarații care a șocat, cu atât mai mult cu cât venea din partea șefului Internelor. În legătură cu existența celor peste 100 (!) de tribunale islamice, nerecunoscute de Justiția britanică, și care aplică legea Sharia, ea afirma în mai:

„Mulți britanici de diferite credințe urmează coduri religioase și au numeroase beneficii datorită îndrumării pe care acestea le oferă.”

Theresa May pare favorită în acest moment să câștige cursa, pentru a deveni a doua femeie-premier din istoria Marii Britanii, după Margaret Thatcher.

Și ea pledează pentru o politică de mână forte. Săptămâna trecută, când și-a anunțat candidatura, ea a declarat:

„După referendumul de săptămâna trecută, țara noastră are nevoie de o conducere puternică, pentru a ne conduce prin această perioadă de incertitudine economică și politică.”

În ciuda faptului că a militat pentru Rămânerea în UE, ea a fost tranșantă: „Brexit înseamnă Brexit”, însă nu intenționează activarea Articolului 50 înainte de sfârșitul anului.

Theresa May este faimoasă pentru pantofii ei care imită blana de leopard. Este măritată cu bancherul Phillip May, din 1980, dar nu au copii. Pasiunile ei declarate sunt plimbările și gătitul.