Război pe conducerea spitalelor

Război pe conducerea spitalelor

Este în plină derulare concursul pentru șefi a Institutului Ana Aslan, după ce abia s-a terminat cel pentru Spitalul Floreasca. Însă, coincidență, la ambele concursuri contracandidații managerilor în funcție au fost respinși pe chichițe birocratice, nu pe proiecte! Iar deciziile sunt semnate de aceeași inspectoare din Ministerul Sănătății. Acum se pregătește concursul de la Institutul Fundeni, unde deja se petrec lucruri cel puțin ciudate

Posturile de manager de la marile spitale girate de Ministerul Sănătății sunt scoase, rând pe rând, la concurs, dar lupta nu se dă așa cum ne-am putea închipui, pe concepte de management, ci contracandidații sunt excluși pe motiv de chichițe birocratice! Spre exemplu concursul pentru șefia Institutului Ana Aslan, care se ridică serioase semne de întrebare.

În luptă s-au înscris două doctorițe, dr.Violeta Manasi (foto medalion, care a mai fost manager al Spitalului de psihiatrie Titan din Capitală) și dr. Anca-Elena Ștefan (actual manager al Ana Aslan).

Dată fiind pregătirea celor două doamne, ai crede că cel mai bun proiect de management va câștiga. Ei, bine, nu!

Ne puteți urmări și pe Google News

Proba „Dosarul”

Dr. Manasi a fost exclusă, din start, pe un motiv incredibil: ar fi avut dosarul „incomplet și nerespectând prevederile Ordinului ministrului sănătății nr.1520/2016”, după cum se arată în anunțul din 31 octombrie 2017, semnat de secretarul Comisiei, dr. Sorana Lixandru-Dohotariu. Fără vreo explicație despre ce acte lipsesc sau ce reguli a încălcat. Doctorița „respinsă” a povestit, în exclusivitate pentru EVZ, că întreg procesul de înregistrare a fost dubios. Medicul s-a prezentat cu dosarul la registratură, unde un angajat i l-a verificat, i-a spus că este complet și i l-a acceptat. Însă, în momentul în care dr. Manasi i-a cerut să îi dea semnătură de primire, angajatul i-a pus dosarul înregistrat în brațe și a trimis-o la serviciul RUNOS, spunându-i că el „n-are competențe”.

Plimbată între birouri

„Aș fi putut să plec acasă cu dosarul gata înregistrat! Am intrat în biroul RUNOS unde s-a făcut din nou verificarea documentelor de către angajat resurse umane – dna. Ivan Adriana. (...) La finalul verificării am solicitat și aici o semnătură de primire și constatare, dar am primit același răspuns: „Nu am atribuții”. După care am însoțit-o pe dna Ivan la registratură ca să lase dosarul la același domn care mă trimisese la ea. Am fost asigurată verbal că dosarul va fi predat, a doua zi, comisiei de concurs”, a spus dr. Manasi.

Contestația respinsă și ea fără explicații

Numai că, a doua zi, pe 31 octombrie, Comisia de concurs anunța că i-a respins dosarul care ar fi fost incomplet! Dar semnatara deciziei, secretarul Sorana Lixandru- Dohotariu, nu explică și ce acte lipseau din dosar!

Dr. Manasi a făcut, imediat, contestație, dar pe pe 1 noiembrie, Comisia de analiză a contestațiilor (semnează secretar Vlad Daniela), i-o respinge. Și nici de data asta nu se spun motivele deciziei!

Notăm și că, în afara de semnatarele celor două decizii de respingere, nu se știe cine face parte din aceste comisii. În acest moment, actualul manager nu mai are contracandidat, așa că își va prezenta liniștită proiectul de management luni, 6 noiembrie. Dr. Manasi nu mai are dreptul legal să le ceară explicații. Poate doar să coteste concursul în instanță.

Comisiile incriminate tac mâlc

EVZ a solicitat, oficial, comisiilor de concurs și contestație implicate în concursul pentru postul de manager de la Institutul Ana Aslan să explice:

● Cum de a fost posibil ca un dosar să fie înregistrat fără a fi complet (dacă e să dăm crezare deciziei comisiei de concurs)? ● Ce acte lipseau din dosarul doctoriței Violeta Manasi? ● Care sunt motivele pentru care i-a fost respinsă contestația? ● Care e componența celor două comisii? Nu am primit răspuns, deși am amânat închiderea ediției cu o oră, iar în solicitare explicasem că avem un deadline care trebuie respectat și că explicațiile sunt extrem de importante, dat fiind faptul că vorba de un concurs în desfășurare.

Aceeași inspectoare a aplicat „modelul” și la Concursul de la Spitalul Floreasca

Cazul Violetei Manasi pare o copie la indigo după cel al lui Ranko Szuhanek, despre care EVZ a scris în luna septembrie. Szuhanek, candidat la funcția de manager al Spitalului Floreasca, este fost manager al Institutului de Cardiologie din Timișoara, doctor în management spitalicesc, care a inventat o matrice de calcul a riscului în sistemul sanitar. Dublu Campion European la șah și vorbitor a 9 limbi, el a fost respins la „proba dosare”, pentru că pe adeverința sa medicală standard, emisă de medicul de familie, nu scria că este „apt”, ci că e„clinic sănătos”. Coincidență sau nu, semnatara deciziei de respingere a fost tot dr. Sorana Lixandru-Dohotariu, care acum aplică „modelul” la Ana Aslan. Szuhanek a dat în judecată Spitalul Floreasca. „Totul a fost trucat și la mine și la doamna Manasi, miza fiind să ajungă în funcție persoana dorită. (...) E al doilea caz care „se rezolvă” într-o manieră mafiotă: se resping persoanele nedorite, cu aceeași secretară în Comisia de Concurs. (...) Pe de altă parte, problematic e și că aceste comisii nu au competențe în managementul spitalicesc și este, până la urmă, vina Ministerului că numește astfel de comisii”, a declarat, Ranko Szuhanek, pentru EVZ, pentru EVZ

Se pregătește Institutul Fundeni

Câțiva angajați ai Institutului Fundeni din București ne-au atras atenția și asupra concursului pentru postul de manager din uriașul spital. Ei ne-au spus că, în urmă cu trei zile, a venit în vizită prin Fundeni generalul Ioan Sârbu, care s-ar fi plimbat prin saloane și s-ar fi arătat tare nemulțumit de cum stau lucrurile. Ba mai mult, el le-a spus unor angajați că este viitorul manager și că „va rezolva” situația. O antepronunțare, pentru că abia luni, 6 noiembrie, se încheie perioada de depunere de dosare. Generalul e un personaj celebru în presa românească, care a relatat, în ultimii 10 de ani, modul dubios în care acesta a ajuns din simplu brancardier să fie general și șef la Spitalul Militar, dar și despre modul în care a scos forțat la pensie toate somitățile medicale din instituția militară.