Putin a mai făcut un PAS ISTORIC SPRE un CONFLICT NUCLEAR cu SUA. Decretul incredibil A FOST SEMNAT, iar Pentagonul a reacţionat imediat: “Rusia a început DANSUL RĂZBOIULUI”

Putin a mai făcut un PAS ISTORIC SPRE un CONFLICT NUCLEAR cu SUA. Decretul incredibil A FOST SEMNAT, iar Pentagonul a reacţionat imediat: “Rusia a început DANSUL RĂZBOIULUI”

Putin a mai făcut un pas istoric spre un conflict nuclear cu SUA.

Putin a semnat luni un decret luni pentru a suspenda un acord cu Statele Unite privind eliminarea plutoniului folosit în scopuri militare. Acest gest al preşedintelui Rusiei este interpretat de specialiştii militari ca fiind încă un semn de înrăutățire a relațiilor între cele două state.

Acordul semnat în 2000, a intrat în vigoare în 2010, dar a fost suspendat din cauza “apariției unei amenințări la adresa stabilității strategice și ca rezultat al unor acțiuni neprietenoase ale SUA față de Federația Rusă”, confor celor arătate în decretul istoric.

Această manevră a Rusiei vine în contextul în care, săptămâna trecută, şeful Pentagonului, Ashton Carter, critica investițiile Rusiei în "noile arme nucleare". În plus, oficialul american acuza Rusia de un "dans al războiului", conform publicației 20Minutes.

Ne puteți urmări și pe Google News

După anexarea Crimeii, Vladimir Putin a declarat că este pregătit să utilizeze arme nucleare în timpul operațiunilor, iar administraţia de la Moscova este suspectată că a testat o rachetă de croazieră, încălcând Tratatul forțelor nucleare intermediare (INF) din 1987.

SUA au răspuns Rusiei cu un mesaj istoric

Secretarul american al Apărării, Ashton Carter, s-a referit lunea trecută la menținerea posibilității conform căreia SUA ar trage prima oară cu arme nucleare. "Este politica noastră de multă vreme și face parte din planurile noastre de viitor", a declarat  acesta la un centru de cercetări atomice din New Mexico.

În acest context, au apărut şi unele zvonuri care indică faptul că președintele american, Barack Obama, ar intenționa să facă o declarație de renunțare la prima lovitură. De altfel, în 2009, liderul de la Casa Albă a menționat atașamentul său la o lume fără arme nucleare.

Chestiunea primei lovituri nucleare a fost prezentă şi la prima dezbatere televizată, la care au participat candidații la Casa Albă Hillary Clinton și Donald Trump.  Niciunul nu a oferit un răspuns clar, chestiunea fiind prea delicată în cursa pentru voturile pentru alegerile prezidenţiale.

Pentru a împiedica forţele armate americane să uzeze de prima lovitură nucleară, doi parlamentari democrați au depus un proiect de lege care va interzice președintelui american să lanseze o primă lovitură nucleară fără să fie adoptată mai întâi o declarație de război de către Congres.

"Riscul unui război nuclear amenință grav supraviețuirea speciei umane. Din nefericire, neexcluzând să fie primele care utilizează arma atomică, Statele Unite sporesc riscul unei escaladări nucleare involuntare. Președintele nu ar trebui să utilizeze armele nucleare, cu excepția unui răspuns la un atac nuclear", a afirmat senatorul democrat Edward Markey, autor al proiectului legislativ.