Purtătorul de cuvânt al PSD, Cătălin Ivan: Dacă nu numește miniștrii, Băsescu încalcă Constituția

Purtătorul de cuvânt al PSD, Cătălin Ivan: Dacă nu numește miniștrii, Băsescu încalcă Constituția

Purtătorul de cuvânt al PSD, europarlamentarul Cătălin Ivan, atrage atenţia că preşedintele este obligat de Constituţie să respecte decizia Parlamentului privind validarea noii structuri a guvernului.

"Contează ce decide Parlamentul, nu ce sfaturi dă Traian Băsescu", susţine Cătălin Ivan. "Traian Băsescu iar dă sfaturi perfide, care instigă, pe alocuri, la încălcarea legii şi Constituţiei. Lucrurile sunt extrem de simple: nu există posibilitatea ca preşedintele să ignore decizia Parlamentului de validare a noului Guvern, decât printr-o încălcare flagrantă a Constituţiei. O spune şi decizia CCR numărul 98 din anul 2008: din cazurile prevăzute în articolul 85 din Constituţie reiese că numirea miniştrilor de către preşedinte este un act de executare a hotărârii Parlamentului. Hotărârea Parlamentului este un act obligatoriu, pe care Traian Băsescu nu are cum să-l refuze conform Constituţiei", spune purtătorul de cuvânt al PSD. Președintele Traian Băsescu i-a cerut astăzi lui Victor Ponta să prezinte, odată cu noua formulă guvernamentală, un nou program de guvernare. Băsescu a atras atenția că în caz contrar ar putea exista probleme de legitimitate ale noului guvern, întrucât actualul program de guvernare este al USL, alianță care nu mai există. El a avertizat că în acest caz nu va semna mandatele noilor miniștri. Cu toate acestea, noua coaliție majoritară a continuat procedurile, ignorând acest avertisment. CITIȚI ȘI:

  • Băsescu: Dacă Guvernul nu-și asumă un nou program nu va fi posibilă instalarea noului Executiv în noaptea asta
  • Noii miniștri au fost audiați în Parlament. Ioana Petrescu și Bogdan Stanoevici, luați peste picior
  • Rovana Plumb, noul ministru al Muncii, nu știe ce e acela SĂRAC
  • Doina Pană, a primit undă verde cu rețineri. "E absolventă de electrotehnică. Îi vor trebui doi ani să învețe ce se întâmplă în acest sector"
  • Stanoevici, avizat cu circ. "Sunteți VARZĂ de Bruxelles". "Orice șut e un pas înainte"
  • Gabriela Szabo, audiere cu mărțișoare și critici
  • Viitorul ministru pentru Dialog Social a evitat să răspundă cu ce sindicate, ONG-uri și patronate ar urma să discute. PNL a atacat-o la CV