Tudose îi sapă groapa lui Dragnea? Cele 5 lovituri teribile din PSD
- Ionel Dancu
- 27 noiembrie 2017, 20:04
În miezul celei mai delicate perioade politico-juridice pentru soarta liderului PSD, Liviu Dragnea, premierul Mihai Tudose s-a poziționat în mod repetat în antiteză cu președintele social-democrat. EVZ vă prezintă cele 5 episoade în care Tudose și Dragnea au cântat pe altă voce.
În paralel, președintele PSD Liviu Dragnea a prezentat partidului un scenariu incendiar potrivit căruia se dorește ca partidul să ajungă la 20%.
- Dosarul lui Dragnea
Premierul Mihai Tudose a declarat, luni, că are încredere în Oficiul European de Luptă Antifraudă (OLAF). „Dumnezeule, asta chiar e întrebare, nu? Da, eu am încredere în OLAF”, a afirmat premierul, întrebat de jurnalişti la Parlament dacă are încredere în această instituţie europeană. Afirmațiile prim-ministrului PSD vin în contextul în care, în proaspătul dosar în care DNA îl urmărește penal pe Liviu Dragnea pentru constituire de grup infracțional organizat, ancheta a pornit de la verificări realizate de OLAF.
În ceea ce-l privește pe Liviu Dragnea, acesta s-a poziționat împotriva OLAF. „Eu nu cred ca in vreo cercetare a OLAF a reiesit ca eu as fi implicat in ce se spune acolo”, a spus acesta, în ziua în care DNA a anunțat urmărirea sa penală.
De asemenea, întrebat dacă iese în stradă pe Liviu Dragnea, Mihai Tudose a răspuns în urmă cu două săptămâni astfel: „Suntem deja afară!". Tudose se afla lângă Dragnea și veneau la ședința PSD de la Băile Herculane.
- Statul paralel și ilegitim
Prim-ministrul Mihai Tudose a declarat, joia trecută, că nu înţelege conceptul de „stat paralel” şi că este preocupat de activitatea Guvernului. Afirmația sa a fost făcută în contextul în care Comitetul Executiv Naţional al Partidului Social Democrat a adoptat pe 17 noiembrie, la Băile Herculane, o Rezoluţie prin care a denunţat "statul paralel şi ilegitim, care încearcă să preia controlul asupra puterii politice". "Nu înţeleg conceptul, sincer. Eu văd de Guvern, avem un stat de care trebuie să ne ocupăm, cu nişte români cărora trebuie să le facem viaţa mai bună", a afirmat Tudose, la Parlament, întrebat dacă s-a lămurit, din punct de vedere al premierului, ce înseamnă "statul paralel". Statul paralel este o sintagmă folosită frecvent de președintele PSD, Liviu Dragnea, despre care acesta spune că încearcă să preia ilegitim puterea câștigată de PSD prin alegeri.
3.Relația cu Iohannis
Tot joia trecută, premierul Mihai Tudose a spus că are o relaţie "instituţional corectă" cu preşedintele Klaus Iohannis. PSD l-a acuzat pe Klaus Iohannis în Rezoluția de la Herculane că asistă pasiv la acțiunile „statului paralel și ilegitim”. De asemenea, liderul PSD, Liviu Dragnea, a spus că este aproape sigur de faptul că Iohannis este „beneficiarul” anchetelor DNA împotriva sa și a Guvernului. De asemenea, liderii coaliției de guvernare, Liviu Dragnea (PSD) și Călin Popescu Tăriceanu (ALDE) au anunțat că nu vor mai participa la nicio recepție la Palatul Cotroceni, formală sau neoficială.
4.Legile Justiției
Premierul Mihia Tudose s-a delimitat, luni, de modificarea legilor justiției, spunând că nu el răspunde pentru subiectul care a scos zeci de mii de oameni în stradă și a arătat Parlamentul ca fiind principalul responsabil. Parlamentul este controlat politic de majoritatea din jurul PSD, responsabilul politic fiind în acest caz președintele partidului, Liviu Dragnea. Întrebat despre protestatarii din stradă, Tudose a spus: "Legile Justiţiei sunt în Parlament, deci nu răspund eu ca şi Guvern”.
De asemenea, deși inițial Guvernul condus de Tudose trebuia să adopte pachetul de modificare a legilor justiției și apoi acesta să fie trimis Parlamentului, acest lucru nu s-a mai întâmplat și Tudose nu a mai avut nicio implicare în subiectul care a generat ample proteste.
- Cazul Belina: 2 în 1
După ce DNA i-a pus sub acuzare pe miniștrii PSD Sevil Shhaideh și Rovana Plumb, PSD a cerut Guvernului să depună la CCR o sesizare privind un conflict juridic de natură constituțională între Ministerul Public și Guvern. PSD a apreciat că procurorii și-au depășit atribuțiile prin anchetarea unor Hotărâri de Guvern și că legalitatea unei HG trebuie verificată în contencios administrativ și nu de către procurori. În ciuda apelurilor repetate ale lui Dragnea, Mihai Tudose nu a sesizat CCR, acțiunea fiind preluată, în cele din urmă, de președintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu.
De asemenea, în urma dosarului Belina, Tudose a spus că dacă cei doi miniștri „penali” nu își dau demisia, va demisiona el din funcție. La acea vreme, Tudose a relatat că a avut discuții inclusive cu președintele Klaus Iohannis pe această temă.