PSD se luptă să-i salveze pe primarii traseiști

PSD se luptă să-i salveze pe primarii traseiști

Deputații din Comisiile pentru administrație și juridică au stabilit că aleșii locali care au migrat își păstrează funcțiile.

Declarată necons­ti­tuțională, ordo­nanța care a dat verde traseismului a ajuns pe masa parlamentarilor, care, potrivit Constituției, au sarcina de a „reglementa, dacă este cazul, măsurile necesare cu privire la efectele juridice produse pe perioada de aplicare a ordonanţei”.  

Orban amenință cu CCR

Deputații juriști și cei din comisia de administrație au respins două amendamente formulate de PNL, care prevedeau ca primarii, preşedinţii de consilii judeţene şi consilierii locali şi judeţeni care şi-au schimbat partidul în baza ordonanţei 55/2014 să îşi piardă mandatele în momentul în care legea de respingere a ordonanţei va fi publicată în Monitorul Oficial. Alt amendament respins prevedea că schimbarea partidului de către aleşii locali, în baza ordonanţei, constituie abuz în serviciu. Raportul comun al celor două comisii urmează să intre în plenul Camerei Deputaţilor.

Ne puteți urmări și pe Google News

„PSD a votat doar legea de respingere și a sfidat decizia CCR. Social-democrații și-au arătat năravurile politicianiste și lipsa de respect pentru democrație pentru a-i salva pe cei care au plecat la ei în partid”, a  acuzat Ludovic Orban, liderul deputaților liberali.

Precedentul de la Gorj

O sentință a Tribunalu­lui Gorj i-a pus pe jar pe aleșii locali care au profitat de Or­donanța 55/2014. În Gorj, PP-DD și-a atacat în instanță foștii consilieri, care au plecat în baza Or­do­nanței traseimului, și a reușit să obțină încetarea mandatelor. Aleșii locali mai au căi de atac, dar decizia Tribunalului a creat un precedent periculos.