Protejați-vă de incendiu!

Protejați-vă de incendiu!

În orice locuință trebuie să existe câteva elemente de siguranță, menite să prevină sau să ajute în cazul unui incendiu. Din păcate, milioane de oameni află care sunt acestea abia când e prea târziu. Iată ce nu trebuie să lipsească din casă ca întreaga familie să se simtă în siguranță!

Consiliul Național de Siguranță din SUA a întocmit un plan de siguranță pentru protejarea caselor de incendii și îl recomandă ca fiind cel mai bun și mai complet de până acum.

Planul de evacuare

Deși pare puțin inconfortabil, e bine ca fiecare familie să facă un exercițiu de evacuare în caz de incendiu, pentru stabilirea timpului necesar de ieșire din imobil și pentru a determina care este cea mai apropiată și facilă ieșire. „Copiii cresc și uită. E bine să faceți un astfel de exercițiu o dată la minimum doi ani, pentru că în cazul în care izbucnește incendiul, persoanele care au trecut prin acest test vor acționa cu un act reflex și vor avea șanse mult mai mari de supraviețuire față de o persoană care se lovește de acest pericol pentru prima oară și nu știe cum acționeze”, ne sfătuiește un pompier din cadrul National Safety Council SUA. Copiii mai trebuie să știe că în cazul în care rămân blocați într-o încăpere, trebuie să-și acopere căile respiratorii cu o haină sau un prosop, preferabil umed, și să stea cât mai aproape de sol.

Ne puteți urmări și pe Google News

Mai multe detectoare de fum

Multe familii au în case doar un singur detector de fum, iar acesta este poziționat în bucătarie. Este ideal ca în fiecare cameră să aveți amplasat unul, deoarece focul nu pornește întotdeauna din acea zonă. Pompierii mai sfătuiesc oamenii să-și testeze în fiecare lună detectoarele. „Trebuie doar să apăsați un buton și să vă asigurați că funcționează. Puneți data de 1 a fiecărei luni ca zi de testat echipamentul de siguranță al casei”, spun salvatorii. Extinctorul Numărul ideal de extinctoare din fiecare casă este: două de dimensiuni medii! Unul în bucătărie, unde sunt cele mai multe electrocasnice în folosință, și unul la mijlocul casei, în apropiere de dormitoare. Acestea au capacitatea de a stinge un foc de dimensiuni medii, care nu s-a extins mai mult de 4 metri în lungime. Totodată, rolul lor este de a vă ajuta să creați o cale de ieșire din imobil până la sosirea ajutoarelor. Așadar, în cazul unui incendiu mare, încercați să părăsiți locuința cât mai repede și să apelați la pompieri.

Încercaţi să reţineţi paşii de utilizare a unui extinctor: 

1. Se îndepărtează cuiul de siguranţă;

2. Se îndreaptă ţeava în jos (dacă îl ţineţi în sus încă de la primul jet, presiunea vă poate dezechilibra);

3. Strângeţi uşor de mâner; 4. Mişcaţi furtunul de la stânga la dreapta.