Protecția datelor personale: acord între Statele Unite și UE

Protecția datelor personale: acord între Statele Unite și UE

Uniunea Europeană și Statele Unite au ajuns marți la un acord în ceea ce privește protecția datelor. Acesta va permite europenilor să sesizeze justiția americană în cazuri de utilizare abuzivă a datelor lor personale în Statele Unite.

Comisarul european pentru justiție Vera Jourova susține, prin intermediul unui comunicat de presă,  că acest acord va asigura un nivel ridicat al protecției datelor personale și va ajuta la aplicarea drepturilor cetățenilor europeni referitoare la datele lor personale. 

"Odată intrat în vigoare, acest acord va garanta un nivel ridicat de protecție a tuturor datelor personale transmise de autoritățile judiciare de pe ambele maluri ale Atlanticului. (...) El va garanta aplicarea drepturilor tuturor cetățenilor europeni, în legătură cu datele lor personale, de către tribunalele americane ", a declarat comisarul european.

Acest așa-numit "acord-umbrelă" se referă la schimbul de informații în scopuri judiciare și a fost încheiat după patru ani de negocieri, relatează Agerpres, citând Reuters. 

Ne puteți urmări și pe Google News

Negocierile au fost îngreunate de preocupările europenilor născute după dezvăluiri despre interceptări la scară largă realizate de serviciile secrete americane.

În plus, acordul deschide calea pentru proiectul Uniunii Europene de a crea un registru cu datele pasagerilor companiilor aeriene. Această măsură, cerută de SUA, a fost mult timp blocată în Parlamentul European.  Căutarea unui echilibru între protecția vieții private și lupta împotriva terorismului a provocat aici dezbateri aprinse.

Comisarul european a estimat că acordul este "un pas important" în "restabilirea încrederii în schimbul de date între UE și SUA" și că va întări "drepturile europenilor la intimitate".

Acordul trebuie încă aprobat de Congresul Statelor Unite înainte de a intra în vigoare.

În Europa, preocuparea este legată în special de presiunea Washingtonului asupra giganților IT pentru ca aceștia să pună la dispoziția serviciilor de informații datele personale pe care le colectează, inclusiv cele ale cetățenilor europeni, din motive de securitate națională. 

Această îngrijorarea s-a dezvoltat după dezvăluirile lui Edward Snowden în 2013 cu privire la operațiunile de spionaj gigantice efectuate de Washington inclusiv contra unor țări aliate din Uniunea Europeană.