Propunerea membrului CNA de a face un „fond” pentru a ajuta televiziunile, susținută de Victor Ponta

Propunerea membrului CNA de a face un „fond” pentru a ajuta televiziunile, susținută de Victor Ponta

Valentin Jucan, membru CNA, a propus, printr-o scrisoare publică adresată președintelui și premierului, un proiect de ordonanță de urgență prin care să fie instituit un „fond audiovizual”

Premierul Victor Ponta e de părere că propunerea lui Valentin Jucan, membru CNA, de a se institui prin lege un „fond audiovizual” care să ajute televiziunile „este de principiu corectă și merită discutată și promovată”. Acesta a scris într-o postare pe pagina sa de Facebook că „dreptul la informare este un drept fundamental garantat constituțional. Cu câteva condiții totuși.”

Postarea integrală a lui Victor Ponta:

Cred că propunerea este de principiu corectă și merită discutată și promovată. Iar dreptul la informare este un drept fundamental garantat constituțional. Cu câteva condiții totuși: 1. Criterii clare și transparente legate de procentul de emisiuni de știri, culturale, educative incluse în grila unei televiziuni (evident fără nicio cenzură asupra modului de prezentare a acestora); 2. Sprijinul să nu se facă printr-o nouă taxă plătită de telespectatori – oamenii deja plătesc abonamentul la societatea de cablu sau satelit (și fortat și inutil o taxă pentru TVR!) 3. Sprijinul să se reflecte prin scutiri și deduceri de taxe și impozite – nu bani dați direct unei televiziuni (pentru că asta ar deturna total scopul inițiativei) / pentru asta e nevoie de clarificarea situației acelei (sau acelor) televiziuni care deja au făcut și fac evaziune fiscală având aproape 100 milioane de RON datorii la buget; 4. Nu cred că o asemenea reglementare e bine să fie aprobata prin Ordonanță de Urgență! Acord politic în Parlament este singura soluție de durată!

Ieri, Valentin Jucan, membru CNA, a propus, printr-o scrisoare publică adresată președintelui și premierului, un proiect de ordonanță de urgență prin care să fie instituit un „fond audiovizual”, care să ajute primele 10 televiziuni după audiență din lista must carry. Banii ar proveni de la cabliști, este propunerea membrului CNA. Aceștia ar trebui să contribuie anual cu 5% din venituri la fondul care ar fi administrat de CNA.