Pronunțarea în dosarul de corupție a deputatului PSD Marian Ghiveciu (PSD), unul din inițiatorii schimbărilor din Codurile Penale, pe 7 mai

Pronunțarea în dosarul de corupție a deputatului PSD Marian Ghiveciu (PSD), unul din inițiatorii schimbărilor din Codurile Penale, pe 7 mai

Curtea Supremă se va pronunța pe 7 mai în dosarul deputatului Marian Ghiveciu (PSD), judecat, din 2011, pentru instigare la abuz în serviciu contra intereselor persoanelor. Marian Ghiveciu este parlamentar din 2008.

Potrivit site-ului Curții Supreme, dosarul a rămas în pronunțare pe data de 8 aprilie 2015, și a fost amânată inițial pentru data de 22 aprilie. Pe 22 aprilie, sentința a fost amânată pe 7 mai.

Ghiveciu a fost trimis în judecată de DNA, în decembrie 2011, pentru instigare la abuz în serviciu contra intereselor persoanelor având drept consecinţă obtinerea pentru altul a unui avantaj patrimonial, în formă calificată. Faptele pentru care Ghiveciu a fost pus sub acuzare s-au petrecut înainte ca acesta să obţină primul mandat de deputat.

  • Ghiveciu este acuzat că în perioada 2005-2006 i-ar fi instigat pe Nicolae Costache, fost director al Oficiului de Cadastru Buzău şi membru în Comisia Judeţeană pentru stabilirea dreptului de proprietate privată asupra terenurilor, şi pe Dumitru Borcan, şef al Compartimentului de Cadastru şi Agricultură din cadrul Primăriei Merei, să eliberereze în mod ilegal titluri de proprietate pentru terenuri în zone cu potenţial imobiliar aflate în apropierea Drumului Naţional 1B în favoarea unor persoane care nu erau îndreptăţite să primească acele titluri de proprietate. Ulterior, aceste terenuri ar fi fost cumpărate de Marian Ghiveciu.

 

Ne puteți urmări și pe Google News

Proiectul deputaților PSD

 

Mai mulţi deputaţi PSD au depus la Senat un proiect de lege de modificare a Codului de procedură penală, potrivit căruia măsurile preventive pot fi dispuse dacă există probe concrete din care rezultă dincolo de orice îndoială că o persoană a săvârşit o infracţiune şi dacă sunt necesare în scopul asigurării bunei desfăşurări a procesului penal.

"Măsurile preventive pot fi dispuse dacă există probe concrete din care rezultă dincolo de orice îndoială că o persoană a săvârşit o infracţiune şi dacă sunt necesare în scopul asigurării bunei desfăşurări a procesului penal, al împiedicării sustragerii suspectului ori a inculpatului de la urmărirea penală sau de la judecată, ori al prevenirii săvârşirii unei alte infracţiuni", se arată în proiect, semnat, printre alţii, de deputaţii PSD Marian Ghiveciu, Marius Manolache, Ciprian Nica şi de deputatul minorităţilor naţionale Nicolae Păun.

Potrivit textului, procurorul nu poate decide aplicarea unor măsuri preventive sau cu privire la propunere de arestare preventivă a suspectului ori inculpatului în funcţie de denunţul făcut de acesta împotriva altor persoane care au săvârşit fapte ce nu au legătură cu obiectul cauzei sau al cererii prin care se solicită arestarea preventivă.

Un alt articol al proiectului de lege spune că "reţinerea sau arestarea ori aplicarea unei măsuri preventive neprivativă de libertate a unei persoane, ştiind că nu există probe concrete din care să rezulte dincolo de orice îndoială că acesta a săvârşit o infracţiune, se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 3 ani şi interzicerea dreptului de a ocupa o funcţie publică".